Hoe zit het met de LTT-tests?

Josie
Berichten: 826
Lid geworden op: Do 30 Okt 2014, 09:35

Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor Josie » Di 27 Jan 2015, 09:53

Hoe zit het met de LTT-tests?

Zo, ik was me de laatste tijd eens aan het verdiepen in de LTT-tests, misschien interessant om hier te plaatsen wat ik tot nu toe heb.
De meeste kritiek op LTT-tests is gebaseerd op de prijs én op de hoeveelheid fout-positieve uitslagen. D.w.z. je hebt het niet maar de test zegt van wel. :? Kan o.a. komen door kruisreacties van antigenen.
De meeste kritiek op de antistoffentest zoals Elisa en Western Blot is gebaseerd op de hoeveelheid fout-negatieve uitslagen. D.w.z. je hebt het wel maar de test zegt van niet én tegelijkertijd komen fout-positieve hierbij ook weer af en toe voor. :?

Net zoals er grote verschillen zijn tussen de antstoffen tests, waaronder de Elisa en Western Blot die in verschillende laboratoria en ziekenhuizen gebruikt worden, zijn er ook grote verschillen tussen de LTT-tests. Er zijn veel particuliere labs die een LTT-test voor Lyme-borreliose aanbieden.


Vrij nieuw, uit 2012, het wetenschappelijk onderzoek over de Borrelia-LTT test van (en door mensen van) het IMD in Berlijn:
Hij stond al op het forum maar hier nogmaals…

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23091571
Uit The Open Neurology Journal:
The Lymphocyte Transformation Test for Borrelia Detects Active Lyme Borreliosis and Verifies Effective Antibiotic Treatment
Volker von Baehr, Cornelia Doebis, Hans-Dieter Volk, and Rüdiger von Baehr,*
Oct. 2012

De titel zegt voldoende, ik zou zeggen uitprinten die 9 pagina’s en overhandigen aan huisarts en medisch specialist! :mrgreen:


Voor extra info verder lezen.. ;)
Dit is een stukje uit de samenvatting van deze Borrelia-LTT (LTT-Borrelien) studie:
The sensitivity of the LTT in clinical borreliosis before antibiotic treatment was determined as 89,4% while the specificity was 98,7%. (…) Therefore, we propose the follow-up monitoring of dis-seminated Borrelia infections as the main indication for the Borrelia-LTT.


Dit is een stukje uit een andere studie, dit gaat over de LTT-MELISA, dat is een andere LTT-test:
A novel lymphocyte transformation test (LTT-MELISA) for Lyme borreliosis
Valentine-Thon E1, Ilsemann K, Sandkamp M.
Jan. 2007
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16876371
Most (86.2%) of the 36.9% (90/244) LTT-MELISA positive patients were seropositive and showed symptoms of active LB. Specificity was 96.7% and reproducibility 92.6%. After therapy, most patients (90.7%) showed negative or markedly reduced lymphocyte reactivity correlating with clinical improvement. This novel LTT-MELISA® assay appears to correlate with active LB and may have diagnostic relevance in confirming LB in clinically and serologically ambiguous cases.



Toen ik mijn ‘lyme-arts’ vroeg naar wetenschappelijk bewijs voor de Elispot test (ook een LTT) van Infectolab Augsburg, in de hoop hiermee mijn labuitslag zelf te snappen en serieus te kunnen laten nemen door andere artsen en keuringsartsen, kreeg ik bovenstaande studie toegemaild van de LTT-MELISA. Maar dit zijn heel verschillende LTT-tests! :shock: :? Verder schreef mijn lyme-arts dat de Elispot lijkt op de Spirofind die in het Radboud wordt gebruikt. Maar de Spirofind is geen LTT! :shock: :x Ik heb tot dusver van de Elispot en van de Spirofind nog geen overtuigende studie en geen duidelijke testprocedure kunnen vinden.

Er zijn wat wetenschappelijk studies gepubliceerd over de Elispot-LTT, maar nog niet over de Elispot-LTT bij de ziekte van Lyme. :? Uitsluitend bij andere ziektes, zoals bij Tuberculose, waarvoor deze test door de FDA is goedgekeurd. Dat lijkt mij niet vergelijkbaar omdat de borrelia-bacterie de meest complexe bacterie is die op dit moment bekend is en heel anders is dan tuberculose.

De hoogste cijfers die ik tegenkwam over de Elispot zijn een sensitiviteit van 84% en specificiteit van 94%, dit was niet bij de ziekte van Lyme, dit komt uit “Handbook of ELISPOT" niet uit een wetenschappelijke studie (denk ik, want ik kon het niet terugvinden op pubmed). Dit komt uit: Lehman PV et al.: Unique Strengths of ELISPOT for T Cell Diagnostics in: Kalyuzhny AE. Handbook of ELISPOT: Methods and Protocols, Methods in Molecular Biology, Vol. 792. 2nd Ed: Springer; 2012: 3-23 van de site http://www.arminlabs.com (van Infectolab Augsburg).

Er is inmiddels een studie gedaan naar de Elispot-LTT bij de ziekte van Lyme, de resultaten hiervan worden komend jaar verwacht. Net zoals dat de resultaten van de PLEASE studie komend jaar verwacht worden. Ik hoop dat uit beide wat bruikbaars komt.



Even terug naar de Borrelia-LTT (LTT-Borrelien) van het IMD in Berlijn:
Er staat een zin in de studie over dat het stellen van de diagnose op basis van ziektegeschiedenis en klinische symptomen dient te gebeuren. Als die wijzen op Lyme-Borreliose dient meteen met antibiotica gestart te worden. Pas als daar onduidelijkheid over is, dan kunnen laboratoriumtests ter aanvulling gebruikt worden om te helpen bij de beslissing om wel of niet met antibiotica te starten.

Ondanks dat het in álle richtlijnen staat dat een test van minder belang is dan de ziektegeschiedenis en de klinische symptomen, weten nog steeds :shock: veel huisartsen niet dat bijv. een EM, (de uitbreidende kring/vlek, het belangrijkste klinische symptoom dat zich maar in 50% van de gevallen openbaart), als ze het al herkennen, een bewijs is voor een infectie en onmiddelijk met antibiotica gestart dient te worden! :x
Er vroeg bij zijn is het belangrijkste, omdat dan het slagingspercentage van de behandeling 90% is (volgens o.a. de DBG-richtlijn, 1 van de richtlijnen in Duitsland).
Lyme borreliosis should be diagnosed by history and clinical symptoms. If the clinical symptoms are clear, laboratory diagnostics are of secondary importance only.



Hieronder staat dat als de klinische symptomen en de tests op antilichamen negatief of onduidelijk zijn, dan kan de Borrelia-LTT helpen bij de beslissing om wel of niet met antibiotica te moeten starten doordat deze test bij de eerste verschijnselen al een infectie kan aantonen. De antistoffen tests zoals Elisa en Western Blot kunnen dit niet zo snel na de start van de infectie aantonen omdat het 3-6 weken (borreliose.nl), 8 weken (lymevereniging.nl) of 8-12 weken (tekenbeetziekten.nl) duurt voordat het lichaam antistoffen aanmaakt in meetbare hoeveelheden.
Except for early manifestations of borreliosis (2 to 6 weeks after infection), the detection of Borrelia-specific antibodies to confirm the clinical diagnosis of borreliosis is often sufficient. Only in the case of an unclear clinical picture of borreliosis coupled with negative or borderline serology the Borrelia-LTT can be beneficial in order to make a decision regarding the indication for antibiotic treatment since it also exhibits a clear positive reaction in the case of early manifestations.



Onderstaande gaat over de symptomen die ofwel significant afnemen ofwel verdwijnen in parallel met een dalende LTT-waarde. Dit werd ook over de LTT-MELISA geconcludeerd, echter bij die waren de percentages van sensitiviteit en specificiteit iets lager. De studie geeft aan dat de Borrelia-LTT-waarde direct verband lijkt te houden met de mate waarin de symptomen (nog) door borrelia veroorzaakt worden.

De ernst en mate van de symptomen en of er wel of geen sprake is van een (nog steeds) actieve infectie kunnen niet gemeten worden met de meest gebruikte Elisa en Western Blot test. Die antilichamen-tests meten alleen een reactie óf een ooit voorgekomen reactie van het immuunsysteem op de bacterie (wat overigens ook nuttig is). Bij blijvende symptomen na antibioticabehandeling, dus als je je nog steeds ziek voelt, geeft de LTT een positief resultaat aan (dat je het nog hebt):
The retrospective evaluation of clinical data indicated, that in parallel to the LTT, clinical symptoms also regressed significantly or were no longer present. In cases of late manifestations with a persistent positive Borrelia-LTT, partial to complete resistance to treatment of the symptoms was observed.



Zo vroeg mogelijk starten met antibiotica geeft het beste resultaat. En het aanslaan van antibiotica geeft een daling in de LTT-waarde:
A significant decrease in SI values in the Borrelia-LTT became apparent after the antibiotic treatment. Among those with early manifestations, 92% of patients had negative or borderline LTT results 4 to 6 weeks after antibiotic treatment. By contrast, this was true of only 53% of patients with late manifestations.



Bij infecties in het verleden geven antilichamen-tests (postitief of negatief) (zoals Elisa en Blot) geen duidelijkheid over of de symptomen nog steeds door een actieve infectie verklaart kunnen worden, deze tests zijn in dergelijke situaties niet passend. Duidelijkheid over of er nog sprake is van een actieve infectie kan verkregen worden door naar de ziektegeschiedenis, het huidige klinische beeld en daarbij de uitslagen van de LTT-test te kijken:
In the case of infections in the more remote past with an ambiguous clinical picture and positive Borrelia serology, the Borrelia-LTT provides an important indication as whether an active Borrelia infection could exist. The Borrelia serology is not suitable in this case, and the direct pathogen detection methods (PCR or culture) are also not sufficient for answering this question due to their low sensitivity. It must be noted, however, that it is not only the results of the Borrelia-LTT that are important for the indication for antibiotic treatment, but also the medical history and the current clinical picture.



Het volgende staat er over de ELISPOT-LTT, dat is een andere LTT-test, waarover wordt geschreven dat er bij die test geen onderscheid gemaakt kan worden tussen mensen met symptomen en mensen zonder symptomen. Dan vraag ik me af, wat hebben we daar dan als patiënt aan? :?
According to the previously published results by For’berg et al. and our own experiences, even though seropositive individuals are detected by the ELISPOT assay, a differentiation between symptomatic and asymptomatic Borrelia infections was not possible [33-35].



Een negatieve (dat je het niet hebt) LTT-test wil niet zeggen dat je helemaal genezen bent, vervolgstudies hebben de suggestie gewekt dat er fases zouden kunnen zijn van reactivering van de infectie. Dat is ook gelijk de reden om te twijfelen aan de effectiviteit van de duur en dosis van de afgemeten antibioticakuur uit het CBO-protocol (dat was even vrij vertaald ;) ):
A Borrelia-LTT test that has become negative is not evidence, however, that a Borrelia infection has been cured. This was demonstrated in follow-up studies over a one year period in patients with late borreliosis. (…) The clinical symptoms and the course of the LTT reactions suggest that these patients could suffer from persistent or latent borreliosis with phases of reactivation. For this reason doubts are arising about the prevailing opinion that a single, concerning dose and duration appropriate, antibiotic treatment is sufficient to eliminate the Borrelia completely.



Josie

Het volledige artikel over de Borrelia-LTT van het IMD in Berlijn:
(9 pagina's)
Bijlagen
TONEUJ-6-104(1).pdf
The Open Neurology Journal Borrelia-LTT
(172.74 KiB) 366 keer gedownload

NMDA
Berichten: 205
Lid geworden op: Zo 02 Nov 2014, 11:34

Re: Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor NMDA » Di 27 Jan 2015, 11:59

De volgende pubmed publicatie uit 1995 is ook erg relevant:

The outer surface proteins of Lyme disease borrelia spirochetes stimulate T cells to secrete interferon-gamma (IFN-gamma): diagnostic and pathogenic implications.

Hierin wordt beschreven dat de buitenlaag proteïnen van de Borrelia bacterie je T cellen stimuleren om interferon-gamma aan te maken en dat dit met een gevoelige Elispot aangetoond kan worden. En laat deze hele methode nu juist precies zijn hoe de infectolab LTT Elispot werkt. Erg relevante informatie lijkt me. ;)

NMDA
Berichten: 205
Lid geworden op: Zo 02 Nov 2014, 11:34

Re: Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor NMDA » Di 27 Jan 2015, 12:29

Hieronder drie links waar de de drie bovengenoemde studies in zijn volledigheid staan (dus niet de hierboven geplaatste beknopte versies):

A novel lymphocyte transformation test (LTT-MELISAR) for Lyme borreliosis

The Lymphocyte Transformation Test for Borrelia Detects Active Lyme Borreliosis and Verifies Effective Antibiotic Treatment

The outer surface proteins of Lyme disease borrelia spirochetes stimulate T cells to secrete interferon-gamma (IFN-^y): diagnostic and pathogenic implications


Josie schreef:Het volgende staat er over de ELISPOT-LTT, dat is een andere LTT-test, waarover wordt geschreven dat er bij die test geen onderscheid gemaakt kan worden tussen mensen met symptomen en mensen zonder symptomen. Dan vraag ik me af, wat hebben we daar dan als patiënt aan? :?

According to the previously published results by For’berg et al. and our own experiences, even though seropositive individuals are detected by the ELISPOT assay, a differentiation between symptomatic and asymptomatic Borrelia infections was not possible [33-35].


Vertaling:''Volgens de eerder gepubliceerde resultaten door Forsberg et al. en onze eigen ervaringen, zelfs ondanks dat seropositieven gedetecteerd worden door het ELISPOT assay, er geen onderscheid tussen symptomatische en asymptomatisch Borrelia infecties mogelijk was"

Wel het is simpel. Volgens de bovenstaande quote kunnen ze geen verschil detecteren tussen seropositieven (mensen met antilichamen of immuunreacties tegen borrelia) die symptomen hebben en seropositieven die geen symptomen hebben. Daarin verschilt het totaal niet met de klassieke Elisa en Blot testen die alleen naar antilichamen kijken. Antilichamen zeggen ook niks over een symptomatische danwel asymptomatische infectie. Sterker nog je kan antilichamen hebben terwijl de ziekte al overwonnen is dus niet meer in je lichaam aanwezig is. De LTT echter toont wel aan of er een actieve immuunreactie plaatsvindt door te kijken naar de vrijgave interferon-gamma door je t lymphocyten als reactie op de proteïnen van de buitenlaag van borrelia. En na antibiotica kuren gaan die waardes van LTT omlaag wat het dus een goed diagnostisch middel maakt om de effectiviteit van de kuur te kunnen beoordelen. Iets waar je met de Elisa en BLot niks aan hebt. Dus wat dat betreft is hij vele malen beter.

Eus
Berichten: 992
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 23:27

Re: Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor Eus » Di 27 Jan 2015, 12:34

Wel het is simpel. Volgens de bovenstaande quote kunnen ze geen verschil detecteren tussen seropositieven (mensen met antilichamen of immuunreacties tegen borrelia) die symptomen hebben en seropositieven die geen symptomen hebben


Dat maakt het volgens mij daarom een minder geschikte test om Lyme aan te tonen. Heel veel andere ziektes hebben namelijk symptomen, die overlappen met Lyme.
Nu is heel gemakkelijk de conclusie; positieve Elispot --> "100 % Lyme" en dat is echt veel te kort door de bocht.

NMDA
Berichten: 205
Lid geworden op: Zo 02 Nov 2014, 11:34

Re: Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor NMDA » Di 27 Jan 2015, 12:59

Eus schreef:
Wel het is simpel. Volgens de bovenstaande quote kunnen ze geen verschil detecteren tussen seropositieven (mensen met antilichamen of immuunreacties tegen borrelia) die symptomen hebben en seropositieven die geen symptomen hebben


Dat maakt het volgens mij daarom een minder geschikte test om Lyme aan te tonen. Heel veel andere ziektes hebben namelijk symptomen, die overlappen met Lyme.
Nu is heel gemakkelijk de conclusie; positieve Elispot --> "100 % Lyme" en dat is echt veel te kort door de bocht.


Nee het toont een actieve immuunreactie aan tegen de aanwezigheid van Borrelia dus het is uitermate geschikt om lyme aan te tonen. De mogelijke conclusie dan dat al je symtomen dan voor de volle 100% door Lyme komen is weer een compleet ander verhaal en staat compleet los van de diagnostische waarde van de LTT. Welke test zou dan wel geschikt zijn? Elisa, Blot, PCR en Bloedkweek? Ook die tonen geen symptomen aan. Dat je verder dan eventuele cofactoren zoals co-infecties over het hoofd ziet is weer een ander verhaal maar die artsen die ook gebruik maken van die LTT testen, testen normaliter ook op co-infecties afgaande van je klachtenpatroon dus ik zie hier het probleem eigenlijk niet. En een van de meest geniepige manieren hoe Borrelia je lichaam aantast is door het onderdrukken van je immuunsysteem waardoor allerlei co-infecties je klachten kunnen doen geven. Dus je kan net zo goed inderdaad de meeste klachten hebben van je co-infecties maar dat de Borrelia ook hier achter de schermen aan toe draagt.

The Global Search for Education: The Netherlands and Ticks

This week I am pleased to welcome Dr. Leo Joosten from the Department of Medicine at the Radboud University in the Netherlands. Joosten has been involved in Lyme disease research for several years


What solutions that are currently being pursued do you believe hold the most promise for diagnosing Lyme disease at a high confidence level? What tests currently available to the general public, other than the western blot test, do you believe provide a better degree of certainty?

At the moment, there are cellular based tests on the market. LTT, Elispot and Spirofind are a few of these tests. These tests give us information about the cellular immune response towards Borrelia antigens. It seems that these tests will used in the future, apart from serological tests.

Josie
Berichten: 826
Lid geworden op: Do 30 Okt 2014, 09:35

Re: Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor Josie » Di 27 Jan 2015, 13:35

NMDA schreef:En na antibiotica kuren gaan die waardes van LTT omlaag wat het dus een goed diagnostisch middel maakt om de effectiviteit van de kuur te kunnen beoordelen.


Wat voor mij een test een goed diagnostisch middel maakt is als het een weerspiegeling is van mijn lyme-symptomen. Dit is bij de Elispot-LTT niet het geval, omdat er bij mensen die geen symptomen hebben ook een positief resultaat uit de test kan komen. Bij de Borrelia-LTT blijkt dit, uit de studie die ik citeerde, niet het geval, hierbij neemt de testuitslag pas af als de symptomen van de borrelia-infectie ook afnemen. Ditzelfde geldt voor de MELISA-LTT, maar dan in een wat lagere sensitiviteit en specificiteit dan bij de Borrelia-LTT.


NMDA, de eerste studie die je aanhaalt uit 1995 is een oud onderzoek waarbij maar 15 lymepatiënten meededen, waarvan maar 9 met EM, en er waren gezonde controlepersonen die ook positief uit de test kwamen. :?


NMDA en alle anderen, ik ben best wel geschrokken hiervan, van de gegevens die er zijn en van het gebrek aan kennis van mijn lyme-arts omtrent de verschillende tests. Ik hoop dat snel de resultaten komen van de nieuwe wetenschappelijke studie naar de Elispot-LTT, zodat we allemaal wat meer duidelijkheid krijgen over de betrouwbaarheid hiervan. Tot die tijd ga ik zelf daar mijn geld in ieder geval niet meer aan uitgeven.


NMDA schreef:Welke test zou dan wel geschikt zijn? Elisa, Blot, PCR en Bloedkweek?

De Borrelia-LTT komt in ieder geval op dit moment een stuk beter uit de wetenschappelijk studies dan de Elispot-LTT.

Josie


P.S. later toegevoegd:
Wetenschappelijke resultaten over de mate van betrouwbaarheid van ELISA en BLOT, ook wel het 'Two-tier testing" genoemd. Bron http://www.lymedisease.org. Om uit te printen voor arts of medisch specialist:
Bijlagen
testing_insensitive.pdf
Beperkte betrouwbaarheid van de ELISA en BLOT methode
(8.32 KiB) 342 keer gedownload

jozzie
Berichten: 39
Lid geworden op: Do 30 Okt 2014, 22:41

Re: Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor jozzie » Di 27 Jan 2015, 22:47

Hoi Josie,

Je bent weer lekker helder de laatste tijd :mrgreen:
Bedankt voor het uitgebreide verhaal over de verschillende LTT testen. Ik ben nu blij dat ik die van het IMD heb gekozen.
Op deze manier uitgelegd is die Borrelia LTT de beste keuze, omdat er waarschijnlijk ook verband bestaat met het hebben van voortgaande klachten.
In het algemeen is een LTT een goede keus omdat het geheugen van de afweer maar kort 'bewaard' blijft.
Verder moet er wel gezegd worden dat je op basis van klinisch beeld alleen moeilijk Lyme kan diagnosticeren. Behalve een EM, is er veel overlap met andere infectieziekten. Waar trouwens ook 'slimme' bacteriën bijzitten (bv Bartonella).

Groet Jozzie

Josie
Berichten: 826
Lid geworden op: Do 30 Okt 2014, 09:35

Re: Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor Josie » Vr 30 Jan 2015, 13:39

Dankje Jozzie, en bedankt voor je aanvulling en je samenvatting. :D Hoe lang was het na jouw ab (doxy?) toen jij die Borrelia-LTT deed? Tenminste 4-6 weken?

NMDA, nog bedankt voor het plaatsen van de linkjes van de volledige publicaties. Ik heb nog even verder gezocht, er zit verschil in hoe de verschillende laboratoria de reactie van de T-lymphocyten meten, ik denk dat dat de verschillen tussen de LTT’s verklaard.
Het is een behoorlijk ingewikkeld proces, waarschijnlijk is het daarom ook zo’n dure test. Ze gaan eerst de bloedcellen scheiden dan wassen, dan allerlei nauwkeurig afgemeten goedjes erbij gooien, het verwarmen tot lichaamstemperatuur, allerlei dingen meten en tellen, nog wat goedjes erbij gooien, even roeren enzovoorts. Ofzoiets!! ;) :mrgreen: Er kunnen dus bijv. al verschillen zitten tussen die nauwkeurig afgemeten goedjes die ze erbij gooien, wat de uitslag van de test kan beïnvloeden.

Josie

jozzie
Berichten: 39
Lid geworden op: Do 30 Okt 2014, 22:41

Re: Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor jozzie » Vr 30 Jan 2015, 18:57

Hoi Josie,

Ik was toen drie maanden vrij van AB. Daarvoor had ik drie maanden minocycline, rifampicine en dolquine geslikt. Met weinig resultaat.


Groet Jozzie.

,

Josie
Berichten: 826
Lid geworden op: Do 30 Okt 2014, 09:35

Re: Hoe zit het met de LTT-tests?

Berichtdoor Josie » Vr 30 Jan 2015, 19:24

Jozzie,
Heb jij ook Bartonella?

Fout-negatief kan bij alle tests voorkomen, ook bij deze Borrelia-LTT.

jozzie schreef:Met weinig resultaat.

:( Blijf volhouden jozzie!

Bijna naamgenoot! :D

Heb je hier al een persoonlijk verhaal staan?

Josie


Terug naar “Algemeen Lyme-borreliose”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten