Eenvandaag
9 juli 2021
Meer dan de helft van de jongeren met milde coronaklachten krijgt
long covid, blijkt uit onderzoek in Noorwegen; Bron
https://eenvandaag.avrotros.nl/item/mee ... noorwegen/6 maanden na een coronabesmetting had meer dan
50 procent van 16- tot 30-jarigen nog steeds symptomen als vermoeidheid, kortademigheid en concentratieproblemen. Dat blijkt uit Noors onderzoek. Onderzoekster Nina Langeland maakt zich grote zorgen.
Onderzoekers van het Haukeland ziekenhuis in het Noorse Bergen hebben een heel jaar lang 312 coronapatiënten gevolgd. De onderzoekers onderzochten mensen die in het ziekenhuis waren opgenomen, maar ook mensen die thuis met milde klachten in quarantaine zaten. "We spraken ze toen ze ziek waren, 2 maanden na hun ziekte en 6 maanden na hun ziekte over hoe het met ze ging", vertelt professor Infectieziekten Langeland.
Het onderzoek
De studie is gedaan onder 82 procent van alle mensen die positief testten op COVID-19 in Bergen tijdens de eerste golf van de pandemie in Noorwegen, dat wil zeggen van eind februari tot april 2020. Er zijn maar weinig studies die zo'n compleet beeld geven van de populatie van een stad. Een van de sterke punten van het onderzoek is dat ze een goed overzicht hebben van bijna alle zieken en daarbij persoonlijk overleg hebben gevoerd om de klachten goed in kaart te brengen.
Verschillende klachtenHet meest voorkomende symptoom dat na 6 maanden nog steeds werd ervaren, was verlies van smaak en geur. 28 procent van de jongvolwassenen met milde infecties had daar nog last van. 21 procent van hen worstelde met vermoeidheid en
13 procent had nog steeds last van dyspnoe, oftewel kortademigheid. 13 procent had een verminderde concentratie en
11 procent had ook last van geheugenproblemen.
Ook in Nederlands onderzoek komt naar voren dat veel jongeren nog lang klachten houden. Uit tussentijdse resultaten van een onderzoek van het RIVM kwam naar voren dat ruim een kwart (27 procent) van de ondervraagde Nederlandse jongeren (16-24 jaar) die een infectie hebben doorgemaakt, na 3 maanden nog klachten hebben.
Nature Medicine
Publicatie 23 juni 2021
Open access - '
Long COVID in a prospective cohort of home-isolated patients' by Bjørn Blomberg, Kristin Greve-Isdahl Mohn, Karl Albert Brokstad, Fan Zhou, Dagrun Waag Linchausen, Bent-Are Hansen, Sarah Lartey, Therese Bredholt Onyango, Kanika Kuwelker, Marianne Sævik, Hauke Bartsch, Camilla Tøndel, Bård Reiakvam Kittang, Bergen COVID-19 Research Group, Rebecca Jane Cox & Nina Langeland; Bron
https://www.nature.com/articles/s41591-021-01433-3Rivm
8 juli 2021
Long COVID ook na milde corona: tussentijdse resultaten; Bron
https://www.rivm.nl/nieuws/long-covid-o ... resultaten..LongCOVID-onderzoek voor volwassenen en kinderen
Het LongCOVID-onderzoek ging in mei dit jaar van start. Aan het onderzoek doen nu al bijna 2.800 personen mee. Bij meer dan 1.740 deelnemers was bij aanmelding al sprake van langdurige klachten. Onduidelijk is nog in hoeverre deze deelnemers representatief zijn voor alle mensen die longCOVID klachten hebben. Om dat goed te kunnen onderzoeken moeten mensen worden gevolgd vanaf het moment dat ze besmet zijn met het coronavirus. Van de huidige deelnemers zijn naar verwachting nog weinig mensen besmet geweest met de deltavariant. Het RIVM vraagt daarom volwassenen en kinderen die recent positief getest zijn op corona om zich binnen 7 dagen na de positieve testuitslag aan te melden voor het onderzoek. Ook mensen zonder (recente) positieve testuitslag en mensen die gevaccineerd zijn, met of zonder (recente) positieve coronatest, kunnen meedoen aan het LongCOVID-onderzoek van het RIVM.
Met dit onderzoek wil het RIVM over een langere tijd onderzoeken hoeveel mensen na een infectie met het coronavirus langdurig gezondheidsklachten houden. Ook wordt onderzocht wat die klachten zijn en hoe lang deze klachten aanhouden. En of, en in welke mate, vaccinatie beschermt tegen long COVID.
Die gegevens kunnen gebruikt worden voor het bepalen van de langdurige gezondheidsimpact van een besmetting met het coronavirus..
Rivm - informatie LongCOVID-onderzoek; Bron
https://longcovid.rivm.nl/welcomeZorgelijk hoeveel overeenkomstige klachten er zijn met de ziekte QVS (Q-koorts); Bron
https://www.q-koorts.nl/ en Bron
https://www.q-support.nu/nieuws/aanbied ... -q-koorts/ en de ziekte me/cvs; Bron
https://www.zonmw.nl/nl/actueel/nieuws/ ... r-onderzo/ en samen een grote patiëntengroep is in Nederland.
Interessant is dat er aansluiting wordt gezocht met de ziekten QVS (Q-koorts), ziekte van Lyme, ziekte me/cvs, Long Covid en er samenwerking tot stand kan komen. Dat was eerder jarenlang ondenkbaar en niet bespreekbaar bij de patiëntenorganisaties en de patiënten in Nederland.
..Aanbieden onderzoeksagenda Q-koorts
“Heel mooi dat we deze agenda hebben, hier kunnen we echt mee vooruit. We gaan hem bestuderen en kijken waar we aanknopingspunten vinden bij lopende onderzoeken naar aanverwante ziekten zoals ME CVS en onderzoeksprogramma’s op het gebied van infectiebestrijding en behandeling. Ook zullen enkele onderzoeksvragen passen binnen toekomstig onderzoek naar Long COVID.”..
Het is nog afwachten hoeveel subsidie het NLe; Bron
https://www.expertisecentrumlyme.nl/ voor de komende periode gaat krijgen; Bron
https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken ... 2020D33212..Subsidies
Ziektepreventie
De minister zorgt op het terrein van de ziektepreventie subsidies (€10,7 miljoen) voor een goede bescherming tegen infectieziekten, preventie van chronische ziekten en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) door onder andere te zorgen voor:
- een goede landelijke structuur om bekende en onbekende infectieziekte dreigingen inclusief zoönosen en vectorgebonden (o.a. teken, invasieve exotische muggen) aandoeningen snel te kunnen signaleren en bestrijden.
- het internationaal uitwisselen van informatie en afstemmen van voorbereidings- en bestrijdingsmaatregelen.
- subsidiëring van het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum dat zich inzet om de preventie, diagnostiek en behandeling van de ziekte van Lyme te verbeteren, waarbij alle betrokken partijen hun eigen inbreng leveren.
- subsidiëring van de stichting Q-support om patiënten, die na de Q-koorts-epidemie te maken hebben met langdurige klachten, te ondersteunen, te adviseren en te begeleiden..