Eus schreef:Vitamine D zit ook in spinazie ,groene kool , bloemkool, kropsla, molsla, ui , peen, aardappel, koolraap, tomaat , druif, citroen, sinaasappel, rogge , tarwe, gerst, hazelnoot en walnoot .
De grootste bron van vitamine D is het zonlicht, ons lichaam kan immers zelf vitamine D aanmaken.
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, net als de vitamine A, E en K. Het komt daarom vooral voor in vette producten zoals vettevis, vlees (lever) en eieren. Ik denk niet dat de bovenstaande producten zoveel vitamine D bevatten. Heb gezocht naar een tabel maar nog niet kunnen vinden.
Volgens Wikipedia bevatten spinazie, bloemkool, aardappels, hazelnoot en walnoot geen vitamine D. Verder heb ik geen producten gezocht.
Hallo Eus ,
ik kan mij voorstellen dat je het niet 1 2 3 kan vinden op internet , het bovenstaande is ook beknopt (wil het uitgebreider doen in het zit tussen de oren topic want het heeft verband met elkaar , de werkzame stoffen in voedsel en de opname en omzetting in het lichaam ) . Bovenstaande groenten bevatten voedingstoffen die er voor zorgen dat je lichaam optimaal vitamine D kan aanmaken en beter kan opnemen en omzetten ( ze hebben ook te maken met vitamine A,E en K ) . De voorjaarskruiden die ik noemde ook , en alle planten, metname die in de vrije natuur of buiten gekweekt zetten zonlicht om in werkzame stoffen , misschien kun je dit vertalen als voorwerk voor onze vitamine D .
Ik heb net zelf even gekeken op wikipedia (doe ik zelden) bij vitamine D en daar moet je haast wel scheikundige zijn , zover rijkt mijn kennis niet ( al was ik er op school goed in , en heb ook planten gekloond en weet wel wat van sommige stoffen ).
Mijn bron voor groeten, planten en (on)kruiden gebruik zijn oa. Mellie Uyldert, Bilz , boerenwijsheden ( metname oude wijsheden, boeren die niet hun velden onkruidvrij maken, maar weten dat bepaalde planten nodig zijn om de bodem niet uit te putten en hun oogst de juiste voedingstoffen te bieden , niet geheel onbelangrijk , want anders verander je de oogst met ook zijn werkzame stoffen , zoals vaak gebeurt met in kas gekweekt , en je kunt je afvragen welke werkzame stoffen er door de huidige wetenschap uit zijn gekomen , uit die gekweekte rassen , en hoe die overeenkomen met uit de vrije natuur ?, maar mogelijk ga ik te ver voor sommige

), verder is het ervaring en uitproberen .
Hoop dat het een beetje duidelijk is ?
Groet Nicky