Een afwijking van het MTHFR-gen geeft verminderde functie van dit MTHFR-enzym.
Hierdoor kan er geen of verminderd bio-actief foliumzuur gevormd worden.
Dit kan grote gevolgen hebben voor de gezondheid. 5-MTHF, de bio-actieve vorm van foliumzuur is nodig voor het lichaam om zelf bio-actief vitamine B12, methylcobalamine aan te maken.
Deze genmutatie heeft gevolgen voor:
Methylatie Het proces in het lichaam dat zorgt voor de aanmaak van antioxidanten, het verwerken van gifstoffen , en de aanmaake van dopamine, serotonine, melatonine, noradrenaline en adrenaline
Kwaliteit van het immuunsysteem
Het vermogen om het lichaam te ontgiften
DNA opbouw en –reparatie/regeneratievermogen
Het vermogen om neurotransmitters te produceren
Het vermogen om energie, ATP (spierbrandstof) te maken
Het vermogen om zelf biologisch actieve vitamine B12, methylcobalamine, te kunnen maken
Methylatie
Veel gifstoffen binden zich met koolstofverbindingen, methylgroepen genaamd (dit heet methylatie). Lood en arsenicum bijvoorbeeld, maar ook hormonen worden op deze manier ontgift. Methylatie of methylering is een organisch chemische reactie waarbij een methylgroep aan een molecule wordt toegevoegd. Een methylgroep is een functionele groep, afgeleid van methaan (CH4). Het bestaat uit één koolstofatoom en drie waterstofatomen en heeft de formule CH3.
Afvalverwerkingsfabriek werkt onvoldoende.
Wanneer deze biochemische afvalverwerkingsfabriek niet goed werkt, als gevolg van overbelasting of gebrek aan voedingsstoffen, maakt het lichaam schadelijke stoffen aan. Een voorbeeld hiervan is de stof homocysteïne. Dit kan het resultaat zijn van een probleem met de methylatie.
Homocysteïne: boodschapper van slecht nieuws
Homocysteïne is een aminozuur dat in het menselijke lichaam aangemaakt kan worden uit een ander aminozuur, te weten methionine. Die omzetting gebeurt met behulp van enzymen. Onder normale omstandigheden wordt het geproduceerde homocysteïne weer omgevormd of afgebroken zodat de hoeveelheid in het lichaam niet toeneemt.
Verloopt dit proces onvolledig dan kan homocysteïne in het bloed blijven circuleren. Een verhoogd homocysteïne-gehalte (verhoogd homocysteïne) kan ontstaan door genetische afwijkingen, maar ook door een gebrek aan foliumzuur, vitamine B6, B2, B12, N-acetylcysteine en TMG (trimethylglycine). Deze hebben namelijk een functie als co-enzym bij de afbraak van methionine. Met het toenemen van de leeftijd neemt het 'normale' homocysteïne-gehalte toe: met zo' n 5 tot 10% per 10 jaar.
Het normale homocysteïne-gehalte in het bloed wordt in Engeland en Amerika steeds meer gesteld op 7 µmol/liter voor mannen en 6 µmol/liter voor vrouwen. Een waarde boven de 15 µmol/liter is te hoog. Dit gehalte moet wel bepaald zijn wanneer iemand 12 uur lang niet gegeten of gedronken heeft (nuchter is). Patrick Holford stelt dat als de waarde rond de 3.5 µmol/liter is, er sprake is van een nog betere methylatie, die uw gezondheid ten goede komt.
Homocysteïne & Voeding
Groente, fruit en vooral kiemen (alfalfa, taugé, broccoli kiemen e.d.) bevatten stoffen die de waarden doen dalen. De meest effectieve anti-homocysteïne producten zijn:
Gekiemde groenten (zoals alfalfa), avocado, cottage cheese, ricotta, vis, oesters, peulvruchten, ei, uien, knoflook, noten, zaden (Chiazaad, Hennepzaad, sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten), algen, tarwekiemen, gevogelte, broccoli, koolsoorten, witlof, bladgroenten, hele graankorrels en muesli(volle graanvlokken) en asperges.
Als er, ondanks verandering van de voedingsgewoonten, nog steeds sprake is van een verhoogd homocysteïne-gehalte dan is aanvulling van de hierboven genoemde voedingsstoffen noodzakelijk. Een chronisch teveel aan homocysteïne is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar het blijkt ook een boodschapper van slecht nieuws voor nog veel meer ziekten.
Meerdere oorzaken
De oorzaak van een te hoog homocysteïne-gehalte is een verstoorde omzetting van homocysteïne op basis van erfelijke enzymmutaties. Een erfelijk verhoogd homocysteïne-gehalte treft vaak jonge mensen. Daarnaast is het ook mogelijk dat een hoge homocysteïne ontstaat door omgevingsfactoren zoals voedingsgewoonten (te weinig groenten, onvoldoende volkoren producten, 10 tot 15 kopjes koffie per dag, gebakken vetten, etc.).
Als ‘oorzaak’ voor hoge homocysteïnewaarden wordt naast een tekort aan B2, B6, B11 en B12 ook genoemd: hormoonpreparaten (de pil, androgenen, levo-dopa), bepaalde reguliere medicatie, alcoholmisbruik en roken. In wezen verbruiken deze ‘veroorzakers’ de hierboven genoemde vitaminen waardoor er een tekort ontstaat.
Homocysteïne kan ook verhoogd raken door een tekort aan o.a. de zogenaamde methyldonoren; zoals N-acetyl cysteine (NAC) en TMG (trimethylglycine). Dit betekent dat de genoemde metyldonoren ook het risico op hart- en vaatziekten bij een grote groep mensen kan laten dalen.
Bron; http://www.natuurdietisten.nl/news_article.php?cod=398
http://b12vitaminetekortpodium.blogspot ... rse-b.html
Vier korte Engelstalige filmpjes om uit te leggen wat methylatie is en waar het fout kan gaan
https://www.youtube.com/watch?v=o4uqEDK6BvM
https://www.youtube.com/watch?v=kZXKNYSXBCs&t=2s
https://www.youtube.com/watch?v=hhclZ-8 ... e=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=Eh1ea-q8nu8