Stelselwijziging Zorg?
Geplaatst: Wo 19 Okt 2016, 22:31
Hét forum over de ziekte van Lyme (Lyme-Borreliose)
https://www.lymeforum.nl/forum/
Weg met de zorgverzekeraars, een ruimere basisverzekering en het eigen risico moet worden afgeschaft.
Vorige week is de onderbouwing voor het Nationaal Zorgfonds gepubliceerd. Hierin staat dat het fonds tot bijna vijf miljard euro kan besparen. Het Nationaal Zorgfonds is een initiatief van de SP en wordt ondersteund door onder andere de Partij voor de Dieren, 50PLUS, FNV Senioren, FNV Zorg en Welzijn en Omroep Max. Dat meldt Zorgvisie.
..............
Het plan is om de rol van de zorgverzekeraars over te nemen en het Zorgfonds als aparte Rijksdienst-entititeit op te nemen. Het basispakket, zoals door de politiek wordt vastgesteld, wordt gedekt. “De voorcalculatie van het budget vindt plaats op basis van zorgbehoefte binnen een bepaalde regio met zijn eigen zorgfonds. Deze regionale zorgfondsen worden vormgegeven via stichtingen met alle zorgaanbieders, patiëntenverenigingen en gemeenten als leden”, zo staat in de onderbouwing. Zorgverzekeraars mogen geen concurrentie meer voeren en overstappen tussen polissen is met het Nationaal Zorgfonds niet meer mogelijk. Er komt één uniforme polis.
Ik heb een Restitutie polis met een vrije artsen keuze wat betekent dat ik naar een arts, medisch specialist naar keuze in heel Nederland kan gaan.1. Hele dure grap
..Het Centraal Plan Bureau (CPB) heeft vorig jaar berekend dat de herinvoering van het ziekenfonds de staat 6 miljard euro gaat kosten. Daarvoor moet een nieuw ambtelijk apparaat worden gebouwd en nieuwe regels worden gevormd. Tevens moet het Nationaal Zorgfonds een kapitaalbuffer opbouwen, zoals de zorgverzekeraars op dit moment ook al doen, om onvoorziene omstandigheden te kunnen dekken.
De invoering van een Nationaal Zorgfonds kan rekenen op veel kritiek van verschillende zorgeconomen in Nederland.
Bij een nationale zorgverzekering voor iedere Nederlander worden de zorgverzekeraars onteigend. De 8 bestaande verzekeraars hebben gezamenlijk 3,4 miljard euro aan overreserves die de overheid niet zomaar mag innen. Dit geld zal na de onteigening hoogstwaarschijnlijk eigendom blijven van de verzekeraars. Ook zou er 6,7 miljard euro verloren gaan aan kapitaal dat bestemd was voor verzekerden.
Bovendien zou het goed kunnen dat de staat de verzekeraars moet gaan compenseren voor toekomstig misgelopen inkomsten. Het CPB heeft berekend dat de compensatie bijna 20 miljard (!) euro zou gaan bedragen.
In totaal zou dat betekenen dat de kosten voor de invoering van het Nationaal Zorgfonds kunnen oplopen tot 31,7 miljard euro. Omgerekend ruim 4.000 euro per huishouden om van huidige zorgverzekeringsstelsel af te komen..
3. Weg keuzevrijheid
..Tot slot wordt de keuzevrijheid van de verzekerde tenietgedaan bij de invoering van het Nationaal Zorgfonds. Mocht het voorkomen dat een verzekerde helemaal niet tevreden is over het nieuwe zorgsysteem, dan is de mogelijkheid om over te stappen niet aanwezig. Het is immers dan centraal geregeld door de overheid.
In het huidige stelsel is er nog de keuze uit 40 verschillende aanbieders die gezamenlijk onder een van de 8 zorgverzekeraars vallen. Bij ontevredenheid is het dan mogelijk om jaarlijks – in de maanden november en december – van zorgverzekering te wijzigen.
Nederland kent in totaal negen zorgverzekeraars (concerns) die ieder meerdere labels (merken) hebben. 89 procent is bij één van de vier grote concerns verzekerd.
Het moge duidelijk zijn, ondanks veel steun voor het Nationaal Zorgfonds vinden (vak)professionals nog veel nadelen die niet alleen een financiële reden herbergen..
Een gevoelig punt om 'nee' te moeten verkopen. Maar dat is waarschijnlijk wel iets om maatschappelijk eens ter discussie te gaan stellen.johnvz schreef:Natuurlijk vindt niemand het leuk om 'nee' te horen als het om het verstrekken van zorg gaat. Daar weten de meeste van ons alles van. Helaas moet dat soms wel gebeuren om de boel nog enigszins betaalbaar te houden. Niet leuk om te horen, maar wel waar.
En someone's got to do the dirty job. Nu doen de verzekeraars dat. Maar ook een zorgfonds zal vaak en veel 'nee' moeten verkopen. Dat gaat echt niet anders worden dan nu. Helaas, maar dat sprookje bestaat niet.