Wintertijd een zegen of een vloek?

Voor onderwerpen die niet met Lyme te maken hebben. Hier kan van alles worden geplaatst. Luchtige onderwerpen zijn ook welkom.
Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Wintertijd een zegen of een vloek?

Berichtdoor Roxy » Za 29 Okt 2016, 00:37

Afbeelding
Wintertijd een zegen of een vloek? http://www.telegraaf.nl/vrij/26882197/_ ... en___.html
Wintertijd: vloek of zegen?

De klok gaat zaterdagnacht om 03:00 uur weer een uurtje achteruit en dat betekent wintertijd! Voor velen een zegen (lekker een uurtje langer uitslapen!) voor anderen een vloek (ben ik weer helemaal uit m'n ritme). Hoe ervaart u dat?

Gaat 'ie nou voor of achteruit? Onthoud het zo: in de winter gaat de temperatuur 'achteruit' en zo ook de klok. De wintertijd gaat altijd in het laatste weekend van oktober in. Dit jaar is dat van 29 op 30 oktober.

Dat betekent dus lekker een uurtje langer uitslapen na een leuke zaterdagavond. Maar voor sommige mensen houdt die pret al snel op als de maandag weer voor de deur staat. Waar de ene het tijdsverschil nauwelijks opmerkt, kunnen anderen er erg veel last van hebben. Hooggevoelige mensen kunnen moeite hebben met de omschakeling en ervaren meer klachten. Ook slechte slapers zullen de eerste dagen of misschien wel weken een verstoorde nachtrust hebben.

Een troost: over het algemeen wordt de overgang naar de wintertijd als makkelijker ervaren dan de overgang naar de zomertijd.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Wintertijd een zegen of een vloek?

Berichtdoor Roxy » Za 29 Okt 2016, 00:41

Wintertijd: genieten voor kroegtijgers, doorbijten voor jonge ouders http://www.gelderlander.nl/algemeen/bin ... -1.6585423
Wintertijd: genieten voor kroegtijgers, doorbijten voor jonge ouders

Het is elk jaar goed nieuws voor de nachtbrakers onder ons. Wintertijd. Een uurtje langer op stap, of een uurtje langer slapen. Voor ouders met jonge kinderen is het vaak minder genieten. Grote kans dat je peuter of kleuter door de biologische klok voor het krieken van de dag klaarwakker naast je bed staat. Met deze vijf tips ben je er zo aan gewend.

Ezelsbruggetjes
Gaat die klok nou terug of vooruit? Voor sommigen is het elke keer weer verwarrend. Wat ezelsbruggetjes om te onthouden dat de klok in de nacht van zaterdag op zondag om 03.00 uur toch écht een uur teruggaat:

- In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit. In het najaar (het achterjaar) gaat de klok een uur achteruit.
- Wintertijd? Je wint-er-tijd- mee.
- Als de blaadjes van de bomen vallen, valt er ook een uurtje van de dag.
- Het weer gaat in de herfst achteruit, dus de tijd ook.
- In het Engels: het is fall, dus we vallen een uur terug. Wordt het weer spring? Dan springen we ook weer een uur vooruit.

Wat te doen met je kinderen?
Kleine kinderen hebben een écht 24-uursritme. Ze worden vaak standaard op dezelfde tijd wakker. En als dat normaal 06.30 uur is, dan is dat nu opeens 05.30 uur. En daar zitten ouders misschien niet op te wachten. Professor Joke Meijer, expert op het gebied van de biologische klok en slaap geeft als tip: 'Ouders kunnen vanaf ongeveer drie dagen voor het ingaan van de wintertijd hun kinderen er al op beginnen voor te bereiden door ze steeds wat later naar bed te laten gaan. Het idee is dat ze dan 's ochtends ook steeds wat later wakker worden'.

Je eigen biologische klok
Niet alleen kinderen, ook volwassenen kunnen er last van hebben. Sommige menen zelfs een heuse jetlag te ervaren. Als de wintertijd ingaat, hebben we in principe een dag van 25 uur. Ideaal voor avondmensen, want die zijn gewend langer wakker te zijn. Voor ochtendmensen is het soms minder prettig. Dan duurt de dag misschien net een uur te lang. Naar buiten gaan en genieten van het daglicht is dan de beste remedie. Het licht geeft signalen aan je biologische klok, die zich daardoor sneller gelijk gaat stellen.

Het uurtje extra is dus lang niet voor iedereen een zegen. Slaaponderzoeker Ysbrand van der Werf vertelt dit weekend in AD Magazine over het mysterie van de slaap.

Oppassen in het verkeer
Wie gewend is om 's ochtends in het daglicht naar school of werk te gaan, moet straks weer even overschakelen. En oppassen, want niet iedereen is een goede chauffeur in het donker. In België stijgt het aantal zwaargewonde of overleden voetgangers na de ingang van de wintertijd zelfs met maar liefst 63 procent. Zorg er dus voor dat je goed zichtbaar bent in het verkeer.

Klagen? Je bent niet de enige
In de EU bestaan grote meningsverschillen over de wintertijd. Sommige Europarlementariërs willen er maar wat graag vanaf, zoals bijvoorbeeld Annie Schreijer-Pierik van het CDA. Ze vindt de wintertijd slecht voor de volksgezondheid omdat mensen er volgens haar slaapstoornissen van kunnen krijgen. Daarnaast is er volgens Schreijer-Pierik meer ziekteverzuim, hebben verpleeghuizen er last van en is het een drama voor de transportsector. Ook is het volgens Annie zonde dat door al dat geknoei en gedraai aan de wijzers van oude kerkklokken, de klok wel eens stuk zou kunnen gaan.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Off-Topic Café”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten