Maureen je bedoelt dat jou internist de ondergrens als grens aanhoud. Dan ben ik benieuwd wat zijn bovengrens is? Want vaak is deze veel hoger dan jou waarde en als je dan ertussenin zou zitten zit je dus nog laag. Hij moet niet kijken naar de laagwaarde maar naar de hoogwaarde. Bij 300 zit je al in een gevarengebied waardoor je klachten kan krijgen.
Gewoon weer een bloedonderzoek aanvragen en kijken of het niet is gezakt is mijn advies en zelf kijken naar de referentiewaarden van het LAB.
En je kunt daar een kopie van opvragen.
Dit heb ik voor je opgezocht:
De normaalwaarden die voor B 12 gehanteerd worden bij het bloedonderzoek (140-600 pmol/L) zijn onjuist. Als het B12 gehalte lager is dan 300 pmol/L kan er sprake zijn van een functioneel B12 tekort op celniveau. Het gaat dus om de biologische beschikbaarheid van vitamine B12 in alle organen op celniveau. .
Het B12 gehalte in het bloed is een belangrijke indicator maar door tekorten in de weefsels kunnen diverse soorten klachten ontstaan.
Een functioneel vitamine B 12 tekort openbaart zich vooral bij vrouwen tussen de 15 en de 45 jaar, maar kan ook bij mannen en kleine kinderen voorkomen. Hoe hoger de leeftijd des te hoger de kans op klachten.
Artsen moeten op de hoogte zijn van het artikel ‘De diagnostiek van B12-defiëntie herzien’ dat in december 2005 in No 49 van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde verscheen. De nieuwe normaal waarden die in dit artikel bepleit worden zijn: 200-600 pmol/L. De ervaring van veel natuurartsen en natuurdiëtisten is dat 300 pmol/L een betere ondergrens is. Ook bij deze grens kan iemand met een sterk vermoeden van een vitamine B 12 tekort.
bron:
http://www.dieetcare.nl/news_article.php?cod=414Daisy