Hoe #zotVerslaafd aan mobiel achter het stuur
AMSTERDAM - Iedereen weet dat het gevaarlijk is en toch doen veel mensen het: hun telefoon gebruiken achter het stuur. Wie rijdend append een ongeluk veroorzaakt, draait zelf voor de kosten op. En überhaupt is een ongeluk een schrikbeeld. Waarom laten chauffeurs zich dan toch zo afleiden door hun mobiel? “We hebben allemaal het gevoel dat het wel moet kunnen”, zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen.
“De kans dat je bij een ongeluk betrokken bent, is klein. En dus doe je het de volgende keer weer. Het gevaar wordt onderschat.””
Wat meespeelt is dat mensen verwachten snel reactie te krijgen op berichten, vervolgt hij. “De mentaliteit van meteen reageren is sterk. We zijn ook een beetje verslaafd, ieder piepje geeft een adrenalinestoot.”
Herm Kisjes behandelt mensen met problemen met sociale media en smartphones, en schreef er een boek over. “De telefoon is een heel aantrekkelijk ding”, zegt hij. “In contact met anderen zijn geeft een goed gevoel, omdat je erbij hoort. Dat zet door in de slaapkamer, tijdens het eten, tijdens gesprekken en in de auto.”
Verkeerspsycholoog Tertoolen pleit voor een wetsaanpassing, zodat het verboden wordt om de telefoon stilstaand in de file of bij een verkeerslicht te gebruiken. “Kop-staartbotsingen komen voor een belangrijk deel door het gebruik van mobiele telefoons. Chauffeurs letten dan niet op en zijn met hun gedachten vaak meer bij hun berichtjes dan met het verkeer.”
Het probleem is dat het normaal gevonden wordt, zegt de psycholoog. “We zouden elkaar er meer op moeten aanspreken en het telefoongebruik in de auto moeten afkeuren. En apparaatjes die ervoor zorgen dat je je telefoon enkel kunt gebruiken in de handsfree-stand, zoals de Safe Drive Pod, vind ik een goed begin.”

Ook op de fiets, de scooter zijn best veel mensen druk bezig met hun Iphone en letten totaal niet op het overige verkeer en de andere verkeersdeelnemers. Er ontstaan daardoor vaak bijna-ongelukken.
Je moet er goed op bedacht zijn en het vraagt bij mij in ieder geval extra concentratie als ik met de fiets deelneem aan het verkeer.
In de afgelopen tijd weer een aantal keren 'verplicht' moeten stappen in het drukke dagelijkse leven/maatschappij buiten de deur voor afspraken en heb ik mij ook regelmatig weer verbaasd over een #wereld waar ik niet -meer- bij lijk te horen




Een best groot deel van de mensen van alle leeftijden in de maatschappij, op straat, in de winkels, op de drukke stations, bij een verjaardag, etentje in een restaurant, lijken vastgeplakt te zitten aan de Iphone? het apparaat zit steevast in de handen geklemd, ligt binnen handbereik op de bank of tafel, gaat mee naar bed, wordt bij elk 'bliepje' gecheckt, onder het motto dat je '24hrs online en bereikbaar moet/wilt zijn'..?
En als je het scherm kan zien van degenen naast je in de trein.. waar is men allemaal zo druk mee? Met appen, twitteren, facebooken, nieuws checken, en op van alles reageren...
Pfff, doodmoe zou ik er van worden


#Keuzes maken.. ik wil daar niet bij horen en dat bevalt mij uitstekend



Bij de halve rondjes Nederland moeten maken met het OV geniet ik van de mooie en verschillende landschappen, luchten die te zien zijn en voorbij komen. In dit jaargetijde, de herfst, zijn dat vooral de mooie verschillende kleuren van de bomen, de mooie luchten/wolken, het mysterieuze/sprookjesachtige landschap bij de polders en of bij het water of de rivieren dat ontstaat met lage mist en de zon die er boven of door schijnt #prachtig!
De mensen die met de neus in de Iphone zitten missen al dat moois
