Onderzoek van Dutch Wildlife Health Center en RIVM wijst uit dat tekenencefalitisvirus op meerdere plaatsen in Nederland voorkomt. Dit virus kan hersenvliesontsteking veroorzaken met soms dodelijke afloop. Er is een vaccin beschikbaar.
https://www.dwhc.nl/tbe-fsme-meerdere-p ... nederland/
Tekenencefalitis op meer plaatsen in Nederland
Re: Tekenencefalitis op meer plaatsen in Nederland
Teken encefalitis in Nederland;
https://www.biomaatschappij.nl/teken-encefalitis/
Dit virus heeft al 2 jaar de kans gehad om zich te verspreiden.
Henriëtte
In 2016 is echter duidelijk geworden dat men de ziekte ook in Nederland kan oplopen. In dat jaar zijn de eerste in Nederland verzamelde teken besmet met TBEV aangetroffen op de Sallandse Heuvelrug. Deze werden verzameld nadat in hetzelfde gebied was gebleken dat reeën aan het virus waren blootgesteld. Bovendien zijn in datzelfde jaar de eerste twee patiënten met TBE opgelopen in Nederland vastgesteld. Deze patiënten zijn hoogst waarschijnlijk besmet geraakt door tekenbeten op de Sallandse heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug.
Bij teken die het virus kunnen overbrengen heeft het virus de speekselklieren van de teek besmet en is het virus op het moment van de beet al aanwezig in het tekenspeeksel. Dit betekent dat men onmiddellijk na het hechten van de teek besmet kan raken met het virus.
https://www.biomaatschappij.nl/teken-encefalitis/
Dit virus heeft al 2 jaar de kans gehad om zich te verspreiden.
Henriëtte
Laatst gewijzigd door Henriëtte op Do 12 Jul 2018, 22:35, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Tekenencefalitis op meer plaatsen in Nederland
Vaccinatie FSME;
https://lci.rivm.nl/richtlijnen/tekenencefalitis
Henriëtte
Immunisatie
Vaccinatie is de belangrijkste manier om TBE te voorkomen. Bij verblijf in of reizen door endemische gebieden moet bij relevante blootstelling aan tekenbeten actieve immunisatie worden overwogen. TBE-vaccinatie is veilig en hoogimmunogeen [18].
Actieve immunisatie
In Nederland verkrijgbare vaccins zijn:
FSME-Immun®: een geïnactiveerd tekenmeningo-encefalitisvirus (Neudörfl-stam), geadsorbeerd aan aluminiumhydroxide;
FSME-Immun® Junior: voor kinderen jonger dan 16 jaar.
Een volledige serie vaccinaties bestaat uit drie doses. Tussen de eerste en de tweede dosis moet minimaal 1 maand zitten, tussen de tweede en derde minimaal 5 maanden. Zeer waarschijnlijk is er cross-protectiviteit tussen de diverse subtypen. Als versnelde bescherming gewenst is, kan het interval tussen de eerste en de tweede dosis teruggebracht worden tot 14 dagen. Seroconversiepercentages bedragen 90% 2 weken na de tweede vaccinatie en >97% 2 weken na de derde vaccinatie. Na een volledige serie of na revaccinatie wordt uitgegaan van 3 jaar bescherming. Bij blijvende of hernieuwde blootstelling wordt elke 3 jaar een revaccinatie aanbevolen.
https://lci.rivm.nl/richtlijnen/tekenencefalitis
Henriëtte
Wie is er online
Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast