sproetje schreef:Misschien tijd om al die te dikke mensen gezonder te laten eten?
@Sproetje, wees voorzichtig met het stellen(vooroordeel) dat 'te dikke mensen' gezonder moeten gaan eten. Er kunnen veel verschillende oorzaken (onder andere: ziekten, hormonen, slaap stoornissen, bijwerking van medicijnen, rolstoel gebruik als gevolg van ziekte, handicap, beperking etc) zijn voor overgewicht. Persoonlijk heb ik niet te maken met overgewicht maar voor andere mensen kan de stelling kwetsend zijn.
Stichting Tekenbeetziekten - Symptomen; Bron
https://www.tekenbeetziekten.nl/de-teek ... symptomen/- Onverklaarbaar gewichtsverlies of -toename
Erasmus MC
26 september 2018
Veel meer dan te veel eten; Bron
https://amazingerasmusmc.nl/biomedisch/ ... veel-eten/Obesitas: er speelt zóveel meer dan te veel eten en te weinig bewegen alleen.
Personen met overgewicht verwijten dat zij vraatzuchtig of zwak zijn? Nee, dat is niet terecht. Zo eenvoudig ligt het niet. Er zijn tál van redenen waarom de een snel dik wordt en een ander die misschien wel veel meer eet en snoept zo mager blijft als een lat.
Onbegrip..Het verdriet van mensen met obesitas is groot, merkt internist-endocrinoloog prof. dr. Liesbeth van Rossum telkens weer in haar spreekkamer. Niet in de laatste plaats vanwege het onbegrip waar deze personen tegenaan lopen. “Er rust nogal altijd een stigma op overgewicht. Er is sprake van een groot maatschappelijk probleem. Terwijl de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht, worden we elke dag opnieuw volop blootgesteld aan een omgeving die een ongezonde leefstijl stimuleert.”
Tegelijkertijd ligt er zóveel meer aan obesitas ten grondslag dan te veel eten en te weinig bewegen alleen. Neem bijvoorbeeld de invloed van hormonen op overgewicht. “Het gevoel van verzadiging dat iemand doet stoppen met eten wordt gereguleerd door honger- en verzadigingshormonen die worden afgegeven in het maagdarmstelsel en door vetweefsel. Het probleem is dat in de overdracht van die signalen stoornissen kunnen optreden. Met als gevolg dat het gevoel van verzadiging verstoord raakt en iemand veel meer honger krijgt dan in een situatie waarbij signalen wel goed worden doorgegeven.”..
Hormonale veranderingen..Ook antibioticagebruik en bepaalde bacteriën die de darmflora verstoren, hebben effect op gewicht. Zo ook diverse soorten medicatie die als bijwerking gewichtstoename hebben. Te lang stilzitten speelt mee. En het aantal uren dat iemand slaapt. “Tegenwoordig slapen we gemiddeld genomen minder waardoor het bioritme verstoord raakt en de afgifte van onze hongerhormonen omhoog gaat. Van te weinig slaap krijg je zodoende meer trek. En belangrijk: slaaptekort veroorzaakt een grotere aanmaak van het hormoon cortisol waardoor het lichaam in een soort stresstoestand raakt.”
Ook daardoor is sprake van een vicieuze cirkel. Want juist chronische stress is een belangrijke oorzaak van overgewicht. De bijnieren maken in geval van chronische stress te veel stresshormoon cortisol aan. Sommige mensen zijn gevoelig voor zo’n verhoogde concentratie cortisol die het hongergevoel en vooral de zin in hoogcalorische voeding – oftewel snacktrek – aanwakkert en die een ophoping van vet in vooral de buikstreek veroorzaakt. Met ook in dat geval gewichtstoename tot gevolg.
Van invloed kunnen ook zijn een traag werkende schildklier, een groeihormoontekort en hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap en overgang. Schade aan de hypothalamus kan een oorzaak zijn. Dit is het centrum in de hersenen dat de stofwisseling reguleert. Ook spelen heel soms genetische afwijkingen een rol, waardoor kinderen al op jonge leeftijd meer eetlust hebben..
Chronische aandoeningen en multimorbiditeit | Cijfers & Context; Bron
https://www.volksgezondheidenzorg.info/ ... e-situatieOngeveer 5,4 miljoen mensen hebben meer dan één chronische aandoening. In 2019 hadden 5,4 miljoen mensen twee of meer chronische aandoeningen (multimorbiditeit). Dit komt overeen met 31% van de totale Nederlandse bevolking en met 54% van de mensen met ten minste één chronische ziekte.
Lymevereniging - Veelgestelde vragen over COVID-19 en lyme; Bron
https://lymevereniging.nl/dossiers/covid-19-en-lyme/..Gevaar Corona & lyme
Waarom moet ik als chronische lymepatiënt het coronavirus er niet bij krijgen?
Het coronavirus kun je naast chronische lyme zeker niet gebruiken. Naast de acute vormen van het virus, wat vooral gaat om infectie van de longen, maar ook infectie van de hersenen en ontsteking van de hartspier komen bij corona voor, kan het coronavirus ook langdurige symptomen geven van verschillende orgaansystemen. Zoals ernstige vermoeidheid, hoofdpijn, spierzwakte, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, maar ook neurologische symptomen. Dit is het laatste waar je op zit te wachten, wanneer je al chronisch (ernstig) ziek bent. Houd je dus goed aan de maatregelen..