Coronavirus (COVID-19)

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Za 09 Dec 2023, 16:00

Long Covid/Post-Covid-syndroom (PCS)
Nos nieuws
8 december 2023
Eerste stappen in onderzoek naar gebruik bestaande medicatie tegen long covid; Bron https://nos.nl/artikel/2500764-eerste-s ... long-covid
..In Nederland zijn de voorbereidingen begonnen voor grootschalig Europees onderzoek om te testen of bestaande medicijnen symptomen bij longcovidpatiënten kunnen verzachten. De onderzoekers zullen breed beschikbare en goedkope medicijnen als eerste onder de loep nemen, zoals een geneesmiddel tegen suikerziekte.

Naast Nederlandse patiënten zullen ook Britse, Spaanse en Italiaanse patiënten worden onderzocht. Door de grote omvang van de gecombineerde patiëntenpopulaties kunnen wetenschappers sneller met zekerheid zeggen of een medicijn wel of niet werkt tegen klachten door long covid.

Op dit moment is genezing van ernstige long covid niet mogelijk. Naar schatting 100.000 Nederlanders hebben deze zware chronische ziekte, die een normaal leven sterk of zelfs helemaal beperkt. Patiënten experimenteren daarom zelf al met medicijnen en behandelingen die eigenlijk voor andere aandoeningen zijn bedoeld.

"Soms hoor je dan dat het werkt en dat sommige mensen er deels van opknappen", zegt Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten aan het UMC Utrecht. "Maar wetenschappelijk is tot nu toe helemaal niet bewezen in welke mate zo'n middel wel of niet werkt. En het is ook de vraag of het veilig is. Die vragen willen we met dit project beantwoorden."

Het onderzoek wordt gecoördineerd door de onderzoeksorganisatie waar Bonten leiding aan geeft: Ecraid, een instituut met veel ervaring op het gebied van internationale studies.

Dit project is een van de kandidaten om begin 2024 aanspraak te maken op een deel van de 32 miljoen euro die minister Kuipers van Volksgezondheid speciaal voor onderzoek naar long covid heeft uitgetrokken..

Hoe groter, hoe beter
.."We zullen starten met geneesmiddelen waarvan we weten dat ze veilig zijn en gemakkelijk thuis kunnen worden ingenomen", zegt Bonten. "Dan hoeven patiënten de voor hen slopende reis naar ziekenhuizen voor het onderzoek niet te maken."

In het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië moet exact dezelfde onderzoeksmethode worden gebruikt.

Volgens Bonten is deze bundeling van wetenschappelijke krachten cruciaal. "De snelheid waarmee een onderzoek een betrouwbaar antwoord kan geven is afhankelijk van het aantal deelnemers in het onderzoek en de grootte van het aangetoonde effect: hoe groter het effect, hoe makkelijker het kan worden aangetoond."

Minister Kuipers is "ontzettend blij" dat de eerste stappen voor het onderzoek zijn gezet. "Juist door in Europa samen te werken, kun je sneller voortgang maken." Hij benadrukt dat het onderzoek tijd zal kosten: "We kennen langdurige klachten na infectieziekten al heel lang, ook vóór covid, Het is buitengewoon complex. En er is geen eenvoudige oplossing voor."..

UMC Utrecht
8 december 2023
UMC Utrecht leidt onderzoek naar long COVID; Bron https://www.umcutrecht.nl/nieuws/umc-ut ... long-covid
..Nederlandse onderzoekers, geleid door prof. dr. Marc Bonten en prof. dr. Janneke van de Wijgert van het UMC Utrecht, werken samen met onderzoekers in diverse Europese landen (o.a. Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje) om een studie op te zetten waarin meerdere geneesmiddelen voor Long COVID tegelijkertijd onderzocht kunnen worden. Door financiering van Stichting Long COVID kan dit onderzoek versneld van start gaan..

Bestaande geneesmiddelen
Marc Bonten: “We zullen starten met beschikbare geneesmiddelen, waarvan we weten dat ze veilig zijn en gemakkelijk in de thuissetting kunnen worden ingenomen. Middelen die op basis van studies bij acute COVID infectie veelbelovend lijken, maar waarvan nog onbekend is of ze een effect hebben op de klachten van patiënten met Long COVID. Kansrijke middelen zijn bijvoorbeeld Metformine en Colchicine.”

Metformine is al 50 jaar op de markt als middel tegen suikerziekte, eenvoudig in gebruik en er is veel ervaring mee. Bij een recente studie is gebleken dat behandeling met Metformine de kans op het ontstaan van Long COVID met 40 procent verminderde vergeleken met placebo. Colchicine is een oraal ontstekingsremmend medicijn dat gunstig is bij bijvoorbeeld jicht. Het is mogelijk werkzaam tegen Long COVID klachten omdat hierbij waarschijnlijk een overmatige ontstekingsreactie een rol speelt. De behandeling met deze medicatie kan thuis plaatsvinden met online begeleiding. Dit is een groot voordeel voor de ernstig zieke Long COVID patiënten die bed- en aan huis gebonden zijn.
Stichting Long COVID
De onderzoekers hebben inmiddels met financiering van Stichting Long COVID het administratieve voortraject van het onderzoek opgestart. Hierdoor kan al in het eerste kwartaal van 2024 begonnen worden met het uitnodigen van patiënten.

Heeft u vragen over het onderzoek? Bekijk hier de Q&A; Bron https://www.stichtinglongcovid.nl/vraag ... londerzoek op de website van Stichting Long COVID. Wilt u het onderzoek financieel ondersteunen, ga naar de donatiepagina van de stichting.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Di 12 Dec 2023, 17:12

Long Covid/Post-Covid-syndroom (PCS)
NH nieuws
11 december 2023
Corona voorbij? Voor Sandra en haar lotgenoten nog lang niet; Bron https://www.nhnieuws.nl/nieuws/328823/c ... -lang-niet
..Corona lijkt vaak ver achter ons te liggen, maar er komen dagelijks nog longcovidpatiënten bij. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de ziekte, maar de erkenning blijft schaars. Heilooër Sandra van den Hoonaard (57) heeft long covid en begeleidt lotgenoten binnen een zelfsupportgroep.

Sandra van den Hoonaard is 57 jaar en woont met haar partner in Heiloo. Haar twee kinderen zijn al uit huis. Sandra was coronapatiënt van het eerste uur en raakte in maart 2020 al besmet met het virus. Na een week corona leek Sandra op te knappen en ging door met haar leven, toch bleef de vermoeidheid terugkomen. Er volgden veel verschillende klachten, van kortademigheid tot spierpijn.

Sandra heeft bij veel artsen aangeklopt, maar er kwam niets concreets uit. Ze kwam onder andere terecht bij de maag-lever-darmarts, die constateerde dat Sandra chronische ontstekingen had in haar darmen. Daarnaast heeft ze ook de diagnose hersenmist, wat zorgt voor vergeetachtigheid en afwezigheid. Ook heeft ze last van chronische vermoeidheid..

Bijzondere risicofactoren
..Het is niet vreemd dat long covid bij Sandra op veel plekken in haar lijf voelbaar is. Volgens medisch adviseur van Stichting C-support en arts Alfons Olde Loonhuis zijn er vijf mogelijke klachten verbonden aan long covid. Klachten aan het immuunsysteem, de darmfunctie, hyperimmuniteit, schade in de bloedvaatjes en aan het autonome zenuwstelsel. "Maar eigenlijk zit er ook veel overlap in deze vijf klachten en heeft alles weer met elkaar te maken", vertelt Ode Loonhuis.

Chronische ziektes, zoals pfeiffer en Q-koorts, worden vergeleken met post covid. Volgens Alfons is het goed dat er nu eindelijk onderzoek gedaan wordt naar al deze ziektes. "We kunnen steeds meer en de komende jaren komen er veel behandelingen bij."

Volgens de cijfers van C-support hebben vrouwen vaker post covid dan mannen. Dit is volgens Alfons te verklaren, doordat vrouwen gevoeliger zijn voor ziektes die te maken hebben met het immuunsysteem. Vrouwen hebben vaker last van bindweefselproblemen. "Misschien heeft het ook te maken met dat vrouwen meer taken tegelijkertijd kunnen en doen en daardoor altijd meer tegen hun maximale inspanning aanlopen", legt Alfons uit.

Toch zijn al deze verklaringen enkel gebaseerd op gedachten. Wetenschappelijk gezien is het nog niet bewezen. "Gelukkig komt er nu veel mankracht om hier onderzoek naar te doen. Ook andere chronische ziektes nemen we daarin mee", zegt Ode Loonhuis. "We weten nu dat je het bij veel ziektes geldt, dat het niet uit je lichaam is als je 'genezen' bent en dat iets als covid de ziekte weer kan aanwakkeren."

"Het enige medicijn wat echt lijkt te helpen is rust"

3,5 jaar later is long covid nog steeds een groot onderdeel van Sandra's leven en heeft ze talloze behandelingen gehad. Ook de alternatieve behandelingen heeft ze geprobeerd. Alles wat op haar pad kwam om haar beter te maken heeft Sandra met beiden handen aangepakt. "Het enige medicijn wat echt lijkt te helpen is rust", zegt ze.

Sandra was begonnen aan een nieuwe baan, maar ze is in oktober vorig jaar wegens ziekte gestopt. Inmiddels zit ze een jaar lang in de ziektewet. Nu Sandra is gestopt met werken gaat het beter met haar. "Op advies van mijn ergotherapeut neem ik overdag rustpauzes. Dan lig ik met mijn ogen dicht op een plek waar het helemaal stil is. Ook mediteer ik veel. Dat helpt." Daarnaast wandelt Sandra iedere dag een uur buiten. Ook dat doet haar gezondheid deugd. "Inmiddels kan ik weer beter voor mezelf zorgen en kleine klusjes doen in huis."..

Andere helpen
..Toen Sandra stopte met haar kantoorbaan, op de studentensupport bij een onderwijsinstituut, startte ze met het begeleiden van supportgroepen voor andere post-covidpatiënten. "De deelnemers gaan met elkaar in gesprek, wat hun bezighoudt in het dagelijks leven. Mijn taak is om te zorgen dat het goed verloopt en dat mensen zich veilig voelen om hun verhaal te delen."

De groepen zijn divers en uiteenlopend in leeftijd. Volgens Sandra is vooral belangrijk dat iedereen hun eigen verhaal kan vertellen. "Mensen komen ook met vragen, van eenzaamheid tot zelf klusjes doen. Daar help ik ze bij."..

Ondersteuning
..Om longcovidpatiënten extra ondersteuning te bieden is C-support in het leven geroepen. Minister Kuipers heeft miljoenen vrijgemaakt om onderzoek te doen naar de ziekte. Toch is het volgens woordvoerder van C-support, Margot van Bergen, belangrijk dat er ook aandacht is voor erkenning. "Onbekend maar onbemind. Het is belangrijk dat artsen kennis krijgen, zodat ze de ziekte ook beter kunnen herkennen."

C-support ondersteunt de patiënten ook in hun bijdrage aan de maatschappij. "Het is voor iedereen belangrijk om zich nuttig te voelen en een rol te hebben in het leven. Je hoopt dus dat je mensen de mogelijkheid kan bieden een functie te geven in onze maatschappij." Wel erkent van Bergen dat dit niet voor iedereen geldt en dat sommigen echt te ziek zijn..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Do 14 Dec 2023, 13:51

Long Covid/Post-Covid-syndroom (PCS)
omroep gld
11 december 2023
Long covid verwoest Kariannes leven: 'Ik leef als een 80-jarige'; Bron https://www.gld.nl/nieuws/8059789/long- ... -80-jarige
..In het provinciehuis in Arnhem is een expositie te zien die in het teken staat van de coronapandemie. Long covid-patiënt Karianne Hulshof is blij met deze tentoonstelling, omdat er volgens haar te weinig aandacht wordt besteed aan de ziekte. Corona heeft een enorme impact op mijn leven."
Het leven van Hulshof veranderde in de zomer van 2021 drastisch. Ze kreeg corona en dat resulteerde uiteindelijk in long covid. “Ik maakte me in het begin nog niet zoveel zorgen”, vertelt ze tegen mediapartner RTV Connect. “Hoewel ik flink ziek was, hoefde ik niet naar het ziekenhuis.”
Ze dacht dat het wel goed zou komen, maar dat gebeurde niet. “Ik was de hele tijd kapot en viel op de gekste plekken in slaap.”

Grote impact
Voordat Hulshof ziek werd, had ze een druk leven. Ze werkte veel, ging drie keer per week sporten en hield van reizen. Hulshof: “Wat ik nu doe is een fractie van mijn leven toen. Ik probeer momenteel ‘s ochtends dingen te doen, zoals naar de arts gaan of de logopedist, en daarna moet ik slapen.”

Haar leven vergelijkt ze met dat van een 80-jarige. “Het is moeilijk om te denken, ik kan niet goed tegen prikkels en concentreren kost me veel energie.” Op alle vlakken van haar leven heeft het een grote impact. “Het is moeilijk”, vertelt ze. “Vooral omdat er geen toekomstperspectief is. Voor mij, maar ook voor al die andere 450.000 mensen die langdurige coronaklachten hebben. We weten niet of we beter worden en als we beter worden wanneer dat dan is.”

Aandacht voor corona
De expositie Nationaal stilstaan bij corona in het Huis der Provincie vertelt meer dan veertig persoonlijke verhalen en laat foto’s en filmpjes zien van de pandemie. Volgens Hulshof ziet de expositie er goed uit en ze vindt de verhalen die verteld worden indrukwekkend.
In zoveel levens van mensen is corona nog aanwezig, zegt ze. “Niet iedereen weet wat long covid inhoudt, maar gelukkig komt er steeds meer besef over.”..
Expositie Nationaal stilstaan bij corona; Bron https://www.stilstaanbijcorona.nl/ en De verhalen; Bron https://www.stilstaanbijcorona.nl/de-verhalen
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2418
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Vr 15 Dec 2023, 12:01

Veelbelovend medicijn kan kwetsbaren beschermen tegen ziekte na corona;
Een veelbelovend geneesmiddel kan kwetsbare mensen binnenkort mogelijk beschermen tegen ernstige ziekte na een coronabesmetting. Het medicijn bemnifosbuvir moet nog goedgekeurd worden. Maar de onderzoekers zijn hoopvol gestemd, zegt onderzoeksleider Marc Bonten tegen NU.nl.

https://www.nu.nl/coronavirus/6293953/v ... orona.html

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Vr 15 Dec 2023, 15:12

Long Covid/Post-Covid-syndroom (PCS)
bnnvara
15 december 2023
‘Door long covid ben ik te ziek om te leven’: Welke zorg is er voor long-covidpatiënten?; Bron https://www.bnnvara.nl/artikelen/door-l ... dpatienten
..Als gevolg van een coronabesmetting hebben zo’n 450.000 Nederlanders de ziekte long covid, waarvan 90.000 tot 100.000 ernstige klachten heeft. Hoe is de zorg voor hen geregeld?

‘Ik voel me een schim van wat ik ooit was’, vertelt long-covidpatiënt Melissa Storck (30) in Kassa. Ze loopt de ziekte in maart 2022 op, wanneer ze als verpleegkundig stagiair op de intensive care van een ziekenhuis werkt. Inmiddels is ze aan haar bed en bank gekluisterd, omdat ze last heeft van hartkloppingen, chronische vermoeidheid, spierzwakte, uitputting, benauwdheid en cognitieve beperkingen, zoals geheugenverlies. ‘Het prijskaartje is voor mij dat ik mijn leven volledig kwijt ben.’ Ze is bang dat ze nooit meer het leven gaat krijgen dat ze wilde en waar ze zo hard voor aan het werk was. ‘Door long covid ben ik te ziek om te leven.’..

Welke zorg is er in Nederland voor long-covidpatiënten?
..Zo’n 90.000 tot 100.000 long-covidpatiënten hebben op dit moment ernstige klachten. Zij kunnen hier paramedische zorg voor krijgen, ook wel herstelzorg genoemd. Hier vallen bezoeken aan de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en diëtist onder. ‘Maar patiënten kunnen niet of nauwelijks terecht in het ziekenhuis voor behandeling, terwijl dát zo hard nodig is’, vertelt Kassa-presentator Amber Kortzorg.

Alsof we een vergeten groep zijn, want covid is zogenaamd weg’, aldus Storck. ‘Doet er niet meer toe, dus de wereld draait gewoon door en wij zitten nog elke dag met de ellende van drie jaar geleden.’ Ze vindt het bizar dat long-covidpatiënten met ernstige klachten niet geholpen of gezien worden door een specialist. 'Terwijl we toch niet voor niks thuiszitten.' Zorg voor long-covidpatiënten bestaat volgens haar niet in Nederland.

Verder is er nog geen specifieke behandeling of medicatie tegen de verschijnselen van long covid. Daarom moet er snel actie komen, vindt Storck. ‘Voor acute covid kon alles heel snel geregeld worden. Voor ons is dat nu ook nodig, zodat patiënten geen artsen treffen die niet weten wat long covid inhoudt. Omdat elke dag dat we moeten wachten, een dag te veel is.’

‘Deze patiënten kunnen niet vijf jaar wachten tot er grondig bewezen behandelmethoden zijn’, vult directeur Diewke de Haen van patiëntenorganisatie PostCovid NL aan in Kassa. ‘We moeten nú toepassen wat we nú al weten. Het gaat dan bijvoorbeeld om medicatie die voor andere ziektes al bewezen effectief en veilig is.’..

Welke zorg is er in het buitenland voor long-covidpatiënten?
..In Duitsland kunnen long-covidpatiënten al terecht bij 109 door de staat gefinancierde poliklinieken, voor biomedische zorg. ‘De onderliggende symptomen worden van top tot teen onderzocht’, aldus Amber. Dat gebeurt onder andere met bloedonderzoek en echografie. Maar de Duitse visie op zorg is anders dan de Nederlandse, aldus demissionair minister Kuipers. ‘In Duitsland is de zorg heel erg ingesteld op opname en klinische behandeling’, vertelt hij in Kassa. ‘Je moet niet in een ziekenhuis willen liggen als dat niet per se hoeft.’

Helaas is deze zorg in Duitsland zonder Duitse zorgverzekering en huisarts niet beschikbaar voor patiënten uit Nederland, laat Kassa weten. Daarnaast zijn er (ook) in Duitsland lange wachtlijsten en hebben veel klinieken een patiëntenstop..

Waarom heeft Nederland nog geen behandelcentra voor long-covidpatiënten?
..Er moet per direct een groot bedrag voor minimaal vier gespecialiseerde long covid poliklinieken vrijgemaakt worden, vinden alle politieke partijenmet uitzondering van de VVD – die Amber in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op beeld sprak. Ondanks dat gaat minister Kuipers geen extra geld vrijmaken voor behandelcentra en behandelingen voor long-covidpatiënten. ‘Hij vindt dat een taak van ziekenhuizen en verzekeraars; dat past binnen de huidige bekostiging’, legt Amber uit. ‘Dat terwijl er in tijden van covid miljoenen zijn geïnvesteerd. Er is nu geen oog voor de gevolgschade.’

Er moet eerst onderzoek worden gedaan, onder andere naar de ontstaanswijze van de langdurige klachten en behandelmethoden, vindt Kuipers. De zorg in Nederland is heel erg op wetenschappelijk bewijs gebaseerd, terwijl long-covidpatiënten best proefkonijn willen zijn, weet De Haen. Sommige zijn namelijk zo radeloos, dat ze zelfs nadenken over euthanasie.

Patiëntenorganisaties en long-covidpatiënten reageren ontzet op het besluit van minister Kuipers, vertelt Amber. Dat blijkt ook uit de vele mails die Kassa na de uitzending van 9 december binnenkrijgt. ‘Ze vinden het belachelijk en kunnen de harde opstelling van de minister niet waarderen.’ Beschamend, noemen kijkers de reactie van Kuipers. De zorg afschuiven op huisartsen en specialisten is volgens hen zinloos. Daarom hopen ze dat Nederland met een soortgelijke behandelmethode als Duitsland komt..

Welke ontwikkelingen zijn er om de zorg voor long-covidpatiënten in Nederland te verbeteren?
..Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer stemde op 12 december in met een versneld debat, naar aanleiding van de uitspraken van minister Kuipers in Kassa. Ook bestaan er zorgen over de uitvoering van de motie Drost. Deze moet zorgen voor goede en complete zorg voor long-covidpatiënten, onder andere door het (her)openen van gespecialiseerde poliklinieken. Alleen VVD en D66 stemden tegen een versneld debat. ‘Volgens ons is er actie nodig en niet nog een extra debat’, vindt D66. Naar verwachting zal het debat in januari gevoerd worden in de Tweede Kamer.

Het is terecht dat minister Kuipers eerst onderzoek naar long covid wil doen, vertelt GroenLinks-PvdA-Kamerlid Julian Bushoff in De Nieuws BV. ‘Maar het is ook aan de politiek om te luisteren naar de noden in de samenleving, naar de noden van die 90.000 mensen met ernstige long-covidklachten die nu het gevoel hebben: ik kan nergens terecht of ik word van het kastje naar de muur gestuurd.'

De komende tijd gaat Kassa langs bij zorgwoordvoerders van diverse partijen. ‘We moeten hier aandacht voor blijven vragen bij minister Kuipers, want long-covidpatiënten hebben daar zelf de kracht niet voor’, aldus Amber. ‘Dit verhaal krijgt nog een staartje.’

In januari besteedt Kassa opnieuw aandacht aan long-covidpatiënten..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Di 19 Dec 2023, 15:44

Long Covid/Post-Covid-syndroom (PCS)
nrc
18 december 2023
Baan kwijt, relatie in de knel, maar voor patiënten met long covid zijn er nog geen speciale behandelcentra; Bron https://www.nrc.nl/nieuws/2023/12/18/wa ... d-a4184704
..Specialistische patiëntenzorg - Voor mensen met long covid heeft Nederland geen aparte behandelcentra. De minister vindt het niet nodig en initiatieven van artsen stuiten op de ingewikkelde zorgstructuur. „Er moet een plek zijn waar mensen met hun vragen terechtkunnen.”..
..Iedere week hangen bij C-support huisartsen aan de lijn. Huisartsen die zich met sommige longcovidpatiënten geen raad meer weten. C-support is de organisatie die deze patiënten ondersteunt: mensen die na een coronabesmetting langdurige klachten houden.

De artsen hebben meestal de richtlijnen gevolgd en van alles geprobeerd: fysiotherapie, ergotherapie, een doorverwijzing naar een specialist in een ziekenhuis. Maar hun patiënten gaan alleen maar achteruit. Ze kunnen niet meer werken, komen hun bed niet uit, of zijn zo overprikkeld dat ze zelfs hun eigen kinderen niet meer om zich heen kunnen verdragen. Wat nu, vragen de huisartsen aan de medewerkers van C-support.

Medisch adviseur Alfons Olde Loohuis van C-support weet ook niet altijd wat hij dan moet antwoorden. „Ik kan niet toveren. Ik probeer nog een beetje hulp te regelen.” Hij zoekt een ‘casemanager’ die patiënten de weg wijst bij vragen over werk of hulp in de huishouding. En soms weet Olde Loohuis een specialist die voor schrijnende gevallen een gaatje in de agenda wil maken. Artsen zeggen dat zelf soms liever niet hardop in de krant, want dan zit hun wachtkamer straks vol wanhopige patiënten.

Een van de problemen is volgens haar dat in Nederland onderzoek en behandeling worden losgetrokken. „Maar onderzoekers moeten juist patiënten zien.” Matthies-Boon: „De minister schuift het inrichten van behandelcentra af op artsen en zorgverzekeraars. Maar dan gebeurt er niks. Het is de taak van de minister om zorg te structureren.” De Duitse klinieken zijn overigens niet toegankelijk voor patiënten uit Nederland.

Matthies-Boon is als bijzonder hoogleraar humanisme verbonden aan de Radboud Universiteit en doet, nu ze weer werkt, onderzoek naar long covid-beleid en patiëntervaringen in Nederland en Duitsland.

In debatten, rondetafelgesprekken en petities wordt al bijna drie jaar gevraagd om speciale behandelcentra voor patiënten met long covid (dat ook post-covidsyndroom wordt genoemd). Maar nieuwe centra kwamen er nooit. Sterker nog: bestaande centra in ziekenhuizen gingen het afgelopen jaar dicht. De poli in het Erasmus MC sloot de deuren, net als die in het Amsterdam UMC en Radboudumc in Nijmegen, en ook de enige polikliniek voor kinderen (Amsterdam UMC) is dicht.

Artsen, Kamerleden en patiëntenorganisaties zijn veelal vóór zo’n speciale behandelplek. Olde Loohuis: „Het gros van de patiënten kan bij de huisarts terecht. Maar voor de rest”, Olde Loohuis schat dat het om zo’n negentigduizend mensen gaat, „zul je meer moeten doen.”..

Typische klachten
..Het Rotterdamse Erasmus MC opende in de zomer van 2020 een nazorgpoli. Die was oorspronkelijk bedoeld voor mensen die met Covid-19 in het ziekenhuis hadden gelegen en na hun ontslag zorg nodig hadden. Zo kon worden beoordeeld hoe ze herstelden en of ze longschade hadden opgelopen. Al snel kwam er een nieuwe groep patiënten bij, vertelt longarts Merel Hellemons. Die werden door de huisarts doorverwezen, omdat ze na een besmetting bijvoorbeeld benauwd bleven. Eenmaal in de kliniek viel Hellemons veel meer op. „We zagen heel typische vermoeidheidsklachten, onvermogen om je in te spannen. Geheugenproblemen, gebrekkige concentratie. We begonnen al snel patronen te zien.”

Waar het schuurde, legt Hellemons uit, is dat deze patiënten tegenover longartsen zaten, maar een veel uitgebreidere beoordeling en adviezen nodig hadden. „Een integrale beoordeling lukt niet in de korte tijd die vergoed wordt voor een longconsult. En bovendien kun je je afvragen of de longpolikliniek de juiste plek is voor bijvoorbeeld pijnklachten en vermoeidheid.” Zo kwam het dat het centrum de deuren moest sluiten.

Demissionair minister Ernst Kuipers (Zorg, D66) steunde aanvankelijk initiatieven voor centra voor longcovidpatiënten. Toen hij in het voorjaar van 2022 vragen kreeg over het openen van een „aparte longcovidkliniek”, antwoordde hij de Tweede Kamer dat hij in gesprek wilde „om ervoor te zorgen dat die expertisecentra er komen”. Een jaar later beloofde de minister zelfs „extra budget voor meerjarig onderzoek en een expertisecentrum post-covid”.

De zorg voor patiënten met long covid is ontoereikend, vindt ook een meerderheid in de Tweede Kamer

Twee maanden later – in mei 2023 – lag er een ander besluit: het ministerie financierde geen centrum, maar „een netwerk”, waarin zorgmedewerkers en onderzoekers kennis delen. En de longcovidpoli dan, vroegen Kamerleden tijdens een debat in oktober. „Daar ga ik niet over”, antwoordde Kuipers, dat is aan de artsen en de zorgverzekeraars. „Ik denk ook niet dat het nodig is.” Patiënten kúnnen namelijk al ergens terecht: bij de huisarts of bij een specialist.

Die zorg is niet toereikend, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Er werd een motie aangenomen om tóch behandelcentra in te richten. Afgelopen week dwong de Kamer een nieuw debat over de kwestie af, om de uitvoering van de motie te bestendigen..

Hocuspocusbehandelingen
..Wink de Boer is zo’n specialist die regelmatig longcovidpatiënten in zijn spreekkamer krijgt. Hij is maag-darm-leverarts in ziekenhuis Bernhoven in Uden. Ze komen bij hem met darmproblemen. Die zorg declareert hij bij de zorgverzekeraar als chronische buikpijn. „Maar deze mensen hebben eigenlijk een heel team aan specialisten nodig.”

Met collega’s werkte hij afgelopen negen maanden een plan uit voor een zelfstandig behandelcentrum voor longcovidpatiënten. „Zoals je ook een brandwondencentrum hebt.” Twintig fte staan er in het businessplan. „Een groep mensen die de hele dag alleen met dit ziektebeeld bezig is.”

Het centrum moet multidisciplinaire zorg leveren, zegt De Boer. Enerzijds symptoomgerichte behandeling: het verlichten van buikklachten, slaapproblemen, hartklachten. Anderzijds moeten ook een psycholoog en een maatschappelijk werker in het team komen. Mensen raken hun baan kwijt door hun ziekte, komen in financiële problemen, of hun relatie komt in de knel.”

Wink de Boer presenteerde het plan aan zorgverzekeraars, de Nederlandse Zorgautoriteit en het ministerie van VWS. Het voorstel liep stuk op de financiering. „Directies van ziekenhuizen zeggen: we kunnen er niets bij hebben. Zij zitten al aan het plafond.” Er is startfinanciering nodig, vindt De Boer, en een betaaltitel (dbc) om zulke „multidisciplinaire integrale zorg” bij de zorgverzekeraar te kunnen declareren. „De minister zegt: dokters, regel het maar. Maar wij krijgen dit niet gefinancierd.”..

Er moet een plek zijn waar mensen met hun vragen terechtkunnen
Michèle van Vugt - Hoogleraar inwendige geneeskunde


..Zorgverzekeraars staan niet onwelwillend tegenover een centrum, maar verwijzen ook direct door naar een volgend loket: de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Die gaat over zulke nieuwe betaaltitels. CZ, één van de grote vier verzekeraars: „We kunnen ons wel iets voorstellen bij zo’n centrum. Mits er geen hocuspocusbehandelingen worden aangeprezen.” CZ erkent dat er een „enorme hobbel” moet worden genomen: alle partijenvan VWS, de zorgverzekeraars tot de NZamoeten meedoen. Het gevaar is dat we elkaar met allerlei systeemargumenten in de houdgreep houden.”

De NZa verwijst terug naar VWS en andere zorgpartijen: eerst moet duidelijk worden hoe de zorg eruit gaat zien, pas dan kan de bekostiging worden vastgesteld. „We kunnen helaas niet proactief een dbc of een andere betaaltitel maken”, zolang onduidelijk is wat longcovidzorg is, schrijft de NZa..

Erkenning
..Wat meespeelt in de discussie is deze vraag: heeft een behandelcentrum wel zin, zolang voor deze patiënten een genezende behandeling ontbreekt? Ja, zeggen artsen en patiënten. Er kán namelijk al wel van alles. Een groep longcovidpatiënten met hartkloppingen heeft soms baat bij bètablokkers, andere hebben slaapmiddelen nodig, of medicatie tegen darmproblemen.

Wink de Boer zegt dat er veel aandoeningen zijn die artsen niet kunnen genezen, maar dat betekent niet dat ze niets doen. „Een spastische darm kan ik niet genezen, maar ik kan wel zorgen dat iemand minder buikpijn heeft. Zo hebben we de geneeskunde ingericht.”

Hoogleraar inwendige geneeskunde Michèle van Vugt zag tot maart 2022 patiënten op de longcovidpoli in het Amsterdam UMC. Zij zegt: We hebben absoluut klinieken nodig, niet alleen om patiënten de beschikbare middelen te kunnen voorschrijven en hen vervolgens terug te zien, maar ook omdat het om erkenning gaat. „Er moet een plek zijn waar mensen met hun vragen terechtkunnen.” Toen in de jaren tachtig hiv zich in Europa verspreidde, is er meteen een poli ingericht. „Er was toen ook geen behandeling, maar wel een plek waar we mensen konden opvangen, om hen een strohalm te bieden.”

Longarts Merel Hellemons wijst net als Van Vugt op het belang van het zien van grote aantallen patiënten. Dat merkte ze in de maanden dat zij een longcovidpoli draaide in Rotterdam: „We hebben in korte tijd zo veel geleerd. Alleen als je veel patiënten ziet, ga je verbanden zien.”

Beide artsen denken dat zo’n poli geld bespaart. Hellemons: „Een patiënt hoeft niet meer langs zes verschillende specialisten. Die krijgt op één plek aanvullend onderzoek en behandeling.”

Alfons Olde Loohuis van C-support: „In het meest ongunstige geval gaat een patiënt na zo’n bezoek met kennis van zaken naar huis.”..
..CIJFERS NEDERLAND 43 PATIËNTEN OP INTENSIVE CARE
Officiële besmettingscijfers ontbreken, omdat er geen teststraten meer zijn, maar er zijn aanwijzingen dat het aantal mensen met corona in Nederland oploopt. Het aantal virusdeeltjes in het rioolwater stijgt snel sinds november. Er zitten bijna anderhalf keer zoveel deeltjes in het water als tijdens de hoogste piek tot nu toe, die van begin 2022.

Ook liggen in ziekenhuizen meer patiënten: vorige week gemiddeld 742 mensen met corona, plus 43 op de IC. Dat het aantal besmette mensen aan het stijgen is, betekent ook dat meer mensen het risico lopen op langdurige klachten..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Di 19 Dec 2023, 20:12

Long Covid/Post-Covid-syndroom (PCS)
Radboudumc
18 december 2023
Vijf vragen over de huidige coronagolf aan epidemioloog Alma Tostmann; Bron https://www.radboudumc.nl/nieuws/2023/v ... a-tostmann
..Het aantal mensen met corona loopt snel op en de hoeveelheid virusdeeltjes in het rioolwater is nooit eerder zo hoog geweest als nu. Epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc beantwoordt vijf vragen over de huidige coronagolf.

Wat is er aan de hand?
‘Dit is de eerste winter zonder specifieke coronamaatregelen, zoals testen en thuisisolatie bij een positieve test. We zien de hoeveelheid virusdeeltjes in metingen van rioolwater al sinds september toenemen, tot een historisch hoogtepunt deze week. Er liggen nu meer dan achthonderd mensen in de ziekenhuizen, waarvan vijftig op de IC’s. Het aantal mensen dat ernstig ziek wordt is relatief laag, ondanks de hoge besmettingscijfers. Maar we zien toch dat sommige mensen nog steeds zo ziek worden door corona dat ze in het ziekenhuis worden opgenomen.’

Kunnen de ziekenhuizen het aan?
‘De beddendruk is op bepaalde afdelingen al hoog, maar het is nog onder controle. We verwachten wel dat het aantal ziekenhuisopnames door corona verder zal stijgen. We verwachten ook een griepgolf, die komt normaalgesproken in januari. Dus als we geluk hebben komen die golven van corona en griep achter elkaar, maar als ze gaan overlappen kan dat nog een uitdaging vormen. Zeker in combinatie met ziekteverzuim onder personeel, in de zorg maar ook in andere sectoren.’

Wat kunnen we doen om verdere verspreiding te voorkomen?
We moeten vooral blijven voorkomen dat we mensen met een kwetsbare gezondheid besmetten, zoals ouderen. Blijf je aan de basismaatregelen houden, dus hoesten in de ellenboog, handen wassen en ventileren. Let extra op bij klachten, niet alleen hoesten en snotteren, maar ook hoofdpijn, koorts of een ziek gevoel. Heb je lichte klachten, werk dan thuis als het kan. Ben je ziek, blijf dan thuis. En je kunt nog steeds een mondneusmasker dragen bij contact met kwetsbaren. Daarnaast is het ook belangrijk dat mensen zich realiseren dat iedereen ook nu nog na een corona-infectie post-COVID syndroom (long COVID) kan krijgen, dus in die zin is iedereen ‘kwetsbaar’.’

Hoe moet dat met alle feestelijkheden de komende weken?
'Blijf alert met kerstborrels deze week, of met Kerst zelf, wanneer jong en oud samen aan tafel zitten. Testen hoeft niet meer, maar is nog steeds nuttig, zeker als je met kwetsbaren in contact komt. Als je dan weet dat je corona hebt, kun je extra preventiemaatregelen nemen. Het is in de huidige fase van de coronapandemie niet meer nodig om elke besmetting tegen te gaan, maar het is wel verstandig om te zorgen dat we kwetsbare mensen blijven beschermen. Ben je bijvoorbeeld alleen verkouden op de dag van je kerstdiner, overleg dan met elkaar en respecteer elkaars ideeën.'

Heeft een boostervaccinatie zin?
‘Ja. Uit recente cijfers van het RIVM blijkt dat 60-plussers die de laatste booster hebben gehaald 77% minder risico hebben op een ziekenhuisopname, en 84% minder kans op een IC-opname. De booster voorkomt niet dat mensen besmet raken met corona, maar het doel is ernstige ziekte te voorkomen. Daarom worden voor de booster mensen opgeroepen die een hogere kans hebben om ernstig ziek te worden door corona, zoals ouderen, de griepprikgroep en zwangere vrouwen. Deze mensen kunnen deze week alsnog, tot 22 december, een boosterprik halen bij de GGD.’..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2418
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Do 21 Dec 2023, 09:43

Veelbelovend medicijn kan kwetsbaren beschermen tegen ziekte na corona;
Een veelbelovend geneesmiddel kan kwetsbare mensen binnenkort mogelijk beschermen tegen ernstige ziekte na een coronabesmetting. Het medicijn bemnifosbuvir moet nog goedgekeurd worden. Maar de onderzoekers zijn hoopvol gestemd, zegt onderzoeksleider Marc Bonten tegen NU.nl.

https://www.nu.nl/coronavirus/6293953/v ... orona.html

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2418
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Vr 22 Dec 2023, 11:24

Overzicht medicijnen tegen corona;
In de strijd tegen het coronavirus zijn medicijnen belangrijk. De medicijnen kunnen iemand die ziek is beter maken, de symptomen van de ziekte verminderen of ervoor zorgen dat iemand geen COVID-19 infectie oploopt. Er zijn een aantal medicijnen goedgekeurd om tegen het coronavirus te gebruiken.

https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medi ... medicijnen

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Wo 27 Dec 2023, 16:17

Long Covid/Post-Covid-syndroom (PCS)
AD
27 december 2023
Veel meer coronabesmettingen, huisarts vertelt hoe je de nieuwste Pirola-variant herkent; Bron https://www.ad.nl/gezond/veel-meer-coro ... ~a2aeade9/
..Het aantal coronabesmettingen is de afgelopen tijd weer fors toegenomen. Stijgende cijfers vragen om meer alertheid. Zo zou je een buikgriep nog weleens kunnen verwarren met een coronabesmetting, en andersom. Huisarts Lydia Voorkamp vertelt er meer over.

Volgens huisarts Lydia Voorkamp zien we rond deze tijd van het jaar altijd een stijging van ziekmakende virussen, waaronder de gewone influenza (griep), buikgriep (het norovirus), het RS-virus en dus ook corona. Maar het coronavirus muteert voortdurend, waardoor er elke keer andere varianten opkomen. De nieuwste variant heeft de naam Pirola..

Nieuwe variant corona
..De symptomen van een Pirola-infectie verschillen niet veel van de klassieke symptomen van covid. Onderzoek toont wel aan dat deze variant meer oogletsel, uitslag in het gezicht, diarree en vermoeidheid kan veroorzaken. Er is echter nog geen onderzoek dat dit heeft bevestigd.

Voorkamp hoort van haar patiënten dat Pirola meer maag- en darmklachten geeft dan de andere varianten. ,,Ik kan me voorstellen dat als mensen klachten ervaren als buikkrampen, diarree en overgeven, ze in eerste instantie niet denken aan een coronabesmetting. Maar het is belangrijk om ook bij buikklachten aan corona te denken. Het duidelijke verschil is dat er met corona meestal ook luchtwegklachten gemoeid gaan.”

Wanneer je geen luchtwegklachten ervaart, kan alleen een coronatest uitsluitsel bieden. Omdat testen niet meer aan de orde van de dag is, heb je misschien alleen nog oude coronatesten in huis. Hoe weet je dan zeker of de uitslag klopt? ,,Als je test positief is en je hebt klachten, dan kun je ervan uitgaan dat de uitslag klopt. Test je negatief maar twijfel je, neem dan maatregelen. Houd afstand, was je handen regelmatig en werk thuis wanneer dat kan”, aldus Voorkamp..

Niet zomaar een verkoudheid
..Denk je nu: corona is toch gewoon een verkoudheid? Dan zegt Voorkamp: ,,Nee, zeker niet. Of je nu milde klachten ervaart van corona of er heel ziek van wordt, niemand wordt blij van ziek zijn. Ook als een coronabesmetting mild verloopt, kun je daarna postcovid-klachten ontwikkelen. En die kunnen je echt belemmeren in je leven.”

Bij postcovid of longcovid ervaar je nog maanden na je besmetting klachten als:
- vermoeidheid
- concentratieproblemen
- kortademigheid
- overprikkelbaarheid
- hoofdpijn

,,Het vervelende is dat er nog geen oplossing is voor deze klachten. Het onderzoek is nog volop in gang. Mochten de klachten je leven belemmeren, dan kun je terecht bij een organisatie zoals C-support; Bron https://www.c-support.nu/ of bij je huisarts”, aldus Voorkamp..
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Gezondheid Algemeen”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten