Hoi Liefde,
Ik weet je situatie niet maar om kosten te besparen zou je misschien in eerste instantie kunnen beperken tot minder gevoelige tests die wel vergoed worden.
Je zou eerst alleen de Blot test kunnen laten doen in een regulier Nederlands lab met als aanvrager je huisarts, dan wordt het vergoed. (m.u.v. bedrag eigen risico)
Vraag nadrukkelijk om een Elisa test mét Blot test en laat je huisarts er op het formulier nadrukkelijk bijschrijven dat beide tests door het lab uitgevoerd moeten worden. (standaard wordt de Blot test pas uitgevoerd als de Elisa positief is)
Als daar geen duidelijkheid uitkomt maar je toch sterk het vermoeden hebt dat je Borreliose hebt zou je nóg een Blot test kunnen laten doen maar dan met een testkit van een andere fabrikant. Om je vraag kracht bij te zetten kan je vragen aan je arts dit na te zoeken in de CBO-richtlijn, op blz 130 staat dit advies genoemd.
Stel voor aan je huisarts te testen bij Innatoss, controleer voor de zekerheid of dit vergoed wordt, ik dacht van wel zolang je (huis)arts de test aanvraagt.
Wat ook nog kan is naar een andere arts of specialist gaan die met nog een ander regulier Nederlands lab werkt, bijv. een ziekenhuis of een huisarts in een andere regio. Van te voren goed uitzoeken welke testkit van welke fabrikant ze gebruiken, zodat je zeker weet dat het een andere is.
Het komt ook voor dat de bloedtesten negatief zijn maar een lumbaalpunctie soms toch afwijkingen laat zien.
Er zijn wel 20 verschillende Elisa en Blot testen in Nederland op de markt. Er zitten per fabrikant verschillen in en het verschilt ook wanneer ze een testuitslag positief of negatief beoordelen. Dit is niet gestandaardiseerd!
Dus wanneer je bij de ene (fout-)negatief uit de test komt kan dat bij een andere positief zijn. Een negatieve test sluit de ziekte niet uit en de diagnose dient gesteld te worden op klinisch beeld.
Het verschilt bij een Blot test per fabrikant welke banden ze gebruiken, vraag zelf de exacte uitslag op met een specificatie van de banden. Een arts met veel kennis over de ziekte van Lyme kan hier vervolgens i.c.m. je symptomen en ziektegeschiedenis veel uit afleiden m.b.t. wel/niet behandelen.
Meer info op
http://www.borreliose.nl.
Als dit alsnog geen duidelijkheid biedt, kan je alsnog andere tests zoals een LTT overwegen.
Als blijkt dat je Borreliose hebt en je start behandeling met in eerste instantie 4-6 weken doxycycline of azitromycine wat ook een deel van de co-infecties aanpakt, maar de behandeling blijkt bijv. niet zo erg op te schieten. Dan zou je om nu kosten te besparen pas daarna op co-infecties kunnen testen.
Maar ik ben geen arts heh!! Ik deel alleen maar mijn ideeën en info die ik op internet vind... en wilde reageren omdat het zo enorm frustrerend is dat LTT's zo duur zijn en niet (meer) vergoed worden.
Josie