Dank je wel voor het plaatsen, slecht cognitief functioneren is echt een probleem voor lymepatiënten, ik zet nog vaak letters en tekens o.d. computer verkeerd.
alleen dan wel weer jammer dat er in het stukje staat:
"Artsen zien lymepatiënten met blijvende klachten na een standaard antibiotica behandeling als moeilijke patiënten [55].
Borrelia burgdorferi is gedood en er is dus geen lichamelijke verklaring meer voor de klachten van de patiënt."
Ehm, in mijn geval kreeg ik 3 dagen na de infectie antibioticum.
Mijn klachten zijn ontstaan na de kuur (en tijdens de kuur ook al een beetje), waarmee ik wil aangeven dat de kuur die ik in eerste instantie kreeg tekort is geweest, en misschien zelfs wel een verkeerde soort ab.
Doordat ik de kuur had gekregen, kon ik volgens de artsen géén borrelia meer hebben.
Mijn klachten waren zogezegd: a-typisch
De stelligheid waarmee geopperd wordt dat de borrelia gedood is (door de schrijfster Paula M.C. Mommersteeg van het artikel), kan men helemaal niet bewijzen met de test methodes die er worden gebruikt in onze reguliere Nederlandse labs voor lymepatienten.
Paula M.C. Mommersteeg haalt een onderzoek aan uit 2003 dat samen met Klempner is gedaan:
Kaplan, R., Trevino, R., Johnson, G., Levy, L., Dornbush, R., Hu, L., Evans, J., Weinstein, A., Schmid, C., Klempner, M. (2003). Cognitive function in post-treatment Lyme disease: Do additional antibiotics help? Neurology, 60, 1916-1922.
Dit is een zeer omstreden onderzoek in de lyme gemeenschap.
Bovendien tegenstrijdig met het onderzoek van Klempner en collegae uit 1991 waarin zij stellig zijn over het feit dat Borrelia overleeft na 14 dagen ceftriaxon i.v.
Nog meer in het Nederlands:
Volgens Tylewska et al. is het verkrijgen van voldoende gevoeligheid voor de antilichamentest niet alleen afhankelijk van de locale omstandigheden, maar ook van de keuze van de B. burgdorferi genospecies die gebruikt worden voor de bereiding van de diagnostische antigenen voor zowel de ELISA als de blotstrips. Zij concludeert dat er geen correlatie is tussen de gevonden antilichamentiters in de ELISA en het aantal banden dat aanwezig is in de Western blot. In 30% van de patiënten werden antilichamencomplexen gevonden tegen B. burgdorferi en dat is in overeenstemming met andere onderzoekers die 46 tot 95% vonden. Lage of zelfs niet detecteerbare antilichamentiters in Lyme-borreliose kunnen veroorzaakt worden door circulerende immuuncomplexen, welke gevormd worden speciaal in aanwezigheid van een overmaat aan antigenen, die een teken zijn van een actieve ziekte. Bovendien, Lymepatiënten die levende spirocheten in lichaamsvloeistoffen hebben, laten lage of negatieve titers van antilichamen zien in het serum, aldus Tylewska.
Bron:
http://www.borreliose.nl/serologieEn:
http://www.lymemed.nl/richtlijnen/complexiteit.pdf........
Behandeling
De complixiteit van Lyme-borreliose komt ook tot uiting in de behandeling. Door het ontbreken van een makkelijk uitvoerbare en betrouwbare kweekmethode of andere betrouwbare tests is er geen “gouden standaard” voor de definitie van genezing of voor het vaststellen van het effect van behandeling. Ondanks deze onzekerheid wordt door sommige collega’s volgehouden dat een behandeling met antibitica van maximaal 4 weken in vrijwel alle gevallen tot genezing leidt. Persisterende klachten worden door hen toegeschreven aan het zogenaamde “Post Lyme syndroom”. Deze overtuiging blijft bestaan ondanks het feit dat in experimenteel dieronderzoek bij muizen, chimpansees en honden is aangetoond dat een dergelijke korte behandeling niet in staat is Bb uit te roeien. 72-74 Daarnaast is er een groot aantal publicaties waarin door middel van kweek en PCR overtuigend werd aangetoond dat Bb ook bij de mens een behandeling met antibiotica van vier weken of langer kan overleven. 75-79 ........
In het laatste stukje staat ook nog iets over het cognitief functioneren bij lymepatiënten. (in het Nederlands)