20 december 2021
Omikron in Denemarken: dit hebben ze daar al geleerd over de variant; Bron https://www.nu.nl/coronavirus/6174155/o ... riant.html
..Ook ziekenhuisopnames door omikron, ziekteverloop onzeker
Uit Deense data blijkt dat ook de omikronvariant tot ziekenhuisopnames leidt. De afgelopen dagen werden er steeds rond de twintig mensen met de variant opgenomen. Naar verwachting loopt dit aantal de komende weken op.
Artsen in Zuid-Afrika zeiden de afgelopen weken op basis van voorlopige resultaten dat de omikroninfecties over het algemeen milder lijken te verlopen. Maar dat kan ook te maken met de relatief jonge leeftijd van de patiënten op wie zij deze conclusie baseren. De Zuid-Afrikaanse bevolking is relatief jong en bij jonge mensen is de kans op ernstige ziekte als gevolg van een coronabesmetting kleiner.
De Deense data over het ziekteverloop zijn nog onzeker. Omikron is er nog relatief kort aanwezig en het duurt even voordat een besmette persoon in het ziekenhuis belandt.
Daarbij raken er nu vooral jonge mensen besmet met de omikronvariant. Zij worden over het algemeen minder ziek, maar kunnen het virus nog wel overdragen aan ouderen. Over enkele weken is er met meer zekerheid iets over het ziekteverloop te zeggen.
Belangrijke voetnoot: als omikron straks toch minder ziekmakend blijkt dan delta, kan dat nog steeds tot meer ziekenhuisopnames leiden. Een besmettelijkere variant zorgt er namelijk voor dat veel meer mensen ziek kunnen worden (exponentiële groei)..
Denemarken - Statens Serum Instituut; Bron https://www.ssi.dk/..Vaccinatie waarschijnlijk stuk minder effectief
De eerste cijfers van Denemarken laten zien dat mensen met twee doses bijna net zo kwetsbaar zijn voor een omikronbesmetting als ongevaccineerden. De omikronvariant is namelijk zo gemuteerd dat de al opgebouwde immuniteit die veel mensen hebben (door vaccinatie of een eerdere besmetting) niet meer zo goed beschermt tegen het oplopen van een infectie.
Mensen die een boosterprik hebben ontvangen, testen weer relatief minder vaak positief op de variant, zo blijkt ook uit de gegevens.
Meer dan een kwart van de Deense bevolking heeft inmiddels een booster gehad. Vorige week is besloten om de boosters vroeger toe te dienen aan alle inwoners van veertig jaar en ouder. Ze kunnen 4,5 maand na de tweede coronaprik een derde dosis krijgen, in plaats van na zes maanden.
Nederland is relatief laat begonnen met de boosterprikken. Met de huidige lockdown koopt het demissionaire kabinet tijd om de boosterachterstand in te halen. Het RIVM gaat ervan uit dat met een boosterprik 90 procent van de ziekenhuisopnames kan worden voorkomen. De vraag is of de versnelling op tijd is ingezet..
17 december 2021
Covid-19 - Rapport om omikronvarianten; Bron https://www.ssi.dk/-/media/cdn/files/co ... .pdf?la=da