Sproetje schreef:Ik verplaats het niet terug naar Reguliere Behandeling omdat het gaat om een test.
Okee
Roxy schreef:Ik ben er niet mee bekend. Op het laboratorium formulier van Saltro lees ik dat M-proteïne onderzoek staat vermeld.
Op welke gronden of klachten kan een arts M-proteïne onderzoek aanvragen?
Het is iets dat je goed in de gaten moet houden, zelf eigenlijk vooral.
Ik kreeg ooit een uitgebreid bloedonderzoek toen ging het wel nogal slecht met me. Maar mijn h.a. wist van mijn lyme en persiterende lyme klachten ( ik had immers al ab gehad, en werd toch ziek)
De info uit de link van de eerste post, is meer een algemene info hoewel niet onbelangrijk:
MGUS staat voor monoclonal gammopathy of unknown significance. Vertaald betekent dit: toename van één type plasmacellen, waarvan de oorzaak niet duidelijk is.
Het verschil bij een lyme patient en iemand die bv ander soorten ziektes heeft, kun je aflezen van de rest van de uitslag van het bloedonderzoek
Wanneer je een te hoog M-proteïne hebt, wordt er meteen gekeken naar het soort eiwit dat je lichaam te veel heeft aangemaakt.
Verder wordt gekeken of de nierfunctie normaal is en hoe het kalkgehalte is en worden de waarden van de bloedcellen gemeten. De urine moet nagekeken worden op de aanwezigheid van onderdelen van het M-proteïne, het zogenaamde Bence Jones-eiwit.
Als dat allemaal goed is, kan worden gedacht aan een andere ziekte, zoals bv een ziekte met een ontregeld immuunsysteem.
Wat je vooral bij lymepatienten veel ziet, zo zegt mijn interniste, is dat eigenlijk alle andere uitslagen, zoals bv de hoogte van je kalk enz enz allemaal niet van toepassing is, meestal zijn die waardes gewoon binnen de grens van het toelaatbare.
Dus, ook daar weer gewoon netjes binnen de grenzen, en toch kan het zo zijn dat je M-proteïnen te hoog zijn, bij mij was het de eerste keer te hoog (n.l. 0.4), de 2e keer weer iets hoger (0.7) , en nu krijg ik binnenkort de 3e uitslag.
Het kan betekenen dat er iets mis is met je immuunsysteem.
Al de andere onderzoeken op het bloed, die tegelijkertijd worden gedaan, tonen aan dat er geen andere ziektes in het spel zijn.
Maar Roxy, jij hebt toch ook wel al eens een heel uitgebreid bloedonderzoek gehad?
Of krijg je nu een eerste uitgebreid bloedonderzoek?
Let wel op, het wordt door het reguliere gedaan.