Pagina 1 van 1

Voorschrijven antibiotica moet worden teruggebracht

Geplaatst: Vr 26 Jun 2015, 00:19
door tulpje

Re: Voorschrijven antibiotica moet worden teruggebracht

Geplaatst: Vr 26 Jun 2015, 17:03
door Sproetje
Hier al een ouder stukje over resistentie:

Donderdag 1 juni 1995 Natuurwetenschap & Techniek

Bacteriën en antibiotica-resistentie

http://www.kennislink.nl/publicaties/ba ... esistentie

Re: Voorschrijven antibiotica moet worden teruggebracht

Geplaatst: Wo 01 Jul 2015, 15:31
door tulpje
Kan te laat behandelen, te kort behandelen en/of behandelen met een te lage dosering uiteindelijk ook niet leiden tot resistentie?

Een snellere manier is om in te werken op de terugbetaling van antibiotica. Bijvoorbeeld door de duurdere, breed spectrum antibiotica minder terug te betalen en de wat goedkopere, smal spectrum antibiotica beter terug te betalen. Over het algemeen is het nu eenmaal zo dat als je in de portemonnee van mensen zit, dat zeker een effect heeft."


Jammer, dit stukje!

Re: Voorschrijven antibiotica moet worden teruggebracht

Geplaatst: Do 02 Jul 2015, 12:48
door Leia
Onderwerp verplaatst naar "Gezondheid Algemeen".

Re: Voorschrijven antibiotica moet worden teruggebracht

Geplaatst: Do 02 Jul 2015, 20:02
door Sproetje
tulpje schreef:Kan te laat behandelen, te kort behandelen en/of behandelen met een te lage dosering uiteindelijk ook niet leiden tot resistentie?



http://www.sciencepalooza.nl/2008/12/451/

2008

Kort of lang kuurtje?

Zo’n twee en een half jaar geleden publiceerde de Nederlandse internist Jan Prins dat in de meeste gevallen (bij een milde longontsteking) de antibioticakuur met meer dan de helft verkort kan worden. Er bestaat zelfs data uit de jaren 40 waaruit blijkt dat mensen die een kuur van 3 dagen volgden net zo snel herstelden van een bacteriële infectie als mensen die een kuur van 10 tot 14 dagen volgden. Nu is de discussie over wat nu eigenlijk het wetenschappelijke bewijs is achter de lengte van antibioticakuren aangewakkerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science. De argumenten vóór een lange kuur lijken vooral gebaseerd op één specifiek voorbeeld. Eind jaren veertig, begin jaren vijftig van de vorige eeuw werd in het gevecht tegen tuberculose (TB), het antibioticum Spectinomycine ingezet. Tests leken te bewijzen dat korte kuren van drie dagen ervoor zorgden dat resistente bacteriën ontstonden. Langere kuren werden daardoor de norm. Inmiddels weten we dat niet het antibioticum zorgde voor het ontstaan van resistente TB bacteriën; die resistente TB stammen waren al aanwezig bij aanvang van de kuur. Sterker nog, juist door het verlengen van de kuur krijgen resistente stammen de mogelijkheid om nog sterker te worden en nog beter te groeien in de aanwezigheid van antibiotica (adaptatie).


In het geval van de Borrelia bacterie wordt het nog ingewikkelder.