Meer infecties met bacteriën door warmere Noordzee

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
Gebruikersavatar
VerlorengezondheidM
Berichten: 2569
Lid geworden op: Za 19 Sep 2015, 23:59
Locatie: Tilburg
Contact:

Meer infecties met bacteriën door warmere Noordzee

Berichtdoor VerlorengezondheidM » Za 21 Jan 2017, 00:41

‘Meer infecties met bacteriën door warmere Noordzee’

Aan de Noordzeekusten leven meer ziekteverwekkende Vibrio-bacteriën dan vroeger. Het komt door de warmere zee, zeggen wetenschappers.

De Noordzee warmt op door klimaatverandering. Tegelijkertijd komen in de kustgebieden van de Noordzee vaker Vibrio-bacteriën voor, die mogelijk gevaarlijk zijn voor de mens. Er is een verband tussen beide trends. Dat toonde een internationale groep wetenschappers maandag aan in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het artikel moet gelezen worden als een waarschuwing: warmt de aarde verder op, dan neemt het aantal infecties met Vibrio-bacteriën ook toe. En daarmee ook het aantal slachtoffers. „Er moet in Europa een betere surveillance komen op Vibrio in zeewater. Die controle ontbreekt nu”, zegt zee-microbioloog Luigi Vezzulli van de Universiteit van Genua. Hij is eerste auteur van het artikel.

‘Vibrio’ is een grote groep van bacteriën met meer dan honderd soorten. Ze komen wereldwijd in alle zeeën voor. Er zijn drie soorten gevaarlijk voor de mens, zegt Vezzulli, waaronder de bacterie die cholera veroorzaakt, Vibrio cholerae. De andere twee zijn V. parahaemolyticus en V. vulnificus.

Het nu gepubliceerde onderzoek baseert zich op de Continuous Plankton Recorder, een programma dat sinds 1931 plankton verzamelt in de Noordzee en het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Voor negen locaties onderzocht Vezzulli met DNA-technieken welke bacterie-groepen hij in de algen aantrof, en of dat veranderde door de tijd. Op diverse locaties zag hij steeds meer Vibrio-DNA terug. Met name na 2000. Rond die periode is de opwarming van het zeeoppervlak in het onderzochte gebied ook versneld. En sindsdien, zo schijven de onderzoekers in hun artikel, neemt in Europa het aantal menselijke infecties met ziekteverwekkende Vibrio-bacteriën toe, soms met dodelijke afloop. De meeste gevallen deden zich voor in de zomer, tijdens hittegolven. Bij mensen die gingen pootje baden of zwemmen. Ook het zeeleven is vatbaar. Grootschalige sterfte onder Franse mosselen en Britse kweekzalm is in verband gebracht met Vibrio-infecties.

Internist en infectiedeskundige Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tempert de alarmistische ondertoon van het artikel. Het RIVM ziet in Nederland geen toename van het aantal Vibrio-infecties bij mensen, zegt hij. „Het gaat heel zeldzame gevallen. Gemiddeld minder dan één per jaar.” Het treft volgens hem vooral mensen met een verzwakt afweersysteem, die de zee in gaan, en dan via bijvoorbeeld een wond aan het been geïnfecteerd raken.

Van Dissel geeft toe dat het beeld van het RIVM vertekend kan zijn doordat artsen niet verplicht zijn om gevallen te melden. Zo kun je lichte infecties missen. „Maar de ernstige gevallen worden echt wel gemeld.”

Ook zee-microbioloog Corina Brussaard van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), die niet bij het onderzoek betrokken was, heeft haar bedenkingen. „Het is interessant onderzoek, maar ze nemen wel grote sprongen.”

Zo is de rol van ‘eutrofiëring’ niet meegewogen: het voedselrijker worden van het water. Dat speelt in veel Europese kustwateren een rol. Rivieren en riolen voeren voedselrijk water aan, wat de algengroei stimuleert. Algen zijn een potentiële voedingsbron voor Vibrio-bacteriën. Vezzulli erkent dat zijn team eutrofiëring niet heeft meegenomen in het onderzoek. „Daar bestaan niet zulke lange tijdreeksen van”, zegt hij.



Bron: https://www.google.nl/amp/s/www.nrc.nl/ ... 515291/amp

Deadly Bacteria Spread across Oceans as Water Temperatures Rise
Cholera bacteria and others arise in more places and in greater abundance


Deadly bacteria are spreading through the oceans as waters warm up, and are increasing infection risks, according to a new study.
Multiple species of rod-shaped Vibrio bacteria live in the world’s oceans, and their populations rise and fall based on many different variables, changing the likelihood of making people sick.
A report published yesterday in the journal Proceedings of the National Academy of Sciencesexamined the role of the changing climate in Vibrio infections.
In the United States, Vibrio bacteria cause about 80,000 illnesses and 100 deaths each year. The species that causes the devastating diarrheal disease cholera, Vibrio cholerae, is responsible for up to 142,000 deaths around the world annually, according to the World Health Organization.
Other species, like Vibrio vulnificus, can also infect humans, often through undercooked seafood or from wounds exposed to contaminated seawater.
Infection risks tend to rise when water temperatures go up, so researchers sought to figure out whether rising temperatures have played a role in the bacteria’s abundance.
Co-author Rita Colwell, a professor at the University of Maryland and the Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, explained that her team looked at records of plankton, tiny organisms that drift and float at the ocean’s surface. This includes small animals as well as bacteria.
“We picked up stored samples of plankton collected every year for 50 years,” Colwell said. “What’s beautiful about this is it’s ground truth. It’s actually taking measurements on the ground.”
These plankton samples were collected from nine areas in the North Atlantic and the North Sea between 1958 and 2011. During this time frame, sea surface temperatures increased by roughly 1.5 degrees Celsius.
From the plankton samples, researchers measured the presence and abundance of Vibriobacteria and compared the information to climate records. Controlling for other variables like ocean salinity and acidity, researchers found that Vibrio bacteria populations increased as sea surface temperatures rose.
“Such increases are associated with an unprecedented occurrence of environmentally acquiredVibrio infections in the human population of Northern Europe and the Atlantic coast of the United States in recent years,” researchers wrote in the study.
For most developed countries, good water management can mitigate much of the harm associated with an increase in ocean bacteria. “As long as those treatment facilities remain intact, I don’t think we’re going to see outbreaks of cholera [in Europe and the United States] again,” Colwell said.
The bigger problems may lurk in developing countries, where sanitation systems are not as good and may be vulnerable to extreme weather like floods and typhoons. An increased abundance of bacteria may pose a greater infection risk as salt water and brackish water flood coastal areas.
“That’s going to be a problem,” Colwell said.
Rising ocean temperatures also mean more of the world’s waterways are becoming hospitable toVibrio, which starts growing at 15 degrees Celsius, increasing the likelihood of communities coming into contact with these infections for the first time, whether through seafood or recreational exposure.
Colwell said the next step is to develop methods to anticipate and rapidly diagnose Vibriooutbreaks, using satellite data to track plankton populations in the ocean and deploying genome sequencing techniques to identify the bacterial culprits.


Bron: Scientificamerican lees meer

Bron: PNAS lees meer
Lyme Test Negative?
It Still May Be Lyme Disease!

Na 19 jaar onbehandeld rondlopen met een klinisch ziektebeeld: Chronische Lyme, Q-koorts, Bartonella, Babesia, Anaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, Rickettsia, Yersinia, Coxsackie A16+ B, HHV-6.

Terug naar “Gezondheid Algemeen”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten