Wat is histamine precies? Wat doet het met ons lichaam?

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8138
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Wat is histamine precies? Wat doet het met ons lichaam?

Berichtdoor Roxy » Zo 04 Sep 2016, 17:11

Alles over Histamine http://www.optimalegezondheid.com/alles-over-histamine/
Alles over histamine

Mensen die last hebben van bepaalde allergieën hebben wel eens van histamine gehoord. Vaak horen mensen dat histamine verantwoordelijk is voor de vervelende symptomen waar ze last van hebben. Maar wat is histamine precies? Wat doet het met ons lichaam?

Is het alleen maar vervelend voor mensen met allergieën? In dit artikel ga ik nader in op het onderwerp histamine.

De standaard definitie van histamine

Als we naar de standaard definitie kijken dan is histamine een chemische neurotransmitter die door het lichaam wordt aangemaakt tijdens een allergische reactie. De meest herkenbare symptomen van de aanmaak van histamine zijn irritatie van de huid, neus, keel en longen. Denk hierbij aan jeuk, roodheid, opzwelling, huiduitslag, hoesten, en slijm in de keel. Deze irritatie is vaak een reactie op verschillende allergenen: insectenbeten of daadwerkelijk irriterende stoffen zoals stofdeeltjes of voedselallergieën of intoleranties.

Deze reacties zijn onderdeel van de ontstekingsreactie van ons lichaam. Dit maakt een belangrijk deel uit van ons immuunsysteem. Het heeft ook verschillende andere functies: histamine helpt bij het reguleren van de fysiologische functie in de darmen, helpt ons om onze slaap goed te regelen en helpt bij onze seksuele respons.

Histamine als neurotransmitter

Een neurotransmitter is een chemische stof die wordt doorgegeven tussen neuronen in het zenuwstelsel. Als een neuron moleculen vrijgeeft van een chemische neurotransmitter dan passeert het de zogenoemde “presynaptische zenuwuiteinde,” ook wel het einde van het neuron genoemd. Het gaat via de “synaps” of de ruimte tussen neuronen en wordt uiteindelijk opgenomen door een “receptor” gebied bij de ontvangende neuron. Deze neuron geeft vervolgens de signalen van de neurotransmitter door, en dit zorgt voor een reactie van ons lichaam.

De voortdurende stimulatie van neuronen veroorzaakt reacties in het lichaam die specifiek zijn voor het type neurotransmitter die wordt doorgegeven. Histamine wordt ingedeeld in een groep van neurotransmitters die “Small Molecule Neurotransmitter Stoffen” worden genoemd. Andere neurotransmitters die hier bij horen zijn serotonine, epinefrine (adrenaline) en dopamine.

Histamine bij allergische reacties

Op elk geven moment van de dag is er altijd een kleine hoeveelheid histamine in ons lichaam. Indien er een vreemde stof wordt geïntroduceerd in ons lichaam zoals giftige chemicaliën bij een insectenbeet of een reactie op giftige planten zoals brandnetels dan brengt het lichaam grotere hoeveelheden histamine naar de plek van de infectie. Het doet dit dus om ons lichaam te helpen, maar soms heeft dit het tegenovergestelde effect voor onze gezondheid.

Bij mensen die allergisch zijn voor bepaalde soorten voedsel zoals aardbeien of levensmiddelen die zwavel bevatten kan het lichaam zeer grote hoeveelheden histamine loslaten, dit kan leiden tot shock of kan zelfs dodelijk zijn. Het lichaam kan namelijk niet goed omgaan met grote hoeveelheden histamine.

Om hier mee om te kunnen gaan zal het lichaam epinefrine (adrenaline) aanmaken wanneer we een grote hoeveelheid histamine moeten verwerken. Dit zorgt ervoor dat histamine minder goed werkt in ons lichaam. Maar grote hoeveelheiden adrenaline kunnen leiden tot ongewenste angst- en paniekaanvallen.

Medicijnen zoals Benadryl (Difenhydramine, vaak alleen via Amerikaanse websites te koop) of andere antihistaminica kunnen helpen een bepaalde hoeveelheid histamine uit het lichaam te verwijderen.

Hierdoor worden de symptomen minder. Dit is ook gelijk de reden dat wanneer mensen last hebben van een verkoudheid ze medicijnen moeten nemen die een antihistaminicum bevatten. Dit zorgt voor een verlichten van de opzwelling die het gevolg is van de infectie in de neusholte en het stimuleert het uitscheiden van vloeistof.

Wat is het doel van histamine in allergische reacties?

Een histamine reactie ten opzichte van onze immuunrespons (zowel bij allergische reacties en bij immuunreacties) heeft twee verschillende functies:

* Het veroorzaakt zogenaamde “vasodilatatie”. Vasodilatatie treedt op wanneer de spierwanden die onze bloedvaten omringen beginnen te ontspannen. Hierdoor wordt het inwendige deel van het bloedvat verbreed.
* Het veroorzaakt vloeistofsecretie op de plaats van infectie.

Beide reacties zijn een belangrijk onderdeel van de ontstekingsreactie van ons lichaam. Vasodilatatie maakt het gemakkelijker voor onze witte bloedcellen om zich naar de locatie van de infectie te verplaatsen.

Vloeistofsecretie is belangrijk omdat het lichaam zich zo gemakkelijk kan ontdoen van ziekteverwekkers en allergenen.
Wat zijn de effecten van histamine op verschillende weefsels?

Histamine is een molecuul dat wordt opgeslagen in de witte bloedcellen. Deze chemische verbinding speelt een belangrijke rol bij het in werking treden van het immuunsysteem als reactie op binnendringende pathogenen of ziektekiemen. Echter, histamine is ook verantwoordelijk voor allergische reacties wanneer er teveel histamine in ons lichaam vrij komt of wanneer het immuunsysteem overgevoelig is geworden voor deze stof.

Histamine fungeert als een neurotransmitter of chemische boodschapper in de hersenen en stimuleert de productie van maagzuur voor de spijsvertering. Histamine veroorzaakt verschillende reacties in het lichaam (waaronder allergische) reacties, door zijn effecten op verschillende weefsels.

Glad spierweefsel in de longen

Allergische-astma wordt veroorzaakt door een sterke reactie van het immuunsysteem op de verhoogde afscheiding van histamine. Patiënten met allergie-geïnduceerde astma zijn gevoeliger voor histamine-gemedieerde bronchoconstrictie of vernauwing van de gladde spiervoering in de bronchioli van de longen. Histamine veroorzaakt samentrekking, vernauwing, spierkramp en ontstekingen in deze long doorgangen, hierdoor ontstaan problemen met astma. Symptomen van astma zijn onder andere hoesten, piepende ademhaling en benauwdheid.

De slijmvliezen

Histamine zorgt voor angio-oedeem of zwelling in de slijmvliesbekleding van de neus, mond, keel, longen en ons maag-darmkanaal. Deze zwelling treedt op omdat histamine bloedvaten verder opent, hierdoor lekken er bepaalde vloeistoffen naar deze weefsels. Dit gebeurt ook net onder de huid, hierdoor kunnen allergische huidreacties zoals opzwelling, netelroos en jeuk optreden. In de ernstigste allergische reacties kan het zelfs zorgen voor een zwelling in de mond, keel en longen en kan onze ademhaling bemoeilijken of zelfs verhinderen.

Extra veel vloeistofproductie

Histamine verhoogt ook de productie van slijm in de neusgangen en de longen, dit zorgt voor problemen zoals een loopneus, neusverstopping en vocht in de longen. Histamine veroorzaakt afscheidingen die zowel dik als dun zijn (extra dik slijm of de traditionele ‘loopneus’). Dit gebeurt bij allergische reacties omdat histamine zowel H1-en H2-receptoren in het lichaam activeert die dan slijm produceren om de vreemde deeltjes die het lichaam binnendringen tegen te houden.

Maagweefsels

Histamine heeft ook invloed op afscheidingen va de maag. Dit mechanisme omvat de activering van H2-receptoren in de maag die zuur afscheiden. Mede hierdoor werken bepaalde medicijnen die de zuurafscheiding in de maag verlagen om de reactie tussen histamine H2-receptoren te verminderen.

Histamine intolerantie en eten

Histamine is een chemische stof die ook van nature in bepaalde voedingsmiddelen zit. Daarnaast hebben we ook al besproken dat histamine een van de belangrijkste stoffen is die vrijkomt in het lichaam als gevolg van een allergische reactie. Hierdoor krijgen mensen last van de standaard allergiesymptomen zoals jeuk, niezen, piepende ademhaling en opzwelling van de huid.

We hebben allemaal een enzym (diamineoxidase) in ons lichaam waardoor we alle histamine die we opnemen uit histamine-bevattend voedsel afbreken. Wanneer we een levensmiddel eten dat histamine bevat heeft het dus normaal gesproken geen invloed op ons. Echter, sommige mensen hebben simpelweg te weinig van dit enzym. Wanneer je te veel histaminerijk voedsel eet dan kan het zo zijn dat je last krijgt van ‘allergie-achtige’ symptomen zoals hoofdpijn, huiduitslag, jeuk, diarree, braken of buikpijn. Dit wordt dan een histamine intolerantie genoemd.

Voedingsmiddelen die bijzonder veel histamine en andere vasoactieve-amines bevatten zijn onder andere:

* Champagne, wijn, bier, appelcider en andere gegiste dranken en sterke drank
* Zuurkool en andere ingemaakte voedingsmiddelen
* Azijn en levensmiddelen waarin azijn verwerkt zit zoals dressings, augurken, mayonaise, ketchup, mosterd
* Tofu en sojasaus
* Parmezaanse kaas en andere kaas
* Worst en overig verwerkt vlees (ham, salami, spek)
* Champignons
* Quorn
* Ingeblikte en gerookte vis (tonijn, zalm, haring) en schaaldieren
* Kant-en-klare salades
* Groenten uit blik
* Gedroogde vruchten, zaden, noten
* Gistextract, gist
* Chocolade, cacao, cola

Bepaalde voedingsmiddelen (zelfs producten die weinig histamine bevatten) kunnen het vrijkomen van histamine stimuleren vanuit de mastcellen in je lichaam (dit is een soort van immuuncel). Deze voedingsmiddelen zijn onder andere:

* Bananen
* Tomaten
* Aardbeien
* Noten
* Pinda’s
* Schelpdieren
* Eiwit
* Chocolade
* Pompoen
* Spinazie
* Aubergines
* Avocado
* Papaja
* Kiwi
* Ananas
* Mango
* Framboos
* Mandarijnen
* Grapefruits
* Rode pruimen
* Erwt
* Kruiden

Let wel op dat alle allergietesten die IgE niveaus meten, zoals de huidpriktest en specifieke IgE bloedtesten, deze voedingsmiddelen niet als problematisch zouden zien. Dit komt omdat de reactie op histamine niet wordt veroorzaakt door een IgE voedselallergie, de oorzaak is histamine intolerantie.

Diagnose

De diagnose van histamine intolerantie wordt meestal gemaakt door mensen een paar weken lang een dieet met weinig of geen histamine-bevattende producten te laten eten. Als de symptomen dan verbeteren dan zou het dus logisch zijn dat histamine het probleem is. Bloedtesten die beweren dat ze nuttig zijn bij het ​​meten van histamine hoeveelheden of het niveau van het enzym dat histamine normaal afbreekt zijn niet betrouwbaar gebleken.

De behandeling van histamine intolerantie bestaat uit het vermijden van histaminerijke voedingsmiddelen, maar wel enkel tot de hoeveelheid die nodig is. De hoeveelheid histamine-bevattende voedingsmiddelen die door iemand getolereerd kan worden zal variëren van persoon tot persoon. Het regelmatig innemen van een antihistaminicum is vaak nuttig voor mensen die last hebben van histamine intolerantie.

Het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen moet altijd worden gevolgd door een periode van herinvoering, hierdoor kan de diagnose van histamine intolerantie worden bevestigd. Als dit niet gebeurd is de kans groot dat de dagelijkse voeding voor die persoon alleen maar beperkter gaat worden. In het slechtste geval kan de keuzes qua voeding ontoereikend worden.
Laatst gewijzigd door Roxy op Zo 04 Sep 2016, 17:29, 1 keer totaal gewijzigd.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8138
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Wat is histamine precies? Wat doet het met ons lichaam?

Berichtdoor Roxy » Zo 04 Sep 2016, 17:15

Informatie Histamine Intolerantie bron: https://www.dietcetera.nl/intoleranties ... tolerantie
Histamine

Histamine is een biogene amine. Biogeen betekent door organismen gevormd. Ofwel een door wezens gemaakte stof. Een biogene amine is een verzamelnaam voor door levende organismen gemaakte stoffen. De gemaakte stoffen vervullen allerlei functies in het lichaam. Zo kunnen biogene aminen een rol spelen bij de ademhaling, bloedsomloop en de spijsvertering.

Er zijn twee vormen van histamine bekend:

- histamine dat door het lichaam zelf wordt gemaakt;
- en histamine dat via de voeding binnenkomt.

Histamine dat door het lichaam wordt gemaakt, wordt gevormd door histidine. Histidine is een aminozuur. Een aminozuur is een bouwsteen van eiwitten. Een eiwit is een bouwsteen die een belangrijke functie heeft in het lichaam. Zo bouwt eiwit lichaamscellen op. Een lichaamscel is een onderdeel van een weefsel, orgaan of spier. Histamine wordt ook weer door het lichaam afgebroken door een enzym. Een enzym is een stof die door het lichaam wordt aangemaakt en bepaalde reacties in het lichaam kan doen plaatsvinden. Het enzym dat histamine kan afbreken heet diamino oxidase (DAO).

Histamine wordt voor een groot deel opgeslagen in mestcellen. Mestcellen zijn witte bloedcellen die op plaatsen zitten die in contact staan met de buitenwereld.

Een voorbeeld van organen die in contact staan met de buitenwereld zijn de longen, het maag-darmkanaal en de huid. De longen lijken op twee zakjes. De longen zijn verantwoordelijk voor de ademhaling, dus het in- en uit ademen. Met het maag-darmkanaal wordt de slokdarm, maag en darmen bedoeld. Dit zijn organen die een belangrijke rol spelen in het verteren (klein maken) en opnemen van voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn belangrijke stoffen die het lichaam nodig heeft en waar het lichaam zijn energie uit haalt. De huid zit bedekt over het lichaam. De huid beschermt het lichaam tegen ziekmakende stoffen.

De functie van Histamine

Histamine heeft allerlei verschillende functies in het lichaam. Zo speelt histamine een rol bij de ademhaling, bloedcirculatie (rondpompen van het bloed), het regelen van de lichaamstemperatuur en het immuunsysteem. Een ander woord voor het immuunsysteem is afweer. Afweer zorgt er bijvoorbeeld voor dat het lichaam beschermd is tegen ziekteverwekkers zoals bacteriën. Histamine heeft ook een belangrijke rol in het overdragen van prikkels (seintjes) in de hersenen.

Als er een infectie of allergische reactie plaatsvindt, komt er histamine vrij. De vrijgekomen histamine versterkt een afweerreactie. Dit gebeurt omdat histamine in het geval van een infectie of allergische reactie de doorlaatbaarheid van de bloedvaten vergroot. Als er sprake is van een allergische reactie kan de vrijgekomen histamine ook astma en hooikoortsklachten geven. Astma is een chronische (blijvende) ziekte aan de luchtwegen die benauwdheid veroorzaakt. Bij hooikoortsklachten kan men denken aan een loopneus en tranende ogen. De stoffen of oorzaken die ervoor zorgt dat histamine vrijkomt uit de mestcellen worden ook wel ‘triggers’ genoemd. Triggers zijn bijvoorbeeld ziekteverwekkers zoals bacteriën en schimmels. Maar ook allergenen worden triggers genoemd. Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie veroorzaken.

Naast ziekteverwekkers en allergenen zijn er ook andere soorten triggers. Bijvoorbeeld in sommige voedingsmiddelen, alcohol en medicijnen.

Voorbeelden hier van zijn:

* Triggers in voedingsmiddelen: Histamine kan ontstaan door microbieel bederf, rijping en gisting (fermentatie). Microbieel bederf betekent het bederven van voedsel door bacteriën. Rijping vindt vooral in een fabriek plaats. Een voorbeeld van een voedingsmiddel dat gerijpt is in de fabriek is kaas. Hoe ouder de kaas, hoe meer histamine de kaas bevat omdat de kaas gerijpter is. Oude kaas bevat dus meer histamine dan jonge kaas. Fermentatie is een techniek waarbij bacteriën, gisten en schimmels worden gebruikt om een voedingsmiddel te maken of beter te laten smaken. Enkele voorbeelden van gefermenteerde producten zijn salami, yoghurt en (rode)wijn.

* Triggers in alcohol en medicijnen: Alcohol en medicijnen kunnen het enzym DAO (het enzym dat histamine kan afbreken) blokkeren. Dit betekent dat dit enzym tegen wordt gehouden door alcohol of een stof uit medicijnen. Het gevolg hiervan is dat de hoeveelheid histamine, die zich op dat moment in het lichaam bevindt, niet afgebroken kan worden.

Het verschil tussen een allergie en een intolerantie

Bij een voedselallergie komt het immuunsysteem in actie. Een ander woord voor immuunsysteem is afweersysteem. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam beschermd is tegen allerlei infecties en gevaren van buitenaf. Bij een voedselallergie ziet het lichaam een bepaald eiwit als lichaamsvreemd. Per allergie verschilt het om welk eiwit dit gaat. Normaal gesproken worden eiwitten door het spijsverteringsstelsel afgebroken in kleine aminozuren. En vervolgens in het bloed opgenomen om als bouwstof te worden gebruikt. Bij een voedselallergie gaat dit mis.

Zodra de aminozuren in het bloed zijn opgenomen, ziet het immuunsysteem het eiwit als ziekteverwekker en probeert dit op te ruimen. Dit heeft allergische reacties tot gevolg. Een andere benaming voor voedselallergie is een allergische voedselovergevoeligheid. Het tegenovergestelde van een allergische voedselovergevoeligheid is een niet-allergische voedselovergevoeligheid. Een niet-allergische voedselovergevoeligheid wordt ook wel een intolerantie genoemd. In tegenstelling tot bij een voedselallergie komt bij een voedsel intolerantie het afweersysteem niet in actie. Het afweersysteem is dus niet verantwoordelijk voor de klachten die optreden.

Histamine intolerantie

Ongeveer één procent van de westelijke bevolking heeft te maken met histamine intolerantie. Precieze cijfers in Nederland zijn niet bekend. Omdat Nederland tot een ‘westelijk’ land kan worden beschouwd, zal dit ongeveer gelijk zijn. Een groot deel van de mensen met histamine intolerantie zijn van middelbare leeftijd. Dit komt omdat histamine intolerantie vaak laat wordt herkend. De klachten waren er al een tijd, maar de diagnose is dan pas later gesteld. Een reden hiervoor is dat histamine intolerantie nog niet lang bekend is in Nederland en de rest van de westerse bevolking. Daarnaast lijken de klachten die bij een histamine intolerantie horen op klachten die voor kunnen komen bij andere aandoeningen, zoals een allergie.

Bij een histamine intolerantie reageert het lichaam sterk op histamine. Dit gebeurt zodra er een voedingsmiddel wordt gegeten dat rijk is aan histamine of histamine vrijmakers. Histamine vrijmakers zijn stoffen of voedingsmiddelen die histamine vrij maken in het lichaam. Hierdoor treden klachten op. De ernst van de klachten verschilt per persoon. Het is goed mogelijk dat de klachten pas na een dag optreden. Dit maakt het moeilijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen.

De ernst van de symptomen en het klachtenpatroon is afhankelijk van de tolerantiedrempel. Klachten treden op wanneer de tolerantiedrempel voor histamine is overschreden. De tolerantiedrempel is de hoeveelheid histamine die het lichaam kan verwerken zonder dat er klachten optreden. Deze drempel verschilt per persoon en zal lager zijn wanneer er sprake is van stress, een lage weerstand, vermoeidheid en het gebruik van alcohol. Het is moeilijk vast te stellen ‘hoeveel’ histamine een persoon kan verdragen. Dit is iets wat ieder voor zichzelf moet ondervinden.

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen minder last van histamine intolerantie en allergieën. In sommige gevallen heeft men helemaal geen last van histamine intolerantie. Dit komt omdat de placenta veel DAO maakt. DAO breekt histamine af, waardoor er geen of weinig klachten zijn. De klachten keren echter terug zodra het kind geboren is.

Symptomen

Histamine intolerantie zorgt voor veel uiteenlopende klachten. Hierdoor wordt het erg moeilijk om de klachten onder histamine intolerantie te plaatsen. Veel klachten komen ook voor bij allergieën en andere intoleranties.

Klachten die op kunnen treden bij histamine intolerantie zijn:

- flushing (gevoel van warmte en roodheid van de huid);
- hartkloppingen (onregelmatige hartslag);
- netelroos (jeukende uitslag op de huid);
- rode jeukende zwellingen op de huid;
- oedeem (vochtophoping in de huid);
- diarree (waterige ontlasting);
- darmkrampen (buikpijn);
- lage bloeddruk;
- benauwdheid;
- winderigheid;
- hoofdpijn;
- loopneus;
- onrust;
- niezen;
- jeuk.

In zeldzame gevallen kan histamine intolerantie leiden tot een ernstige situatie waarbij de bloeddruk sterk daalt. Omdat de bloeddruk sterk daalt zal het hart het lichaam niet goed kunnen voorzien van zuurstof. Dit kan grote gevolgen hebben en zelfs voor bewusteloosheid zorgen.

Oorzaken van histamine intolerantie

Oorzaken van histamine intolerantie kunnen zijn:

* Enzymdeficiënties: Een enzymdeficiëntie is een tekort aan of afwezigheid van een bepaald enzym. Een enzym is een eiwit dat een bepaalde reactie in het lichaam versneld. Dit enzym is nodig om een bepaalde voedingsstof af te breken. Wanneer dit enzym er niet is, komt de voedingsstof in het bloed. Dit veroorzaakt een overgevoeligheid en er ontstaan klachten. Als het enzym in kleine mate aangemaakt wordt, kan de voedingsstof ook in kleine hoeveelheden genuttigd worden. Enzymdeficiënties zijn meestal erfelijk en kunnen ook ontstaan bij het ouder worden. Maar het kan ook ontstaan door andere darmafwijkingen. Zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn. De ziekte van Crohn is een chronische terugkerende ontsteking aan de dunne darm. Beschadigingen aan de darmwand kunnen een verminderde enzymproductie veroorzaken.

Bij een histamine intolerantie is er vaak een tekort aan het enzym Diamino oxidase (DAO). Dit enzym komt normaal gesproken in een grote hoeveelheid in de dunne darm voor. DAO zorgt ervoor dat histamine in de darm wordt afgebroken en niet in de bloedbaan verdwijnt. Een darm is een orgaan dat verantwoordelijk is voor het verteren en opnemen van voedingsstoffen. Het is van belang dat de oorzaak van een lage DAO productie wordt achterhaald. In het geval van een infectie kan het zijn dat de enzymproductie zich na een tijd weer herstelt.

* Veelvoudig alcohol en medicijngebruik: medicijnen en alcohol zijn in staat het enzym DAO te blokkeren. Hierdoor kan er geen histamine worden afgebroken. Histamine wordt hierdoor opgenomen in het bloed en kan klachten geven. Bepaalde medicijnen kunnen naast het blokkeren van enzymen ook histamine vrijmaken.

Daarnaast kunnen bepaalde kleurstoffen en vulstoffen in medicijnen ook een trigger zijn. Enkele voorbeelden van medicijnen die in staat zijn enzymen te blokkeren zijn: Acetylcystein, Ambroxol, Aminophyllin, Amitriptylin, Chloroquin, Clavulansäure, Droperidol, Isoniazid, Metamizol, Metoclopramid, Propafenon en Verapamil.

* Zweren in darm en maag: Zweren in het maag darmkanaal kunnen bloedingen veroorzaken, waardoor de afbraak van histamine sterk vermindert.

* Overmatige mestcelproductie: dit is een zeldzame aandoening waarbij het lichaam ‘teveel’ mestcellen aanmaakt. De oorzaken zijn nog onbekend en daardoor kunnen de artsen alleen de symptomen behandelen. Aangezien histamine zich in de mestcellen bevindt, zal er ook een overschot aan histamine aanwezig zijn.

* Allergieën: allergieën kunnen mestcellen aanzetten tot het vrijmaken van histamine. Dit gebeurt wanneer er een allergische reactie plaatsvindt.

Diagnose

Het is lastig om de diagnose ‘histamine intolerantie’ te stellen. Dit komt omdat alle hulpverleners anders te werk gaan. Het is van belang dat eerst een allergie wordt uitgesloten. Dit is van belang omdat histamine intolerantie qua klachten lijkt op een allergie.

Histamine intolerantie kan vastgesteld worden door een eliminatie/provocatie dieet. Eliminatie betekent het weglaten van voedingsmiddelen die klachten veroorzaken. Provocatie betekent het opnieuw toevoegen van voedingsmiddelen. Het idee achter het eliminatie/provocatie dieet is dat voedingsmiddelen met een ‘hoog’ histamine gehalte en voedingsmiddelen die histamine vrij kunnen maken in het lichaam tijdelijk geheel worden verwijderd uit de voeding. Zodra de klachten weg zijn, worden de histamine bevattende voedingsmiddelen één voor één weer toegevoegd aan het menu. Het duurt ongeveer vier weken voordat een voedingsmiddel weer toegevoegd kan worden aan het menu.

Indien er klachten optreden na het toevoegen van een eerder weggelaten voedingsmiddel is de kans groot, dat het om histamine intolerantie gaat. Om een duidelijke lijn te trekken in het klachtenpatroon en voedingsmiddelen dient men een voedingsdagboek bij te houden. In een voedingsdagboek houdt men bij wat men allemaal gegeten en gedronken heeft op een dag. Een eliminatie/provocatie dieet wordt altijd uitgevoerd onder begeleiding van een arts of diëtist. Het is niet handig om dit zelf op eigen houtje te doen. Een arts of een diëtist kan advies geven of eventueel ingrijpen als het fout gaat.

Behandeling

* Enzympreparaten: Als de oorzaak van de histamine intolerantie een tekort aan het enzym DAO is, kan er een enzympreparaat worden gebruikt. Een enzympreparaat is een pil die een enzym bevat die een bepaalde functie uitvoert. Een enzympreparaat is geen vervanging voor een dieetadvies. Er zijn enzympreparaten die het enzym DAO bevatten. Deze preparaten zijn nog niet wetenschappelijk bewezen, maar veel mensen zijn er positief over. Een preparaat wordt voor de maaltijd ingenomen, zodat dit de aanwezige histamine kan afbreken. Enkele voorbeelden van DAO preparaten zijn: Daosin en Daopure. De preparaten zijn vanwege de dierlijke oorsprong niet geschikt voor vegetariërs en veganisten. Deze preparaten zijn alleen te verkrijgen via internet.

* Medicijnen: Sommige artsen schrijven medicijnen voor om de histamine intolerantie te onderdrukken. Deze medicijnen hebben de naam antihistaminica. Men gebruikt dit medicijn om de klachten te verminderen. Het nadeel van het middel is dat men soms een ‘vals’ veiligheidsgevoel krijgt. Met een vals veiligheidsgevoel wordt bedoeld dat men geen klachten ervaart, omdat de klachten worden onderdrukt. Dit gebeurt met name als men uit eten gaat. Een vals veiligheidsgevoel kan er toe leiden dat men ‘teveel’ histamine binnen krijgt. Antihistaminica kunnen de klachten verminderen. Toch bestaat er een kans dat men bij een ‘overdosis’ histamine toch klachten ervaart.

Voeding

Bij een histamine intolerantie kan het voorkomen dat er tekorten ontstaan omdat veel voedingsmiddelen niet binnen het dieet passen. Dit heeft te maken met de hoeveelheid histamine die in een voedingsmiddel zit, of de hoeveelheid histamine die gevormd kan worden. Er kan bijvoorbeeld een tekort ontstaan aan belangrijke vitamines en mineralen.

Enkele voorbeelden hiervan zijn ijzer en vitamine A.

* IJzer: ijzer is een belangrijke voedingsstof voor het lichaam. Met ijzer wordt niet het ijzer bedoeld dat in staalfabrieken wordt gebruikt. Met ijzer in de voeding wordt een voedingsstof bedoeld dat verantwoordelijk is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn rode cellen die in het bloed aanwezig zijn. Dit geeft het bloed een rode kleur. De functie van de rode bloedcellen is om zuurstof van de longen naar de weefsels te vervoeren. Zuurstof is nodig om energie te verbranden. Als het lichaam een tekort heeft aan ijzer kunnen er duizeligheidsklachten en vermoeidheidsklachten optreden. Een duidelijk aantoonbaar tekort aan ijzer wordt bloedarmoede genoemd.

IJzer komt van nature voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees en vis. Naast dierlijke voedingsmiddelen komt ijzer ook voor in plantaardige voedingsmiddelen zoals groente. IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen wordt gemakkelijker en sneller opgenomen dan ijzer dat zich in plantaardige voedingsmiddelen bevindt. De ijzer inname hoeft bij histamine intolerante personen geen problemen te geven. Toch is er een groep mensen die wel op de ijzerinname dient te letten als er ook een sprake is van een histamine intolerantie, omdat men hier meer van nodig heeft. Het gaat hier om vegetariërs, zwangere vrouwen en menstruerende vrouwen. Deze groepen hebben een verhoogde ijzerbehoefte.

* Vitamine A: Een ander woord voor vitamine A is retinol. Vitamine A speelt een rol in het afweersysteem. Het afweersysteem zorgt ervoor dat het lichaam beschermd is tegen slechte stoffen en ziektes. Als het afweersysteem goed werkt wordt het lichaam minder of niet ziek. Vitamine A speelt hier een rol in. Vitamine A is ook goed voor de huid en ogen, het zorgt ervoor dat mensen goed in de schemering kunnen zien. Vitamine A is ook nodig om huid aan te maken. Vitamine A zit bijvoorbeeld in lever, leverpastei, kaas en melk. Bij een histamine intolerantie kan het zijn dat men minder vitamine A gebruikt. Er kan dan een tekort ontstaan aan vitamine A. Dit hoeft niet bij iedereen voor te komen.

Nadat de diagnose histamine intolerantie gesteld is, moet er een dieet worden gevolgd om de klachten en complicaties te verminderen. Het dieet moet levenslang gevolgd worden en hangt af van de tolerantiedrempel. Een diëtist kan u helpen om een advies op maat te geven. Zo kan de diëtist een weekmenu en variatielijst opstellen. Een diëtist kan ook adviezen geven over de hygiëne in de keuken en de voedselbereiding. Bij een histamine intolerantie is het belangrijk dat men hygiënisch te werk gaat om bederf te voorkomen. Hygiëne is erg belangrijk omdat bepaalde voedingsmiddelen kunnen rijpen, rotten en vergisten. Dit kan de hoeveelheid histamine in het voedingsmiddel verhogen. De hoeveelheid histamine vermindert niet als een voedingsmiddel wordt verhit. Wel kan er worden voorkomen dat een voedingsmiddel bederft.

Onderzoek

Veel migraine patiënten hebben een lage DAO aanmaak. Migraine is plotselinge hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid en braken. Een lage DAO aanmaak betekent dat de darmen weinig van het enzym DAO maken. De hoeveelheid histamine in het bloed kan hierdoor stijgen en voor hoofdpijn zorgen.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8138
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Wat is histamine precies? Wat doet het met ons lichaam?

Berichtdoor Roxy » Zo 04 Sep 2016, 17:20

@Sproetje,
Sproetje schreef:Er zijn ook lymepatiënten die géén B12 gebrek hebben.
Én er zijn lymepatiënten die heel erg last krijgen van een enorm histamine release na het spuiten met B12
Ook zijn er mensen zonder de ziekte van lyme, die wél een B12 gebrek hebben.
Misschien is het een idee om niet alleen maar het spuiten van B12 zo op te hemelen, maar het zou goed zijn wanneer de negatieve effecten die bij sommige lymepatiënten ontstaan ook te vermelden.

Lees bv ook iets over de MAST cells:

http://www.theimmunology.com/innate.imm ... ence.2.htm

Hier hebben lymepatiënten sowieso al erge last van.

Om dan nog een extra histamine release product erbij te gaan gebruiken kan heel slecht uit vallen

http://www.degruyter.com/view/j/pteridi ... 7.3.90.xml

Borrelia burgdorferi Spirochetes Induce Mast Cell Activation and Cytokine Release
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC96436/

bron: viewtopic.php?f=31&t=274&start=80#p9922

Het onderwerp Histamine intolerantie heeft n.a.v. onder andere dit bericht mijn belangstelling gekregen. Ik heb er intussen meer over gelezen.

Mag ik je nog een paar vragen stellen? Heb je zelf een histamine intolerantie? En volg je een histamine vrij dieet?
Het lijkt mij een hele klus om histamine vrij te eten.

En wat ik mij afvraag kan histamine ook niet ongemerkt kunnen gaan stapelen en er op een gegeven moment een allergische reactie kan ontstaan bij een 'overload' van histamine door histamine opname uit het voedsel?

Het gaan stapelen in het lichaam kan een paar dagen of meer zijn waarna een allergische reactie kan ontstaan.
Een eigen voorbeeld over het stapelen in het lichaam; na bloed uitslagen (tarwe-/gluten intolerantie) bij een reguliere internist en daarop volgend bij een diëtiste van het doen van een eliminatie dieet is bevestigd dat het stapelen van gist en tarwe-/gluten op een gegeven moment ernstige allergische reacties kunnen geven.

Ik denk persoonlijk dat het een uitzondering is dat sommige mensen enkel na het injecteren van B12 een histamine release krijgen.
Het kan in sommige gevallen ook een stapeling zijn van histamine opname uit het voedsel en de druppel zijn die de histamine emmer doet over lopen?


- edit door de moderator: bronvermelding bij het citaat toegevoegd. Roxy zou je in het vervolg bij een citaat uit een ander onderwerp de bronvermelding naar het bericht erbij willen zetten? -
dank je wel Leia voor het toevoegen van de bronvermelding. Ik zal er op letten in het vervolg
Laatst gewijzigd door Roxy op Ma 05 Sep 2016, 13:59, 1 keer totaal gewijzigd.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8138
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Wat is histamine precies? Wat doet het met ons lichaam?

Berichtdoor Roxy » Zo 04 Sep 2016, 22:48

Histamine Intolerantie test

Methode voor het meten van het histamine afbrekende enzym diamine oxidase.

Histamine is onmisbaar voor het menselijk lichaam omdat het vele vitale functies vervult. Het wordt geproduceerd door het lichaam maar ook in variabele hoeveelheden met de voeding opgenomen. Problemen ontstaan alleen in het geval van excessieve (overmatige) concentraties histamine of bij niet afgebroken histamine. In deze gevallen zal de histamine leiden tot allergische en pseudoallergische reacties.

Histamine intolerantie wordt veroorzaakt door een (tijdelijke) deficiëntie of een remming van het enzym diamine oxidase (DAO).
DAO is het verantwoordelijke enzym voor de afbraak van histamine. Alhoewel DAO gevonden wordt in het hele lichaam, de darm herbergt de meest belangrijke en actiefste werkingsplaats. De enzymatische activiteit van DAO bepaald de afbraaksnelheid van histamine. Indien er een DAO deficiëntie / inhibitie (remming) aanwezig is kan het organisme niet snel genoeg de histamine die opgenomen wordt via de voeding of vrijgemaakt wordt uit lichaamscellen, afbreken en bestaat er een histamine intolerantie.

Meer informatie Pro Health http://prohealth.nl/

Zijn er mensen die naast de ziekte van Lyme een histamine intolerantie hebben?
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Gezondheid Algemeen”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 4 gasten