Coronavirus (COVID-19)

Voor algemene onderwerpen over gezondheid die niet te maken hebben met Lyme-Borreliose.
Henriëtte
Berichten: 2418
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Wo 10 Jun 2020, 13:00

Surviving in the Time of a Pandemic Tips on how the Lyme community can avoid getting sick in times of widespread viruses.
Along with hardships, a crisis can also bring silver linings. We will see new policies and learn new strategies for dealing with pandemics. Parallels are being drawn about how the CDC’s initial test for COVID-19 failed and how the test for Lyme disease continues to fail. Maybe knowledge gleaned from COVID research into COVID testing will ultimately benefit Lyme disease research?

Maybe people have become more aware of the emotional pain and frustration felt by those who have disabilities or chronic illness, like Lyme disease, and are stuck at home for months to years.

https://www.lymedisease.org/members/lym ... -pandemic/

Henriëtte

Gebruikersavatar
VerlorengezondheidM
Berichten: 2569
Lid geworden op: Za 19 Sep 2015, 23:59
Locatie: Tilburg
Contact:

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor VerlorengezondheidM » Do 11 Jun 2020, 06:33

Rapid Antibody Tests Unreliable For COVID-19 Diagnosis

Bron: gisbarbados.gov.bb, lees meer
Lyme Test Negative?
It Still May Be Lyme Disease!

Na 19 jaar onbehandeld rondlopen met een klinisch ziektebeeld: Chronische Lyme, Q-koorts, Bartonella, Babesia, Anaplasma, Chlamydia, Mycoplasma, Rickettsia, Yersinia, Coxsackie A16+ B, HHV-6.

Henriëtte
Berichten: 2418
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Vr 12 Jun 2020, 13:50

Longfonds: Blijvende klachten onder coronapatiënten die thuis herstelden;
Drie maanden na de eerste symptomen heeft een deel van de coronapatiënten nog steeds klachten, blijkt vrijdag uit een peiling van het Longfonds. Onder die klachten zijn vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn en spierpijn.

https://www.nu.nl/coronavirus/6057496/l ... elden.html

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Vr 12 Jun 2020, 21:25

De uitslag van de corona peiling van de Lymevereniging; Bron viewtopic.php?f=5&t=2322&start=220#p24994 wordt gepubliceerd in de Nederlandse Lyme Monitor 2020 in de Week van de Teek (is verzet naar de week van 22 juni t/m 26 juni 2020).
Er zijn echter in een paar dagen tijd meer dan 500 lymepatiënten die de korte peiling over corona hebben ingevuld. Daarom hebben we besloten om deze peiling als speciale editie van de Nederlandse Lyme Monitor 2020 te presenteren.

Geef jij lyme een gezicht? Net zoals vorig jaar verschijnt er een (dun) rapport. Op de cover en in het rapport nemen we klein tientallen fotootjes van lymepatiënten, partners en familieleden op. Dit rapport wordt gedrukt en we publiceren het op onze website en op social media.
Is Lyme net zo erg als corona COVID-19? Lymefonds; Bron https://www.facebook.com/pg/Lymefonds/c ... e_internal Persoonlijk vind ik dat Lyme patiënten goed moeten nadenken wat zij in de media en op social media in het openbaar vertellen. Er wordt van alles gezegd dat niet goed wordt onderbouwd. En dat kan nadelig zijn voor de beeldvorming van de ziekte en voor de Lyme en de chronische Lyme patiënten in Nederland.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Vr 12 Jun 2020, 23:03

Telegraaf
10 juni 2020
Veel gezondheidsklachten bij thuiszittende coronapatiënten; Bron https://www.telegraaf.nl/nieuws/7303892 ... apatienten
Een groot deel van de coronapatiënten die thuis hebben gezeten, heeft bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus nog ernstige klachten. Ruim 9 op de 10 patiënten geven zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Dat melden het Longfonds en kenniscentrum CIRO na een peiling onder 1622 mensen die zich bij de instanties hadden gemeld met klachten na corona.
Kan nergens terecht
Charissa Rehling (29) is een van de patiënten. „Dik twaalf weken zit ik nu thuis en ik heb nog steeds veel last van het virus, ik kan nauwelijks iets ondernemen op een dag. Voor mijn gevoel kan ik nergens echt terecht met mijn klachten, er is geen vangnet voor patiënten zoals ik.”
Het Longfonds
12 juni 2020
Peiling schetst schokkend beeld gezondheid thuiszittende coronapatiënten; Bron https://www.longfonds.nl/Peiling-schokk ... apatienten
Vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn, spierpijn: bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus heeft een groot deel van de coronapatiënten nog ernstige klachten. Ruim 9 op de 10 mensen geeft zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds en kenniscentrum CIRO onder 1622 mensen met klachten na corona. “We zijn hier echt van geschrokken”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. “Het is voor het eerst dat deze grote patiëntengroep in beeld wordt gebracht. Deze mensen moeten echt gezien, gehoord en geholpen worden.”

Onzichtbare groep
Van de mensen die meewerkten aan het onderzoek heeft 91 procent nooit in het ziekenhuis gelegen vanwege corona, bij 43 procent is geen diagnose vastgesteld door een arts. Meer dan 1 op de 5 geeft aan geen nazorg te hebben gehad en daar zeer ontevreden over te zijn. “Het lijkt erop dat we te maken hebben met een onzichtbare groep patiënten die na corona tussen wal en schip dreigt te vallen. Dat moeten we zien te voorkomen”, zegt Michael Rutgers.

Gezonde mensen
Opvallend is de samenstelling van de groep respondenten. De gemiddelde leeftijd is 53 jaar, veruit de grootste groep (85 procent) zegt dat zijn gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Nu is dat nog maar 6 procent. Bijna de helft geeft aan na corona niet meer te kunnen sporten, meer dan 6 op de 10 heeft zelfs problemen met lopen. “Dat is schokkend”, vindt Michael Rutgers. “60 procent van de ondervraagden was eerder niet onder behandeling van een arts. Dit zijn gewoon gezonde mensen die zich nu afvragen of ze ooit volledig herstellen van corona.”

Coronalongplein en Facebook-groep: tienduizenden mensen
De peiling komt voort uit coronalongplein.nl, een samenwerking tussen de Long Alliantie Nederland (LAN) en het Longfonds. Hier kunnen coronapatiënten en hun naasten terecht voor informatie, advies, hulp en onderzoek. Sinds de lancering van het platform hebben meer dan 30.000 mensen de site bezocht, waar ze in gesprek gaan met lotgenoten. “Coronalongplein.nl voorziet dus in een enorme behoefte. Doel is om de vragen en klachten van deze groep coronapatiënten in kaart te brengen, zodat ze sturend zijn in de ontwikkeling van (na)zorg en onderzoek. Daar is deze enquête een belangrijke eerste aanzet voor.”

De vragenlijst is ontwikkeld door het Longfonds, behandel- en kenniscentrum CIRO en de Universiteit Maastricht. Het Longfonds heeft hiervoor intensief contact gehad met de Facebook-groep ‘Corona ervaringen en langdurige klachten’. Deze groep is in korte tijd gegroeid tot meer dan 12.000 leden. Charissa Rehling (29) is een van hen en herkent zich in het beeld: “Dik 12 weken zit ik nu thuis en ik heb nog steeds veel last van het virus, ik kan nauwelijks iets ondernemen op een dag. Voor mijn gevoel kan ik nergens echt terecht met mijn klachten, er is geen vangnet voor patiënten zoals ik. Meer herkenning en erkenning voor de langere termijn effecten van corona is heel erg nodig.”

Verder onderzoek nodig
Via het coronalongplein kunnen mensen een zogenoemde ‘Ziektelastmeter’ invullen. Zo kunnen ze inzicht krijgen in de ernst van hun klachten. Via een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) kunnen patiënten eventueel in contact treden met de juiste zorgverlener. “We leren steeds meer over het verloop van de ziekte. De vragen en klachten moeten sturend zijn voor de zorg, behandeling en begeleiding van deze nieuwe patiëntengroep. Bovendien is verder onderzoek naar de gevolgen van corona op de langere termijn nodig”, zegt Michael Rutgers.

Kwaliteitsstandaard zorg
Het Longfonds ziet deze peiling als een volgende stap richting goede (na)zorg voor coronapatiënten. “Tot nu toe lag de focus – terecht – vooral op de mensen die in het ziekenhuis of zelfs op de IC zijn beland. Maar we mogen deze groep patiënten die thuis corona hebben doorgemaakt niet vergeten. Het is daarom van belang dat er ook een integrale kwaliteitsstandaard voor de zorg tot stand komt, zodat deze mensen goed geholpen kunnen worden. We zijn hierover in gesprek met onder andere het ministerie van VWS. Daarin brengen we ook de signalen die we krijgen vanuit het coronalongplein en de Facebook-groep onder de aandacht. Dat constructieve gesprek blijven we graag voeren”, aldus Rutgers.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2418
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Zo 14 Jun 2020, 10:35

RIVM bevestigt: Herbesmetting bij genezen patiënt zeer onwaarschijnlijk;
Patiënten die met het coronavirus zijn geïnfecteerd, bouwen ongeveer een week na besmetting antistoffen op, toont recent onderzoek aan. Het is nog altijd niet duidelijk of het lichaam systematisch voldoende immuniteit opbouwt om een nieuwe aanval door het virus af te weren en, zo ja, hoe lang die immuniteit blijft bestaan. Over de langere termijn durft het RIVM dan ook geen uitspraken te doen.

https://www.ad.nl/binnenland/rivm-beves ... google.nl/

Henriëtte

Henriëtte
Berichten: 2418
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Zo 14 Jun 2020, 10:41

RIVM start groot onderzoek naar groepsimmuniteit coronavirus;
Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu is een onderzoek gestart om uit te zoeken hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus. Hiervoor worden 6.000 mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen. Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden.

https://www.rivm.nl/nieuws/rivm-start-g ... oronavirus

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Di 16 Jun 2020, 01:02

NOS nieuws
15 juni 2020
Vijf vragen over 'explosieve' uitbraak op enorme voedselmarkt Peking; Bron https://nos.nl/artikel/2337386-vijf-vra ... eking.html
Het aantal coronabesmettingen dat wordt gelinkt aan een groothandelsmarkt in de Chinese hoofdstad Peking is opgelopen tot 79. Het hoofd van de Chinese dienst voor ziektebestrijding noemt het een "explosieve en geconcentreerde" uitbraak.

Volgens China-correspondent Sjoerd den Daas zijn er nog sterkere krachttermen in de omloop. "Het woord oorlog komt al dagen voorbij in de staatsmedia", zegt hij.

Sinds het weekend is er meer bekend over de besmettingshaard in Peking; hieronder de belangrijkste vragen en antwoorden op een rij.
Is Xinfadi vergelijkbaar met de vismarkt in Wuhan?
De Xinfadi-markt heeft een oppervlakte van maar liefst 1.170.000 vierkante meter en herbergt duizenden groente-, fruit-, vis- en vleesstalletjes. Het is de grootste versmarkt in Azië, schrijft de krant South China Morning Post, en dient als groothandel. Er werken zo'n 10.000 mensen en jaarlijks wordt er zo'n 14 miljoen ton voedsel verkocht.

De groente- en fruitmand van Beijing, zoals de markt ook wordt genoemd, is ongeveer twintig keer groter dan de vismarkt in Wuhan. Die plek was eind vorig jaar de eerste besmettingshaard van de coronapandemie. De daar verkochte vleermuizen worden gezien als het oorspronkelijke reservoir voor het virus, al dan niet met tussenkomst van een ander dier.

In tegenstelling tot in Wuhan worden in Xinfadi voor zover bekend niet op grote schaal wilde dieren verkocht. De handel in schubdieren, vleermuizen en soortgelijke dieren is sinds de uitbraak landelijk verboden. Den Daas: "Helemaal uitbannen gaat niet, want de vraag ernaar bestaat nog steeds. Maar Xinfadi staat onder streng toezicht, omdat het in de hoofdstad ligt."
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Henriëtte
Berichten: 2418
Lid geworden op: Di 19 Mei 2015, 10:05

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Henriëtte » Di 16 Jun 2020, 18:22

Peiling schetst schokkend beeld thuiszitters;
Vermoeidheid, kortademigheid, druk op de borst, hoofdpijn, spierpijn: bijna drie maanden na de eerste symptomen van het virus heeft een groot deel van de coronapatiënten nog ernstige klachten. Ruim 9 op de 10 mensen geeft zelfs aan problemen te hebben met simpele dagelijkse activiteiten. Dat blijkt uit een peiling van het Longfonds en kenniscentrum CIRO onder 1622 mensen met klachten na corona. “We zijn hier echt van geschrokken”, zegt directeur Michael Rutgers van het Longfonds. “Het is voor het eerst dat deze grote patiëntengroep in beeld wordt gebracht. Deze mensen moeten echt gezien, gehoord en geholpen worden.”

https://www.coronalongplein.nl/informat ... f-20200616

Henriëtte

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: Coronavirus (COVID-19)

Berichtdoor Roxy » Wo 17 Jun 2020, 11:56

NOS nieuws
17 juni 2020
GGD: moeilijk te achterhalen waar individuele gevallen corona oplopen; Bron https://nos.nl/artikel/2337541-ggd-moei ... lopen.html
Het is lastig om te achterhalen waar een besmette coronapatiënt het virus heeft opgelopen. Dat bevestigt GGD-directeur Sjaak de Gouw naar aanleiding van een interview in het AD.

Hij wijst daarbij met name op de bron van individuele gevallen. "Als ik jou vraag waar je de afgelopen veertien dagen bent geweest en er zit niet iets bij wat wij herkennen van andere besmettingen, kunnen we niet vaststellen waar je corona hebt opgelopen", zegt De Gouw in het NOS Radio 1 Journaal.

Voor grotere groepen is het bron- en contactonderzoek wel nuttig. "Het is zinvol als blijkt dat een bepaalde groep besmette mensen bijvoorbeeld elke week naar het zwembad of naar de moskee gaat", zegt De Gouw. Volgens de GGD-directeur is het bij zulke zogenoemde 'verheffingen' belangrijk om het onderzoek te blijven doen, zodat de gemeenschappelijke bron achterhaald kan worden.
De GGD-directeur benadrukt daarbij wel dat het "onvoorstelbaar belangrijk" is dat iedereen zich aan de regels blijft houden, omdat zo een tweede golf voorkomen kan worden.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~


Terug naar “Gezondheid Algemeen”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten