Door sommige sectoren is er veel geklaagd en gedemonstreerd over de werkwijze van de overheid en de genomen corona maatregelen in de corona crisis. De verschillende sectoren kunnen nu aan de bak en laten zien wat hun eigen verantwoordelijkheid en de regie nemen is. Er lagen toch allemaal al goede plannen op de plank bij sommige sectoren (onder andere bij de horeca, kappers, cultuur sector, nachtclubs en discotheken, evenementensector, sportclubs, sportscholen, onderwijsinstellingen) en die plannen kunnen worden uitgevoerd als de corona besmettingen weer op gaan lopen? En andere sectoren hebben intussen 2.5 jaar de tijd gehad om plannen te kunnen maken of kunnen in de komende maanden plannen maken?
Sommigen klagen al weer en verwachten de regie en opnieuw geldelijke steun van de overheid? Anderen denken in kansen en zoeken naar oplossingen en maken verstandige keuzes als het opbouwen van een financiële buffer.
De corona pandemie heeft de wereld blijvend veranderd. In sommige sectoren groeiden de bomen tot in de hemel en dat zal waarschijnlijk niet meer terug gaan komen. En misschien zullen sommige sectoren in moeten krimpen; of zullen mensen moeten gaan omscholen en een ander vak kiezen. En de maatschappij zal misschien anders moeten leren denken en leven waarbij ook geleerd moet worden om de regie te nemen en de eigen verantwoordelijkheid te nemen. De wereld is niet maakbaar en bij tegenslagen in het leven zullen mensen zich moeten leren aanpassen.
In
veel verschillende sectoren in Nederland zijn er grote personeelstekorten en zijn er veel openstaande vacatures (eind maart 2022: 451.000 - CBS; Bron
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/ ... /vacatures) Daar is corona niet de oorzaak van. Het is een groot maatschappelijk en economisch probleem aan het worden in Nederland.
de Ondernemer
18 mei 2022
Zo bereiden horeca-, cultuur- en sportbranche zich voor op nieuwe coronaherfst; Bron
https://www.deondernemer.nl/corona/coro ... el~3831469Zonder te willen 'afschuiven' moet de samenleving volgens zorgminister Ernst Kuipers zelf nagaan hoe een eventuele nieuwe coronagolf in het najaar het hoofd kan worden geboden. Niet iedereen is 'herfstklaar', zo blijkt uit een rondgang langs de sport, horeca, detailhandel en de cultuur.
Bron
https://www.deondernemer.nl/corona/coro ... ar~3831251 Dus iedereen die dit voorjaar besmet raakte of gevaccineerd werd, kan in september weer net zo makkelijk corona krijgen?
,,Als je in januari corona gehad hebt, is er zeker een kans dat je in september weer besmet raakt. De bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname houdt langer stand, maar de bescherming tegen besmetting neemt af naar verloop van tijd.
Dan kun je dus een winter krijgen waarin tien tot vijftien procent van de mensen uitvalt.
Daarom zeggen we: het is in ieders eigen belang om plannen te maken die het aantal infecties kunnen remmen.”
rtv Oost
6 mei 2022
Is corona nog 'een ding'? Horeca in onzekerheid over najaar; Bron
https://www.rtvoost.nl/nieuws/2095503/i ... ver-najaarEen zomer vol feesten, festivals en vermaak: het mag eindelijk weer na twee jaar corona. Maar toch is er die onzekerheid over het najaar: horecaondernemers moeten dan een deel van de coronasteun terugbetalen. En wat gaat corona doen?
"Corona, is dat nog een ding?", grapt Bart Ikink, terwijl hij een biertje tapt in zijn horecazaak in hartje Oldenzaal. Het is meivakantie, de zon schijnt volop en mensen pakken weer massaal het terras. Niets lijkt nog te herinneren aan twee 'pijnlijke' jaren corona.
Zorgen over najaar
Ikink is dan ook optimistisch, al snapt hij de zorgen van collega-ondernemers in de horeca wel. "We hebben natuurlijk het verleden wat nog weer op ons bordje komt", zegt hij, doelend op een deel van de coronasteun die hij dit najaar moet terugbetalen. "We hebben als horecaondernemers samen een hoge schuldenlast gecreëerd. Daar kunnen wij helaas niets aan doen, we hebben dat voor onze kiezen gekregen."
En dan is er nog die onzekerheid over corona: laait het virus dit najaar weer op, met wellicht alle gevolgen van dien? "Je hebt het wel ergens in je achterhoofd. Stel dat het weer oplaait, stel dat er toch weer een nieuwe variant komt. Hoe heeft dat invloed op je bedrijf?", zegt Ikink
Wie hebben het moeilijk?
Hoeveel ondernemers in Overijssel het financieel moeilijk hebben, nu ze ook nog een deel van de coronaschuld moeten terugbetalen, is niet duidelijk. "Ondernemers zijn daar niet heel open in", zegt Albert van Winden, voorzitter van MKB Twente. "Dat snap ik ook. Als je winst maakt, is dat natuurlijk prachtig. Als je verlies maakt, dan loop je daar niet mee te koop."
Toch kent Van Winden geluiden van ondernemers die in financieel zwaar weer zitten. "Sommige ondernemers hebben de tegemoetkomingen, die ze kregen vanwege corona, gebruikt voor de verliezen die ze voor die tijd hadden gemaakt. Dus als je het ene gat met het andere gat vult, dan wordt het best lastig."
Financiële buffer
De Oldenzaalse horecabaas Bart Ikink kijkt in elk geval alvast vooruit: hij bouwt een extra financiële buffer op voor het najaar. "Als we nou structureel vijftien tot twintig procent meer omzet maken, dan ben je niet meer afhankelijk van je bedrijfsvoering zoals 'ie was. Want er komt een moment dat je de boel moet terugbetalen, dan wel je belastingschuld moet aflossen."
Ikink wil vooral niet te lang in het 'coronatijdperk' blijven hangen. "Ik denk dat een buffer opbouwen de enige manier is hoe je er gezond mee om kan gaan. Ik ben wel iemand van het denken in kansen en naar oplossingen zoeken."