Oorzaken B12 deficiëntie https://b12-institute.nl/oorzaken-b12-deficientie/natalievogel schreef:Ben vergeten te vermelden dat ik vegetarisch eet en zelfs bijna veganistisch. Dus dat zal ik even onderzoeken. Weet jij toevallig iets meer over b12 bij plantaardig eten? ik hoorde namelijk dat het alleen in dierlijke producten zit. Dus dan zou je toch zeggen dat ik wel een tekort moet hebben?? Ik heb net een online consult gehad bij mijn huisarts praktijk>
Verminderde inname
- Ondervoeding
- Minder consumptie van dierlijke producten
- Strikt veganistisch dan wel vegetarisch dieet
Voeding en B12-tekort vegetariërs/veganisten bron Stichting B12 tekort https://stichtingb12tekort.nl/vitamine- ... /oorzaken/ en https://home.kpn.nl/hindrikdejong/vegan.htm
Vegetarisch en een B12-tekort
Vegetariërs die wel regelmatig eieren, kaas en andere melkproducten gebruiken krijgen hierdoor geen B12-tekort. Als er wel een tekort ontstaat dan komt dit hoogstwaarschijnlijk door een opnameprobleem van vitamine B12. De behandeling is dan natuurlijk met injecties.
Als vegetariërs een lage B12 hebben en de hierbij behorende klachten dan lopen ze het risico dat de oorzaak ten onrechte bij het eetpatroon wordt gelegd, terwijl een vegetariër ook Addison-Biermer kan krijgen. Het is dan niet het een of het ander.
Vegetariërs die ook nog eens weinig melkproducten gebruiken lopen na jaren een grote kans om een tekort aan B12 te ontwikkelen met de klachten uit het symptomenlijstje. Het blijft in deze situatie altijd mogelijk dat het of door het dieet komt of door de B12-opnameziekte. Het is dan in elk geval noodzakelijk dat er gestart wordt met de injecties, ook al is men 100% zeker dan het eetpatroon de oorzaak is. Met de (tijdelijke) injecties wordt de B12 veel sneller aangevuld dan met tabletten en daardoor ook het mogelijke herstel bespoedigd. Voor dokters is het beter geen risico te nemen vanwege mogelijk blijvende schade door een langdurig B12-tekort.
- B12 via de (natuurlijke) voeding is altijd beter dan via tabletten -
- Spirulina en chlorella bevatten geen biologisch actieve B12 -
Veganisme/planteneters
B12 is een heel belangrijke vitamine, die van natura alleen voorkomt in voedsel van dierlijke oorsprong, en nodig voor veel lichaamsfuncties en daardoor kan een tekort een breed scala aan klachten veroorzaken. Mensen die alle voedsel van dierlijke herkomst mijden lopen daardoor een grote kans op een ernstig gezondheidsprobleem.
Een goedbedoeld advies aan veganisten is daarom: Zorg er voor dat je een B12-supplement gebruikt. Lees op de verpakking van vleesvervangers hoeveel B12 er aan toegevoegd is. Gebruik vruchtensap dat verrijkt is met B12.
De toegevoegde B12 is niet eiwitgebonden en wordt gemakkelijk opgenomen. maar in het algemeen geldt dat de vitamine uit (dierlijk) voedsel beter is dan uit pillen.
Laat een keer per twee jaar je bloed testen op B12. De waarde moet ruim boven de 150 pmol/l zijn.