Jaarplanning 2020 VWS
Bron viewtopic.php?f=5&t=2322&start=190#p24893
Tweede Kamer
Kamerstukken
Jaarplanning 2020 VWS; Bron https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken ... 2020D02348Kwartaal 1
Onderwerp brief - Bewindspersoon MZS
- Klacht Lymevereniging over negeren noodkreet Lymepatiënten
- Brief over capaciteit in ziekenhuizen rondom Lyme
Brief commissie aan bewindspersoon
30 oktober 2019
Aan bewindspersoon - reactie vragen; Bron https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken ... 2019D43123
Brief van de Lymevereniging van 24 september 2019 aan de commissie VWS; Bron https://lymevereniging.nl/2019/09/24/brief-kamerleden/ en Bron https://lymevereniging.nl/wp-content/up ... online.pdfDe vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een brief ontvangen van Lymevereniging te Amersfoort d.d. 24 september 2019 inzake een klacht over het negeren van een noodkreet van Lymepatiënten door minister voor Medische Zorg.
De commissie ontvangt graag uw reactie op deze brief.
Lymevereniging - statement van de onderzoekspartners van het NLe; Bron https://lymevereniging.nl/lymeziekte-expertisecentrum/ en Bron https://lymevereniging.nl/wp-content/up ... rs-NLe.pdf
2020 en 2021 gaan interessant worden voor de Lyme- en de chronische Lyme patiënten in Nederland.5. Het laatste onderwerp betreft de zorgcapaciteit.
Het lobbyen voor en beargumenteren van een uitbreiding van de zorgcapaciteit zien wij als een van de belangrijke agendapunten voor de Lymevereniging en ook de wij als onderzoekers & behandelaren vinden dit cruciaal. Het Radboudumc en Amsterdam UMC zijn dan ook het afgelopen jaar intensief in gesprek geweest met het ministerie en de zorgverzekeraars en zijn daarbij geholpen door de lobby van de Lymevereniging. Daarvoor willen we onze erkenning en complimenten uitspreken. We hopen dit in de toekomst op een constructieve manier en met wederzijds respect voor elkaars standpunten gezamenlijk voort te kunnen zetten.
Uitbreiding van die zorgcapaciteit is niet alleen nodig om meer patiënten te kunnen behandelen, maar ook om meer patiënten te kunnen includeren in onderzoek, met name onderzoek dat breder is dan het huidige onderzoek. In dat kader is het zeer positief dat afgelopen jaar een budget toegekend is voor het opzetten van een biobank. Daarvoor zijn de eerste stappen inmiddels gezet. Dat betekent dat in eerste instantie van alle polikliniekpatiënten van het Amsterdam UMC en Radboudumc de monsters worden opgeslagen en gedurende twee jaar gegevens van patiënten worden verzameld. De ambitie is om dat voor veel meer patiënten te doen, als het maar systematisch en zorgvuldig kan gebeuren. Daarmee gaat de biobank en de daaraan gekoppelde registratie van patiëntgegevens de komende jaren een zeer grote rol gaan spelen in de onderzoekambities.Conclusie
Samenvattend kunnen we vaststellen dat onderzoekers en Lymevereniging niet altijd hetzelfde over bepaalde zaken denken, maar wel dezelfde doelen hebben: het verminderen van het aantal Lymepatiënten, het sneller en beter diagnosticeren van Lymepatiënten, het diagnosticeren en behandelen van andere tekenbeet-gerelateerde ziekten, het beter behandelen van Lymepatiënten en het verminderen van de ziektelast van patiënten met chronische aan Lymeziekte toegeschreven klachten.
Zowel onderzoekers als de Lymevereniging worden geconfronteerd met dezelfde frustraties: de diagnostiek is niet optimaal, de ziektedefinitie is soms vaag, de behandelmogelijkheden zijn niet altijd toereikend en er zijn patiënten die tussen wal en schip vallen. Deze gezamenlijke doelstellingen kunnen onzes inziens het beste worden gerealiseerd door een kritisch-constructieve samenwerking tussen alle partners binnen het NLE.
De minister MZS geeft voor de zomer 2020 een zo feitelijk mogelijk inzicht over de vorderingen als in de wachtlijsten en in de wat langere termijn van het expertisecentrum. De minister heeft de voortzetting van het NLe en de mogelijkheden van subsidie voor meerdere jaren genoemd.
Congres in Amsterdam - 5 tot en met 8 september 2021
16th International Conference on Lyme Borreliosis and other tick-borne diseases
KIT Royal Tropical Institute, Amsterdam on September 5-8th 2021; Bron https://www.amsterdamresearch.org/web/a ... -2021-.htm en Bron viewtopic.php?f=5&t=2423&p=24872#p24868
Het Beleidsplan van het NLe loopt tot en met 2020; Bron https://www.expertisecentrumlyme.nl/media/991 Er zal een nieuw Beleidsplan voor de komende jaren worden opgesteld.
Gaat de Lymevereniging als samenwerkende partner in het NLe constructief-kritisch samenwerken of gaat de Lymevereniging eisen & wensen op tafel leggen die onmogelijk zijn? Het zal opnieuw een keuze worden voor de Lymevereniging van of constructief-kritisch samenwerken of de samenwerking beëindigen. Het NLe zal het werk voortzetten met of zonder de Lymevereniging.
Genoemde beëindiging door de Lymevereniging van de samenwerking binnen het NLe:
1. manifest 9 maart 2018; Bron https://nl-nl.facebook.com/fred.verdult ... cation=ufi en 19 april 2018 Bron https://www.youtube.com/watch?v=dDAXNq6nbXA Voor de benoeming van voorzitter van de Lymevereniging en tijdens het vorige bestuur in functie van de Lymevereniging het oprichten van de Stichting Lymefonds/het Lymefonds op 8 maart 2018.
2. nieuw perspectief 10 juni 2018; Bron https://lymevereniging.nl/2018/06/10/nieuw-perspectief/
3. ALV 8 december 2018 een koerswijziging; Bron https://lymevereniging.nl/2018/11/23/ko ... -de-koers/ door het bestuur wordt de leden aangeraden om op de ALV in meerderheid voor de motie te gaan stemmen om daarmee een samenwerkende partner te blijven van het NLe: Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum.
4. brief 24 september 2019 aan de Tweede Kamer leden commissie VWS; Bron https://lymevereniging.nl/2019/09/24/brief-kamerleden/ de Lymevereniging overweegt om haar participatie in het expertisecentrum te gaan beëindigen.