De Monitor: Oproep: Wat zijn uw ervaringen met de ziekte van Lyme? TV uitzending NPO2 op 23 april 2017
Geplaatst: Za 04 Mar 2017, 15:52
KRO/NCRV
De Monitor http://demonitor.ncrv.nl/
4 maart 2017
Oproep: Wat zijn uw ervaringen met de ziekte van Lyme? http://demonitor.ncrv.nl/binnengekomen- ... -van-lyme-
De Monitor http://demonitor.ncrv.nl/
4 maart 2017
Oproep: Wat zijn uw ervaringen met de ziekte van Lyme? http://demonitor.ncrv.nl/binnengekomen- ... -van-lyme-
Zingen en piano spelen. Dat is wat Marleen (22) veelvuldig deed. Totdat ze ziek wordt op haar achtste. Dat is het begin van een traject met veel ziekenhuisbezoeken, ingrijpende medicatie en lange dagen op bed. De dokter diagnosticeert haar met een spierziekte. Zij en haar moeder vermoeden iets anders en laten een bloedtest uitvoeren in Duitsland. Wat blijkt: Marleen heeft de ziekte van Lyme.
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi die kan worden overgedragen door een beet van een besmette teek. Zo’n 1 miljoen mensen worden jaarlijks door deze parasiet gebeten, waarvan 2 op de 100 mensen de ziekte van Lyme krijgen. Dit zijn ongeveer 25 000 mensen.
Over het algemeen is de ziekte goed te behandelen áls een tekenbeet op tijd wordt opgemerkt. Maar wat nu als dit niet gebeurd? Het overkwam Marleen. Ze vertelt ons dat zij dertien jaar lang de verkeerde diagnoses heeft gehad. Omdat ze het oordeel van de arts niet vertrouwde, week zij uiteindelijk uit naar het buitenland waar ze gediagnosticeerd en behandeld werd voor de ziekte van Lyme. Marleen’s klachten worden ernstiger met de tijd. Ze heeft zware hoofdpijn, darm - en hormonale problemen en moeite met ademen. Spieren in haar armen, benen en tong vallen uit of verlammen. Op slechte dagen ligt ze alleen maar op bed door de pijn in haar lichaam.
Haar ervaring lijkt niet op zichzelf te staan. De Vereniging voor Lymepatiënten stelt dat voor deze groep patiënten behandeling in Nederland vooralsnog tekortschiet. Doordat artsen het ziektebeeld niet (op tijd) zouden herkennen en behandelen, bestaat de kans dat patiënten niet de juiste behandeling krijgen, in moeilijkheden komen met vergoedingen via zorgverzekeringen of het hen niet lukt een uitkering aan te vragen via het UWV.
Help ons verder in het onderzoek
Wij willen mogelijk een nieuw onderzoek starten naar dit onderwerp en zijn benieuwd naar uw ervaringen met de ziekte van Lyme. Bent u al een langere tijd Lyme-patiënt, hoe is de zorg voor u geregeld? Hoe is het contact met uw arts en verzekeraar? Maar ook als arts, waar loopt u tegen aan bij het diagnosticeren en behandelen van chronische Lyme-patiënten? Wat moet er veranderd worden? Laat het ons weten! Mailen kan naar demonitor@kro-ncrv.nl