RD - WAO houdt politiek al decennialang bezig; Bron https://www.rd.nl/artikel/120216-wao-ho ... lang-bezig..4. Van WAO naar WIA
Het kabinet voerde grote veranderingen door in het stelsel van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. De toegang tot de WAO werd beperkt voor mensen die nog wel kunnen werken door een aanscherping van het zogenaamde Schattingsbesluit. Grote groepen WAO'ers werden herkeurd. Door een verlenging van de loondoorbetalingsplicht voor zieke werknemers van 1 naar 2 jaar, kregen werkgevers er belang bij zich meer in te spannen voor de reïntegratie van zieke werknemers.
Ook het WAO-stelsel als geheel werd hervormd. Minister De Geus voerde de Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA) in. Deze wet, die op 1 januari 2006 in werking trad, maakte onderscheid tussen volledig en duurzaam arbeidsongeschikten en gedeeltelijk arbeidsgehandicapten. Volledig en duurzaam arbeidsongeschikten kwamen in de Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA), waar ze een uitkering van 75% van het laatstverdiende loon kregen (vergeleken met 70% in de oude WAO).
Gedeeltelijk arbeidsgeschikten kwamen voortaan in de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA), die erop gericht was het financieel lonend te maken om weer gedeeltelijk te gaan werken. Voor mensen die voor een beperkt deel arbeidsongeschikt waren, was er helemaal geen regeling meer.
In 2005 kwam het tot een meningsverschil in de coalitie over de uitvoering van de WGA. CDA en vooral D66 wilden de regeling laten uitvoeren door private verzekeraars, omdat de bestaande publieke uitvoerder (het UWV) er geen belang bij had mensen aan een baan te helpen. VVD-minister Zalm i (Financiën) verzette zich hier tegen.
Bij een overgang van een publieke uitvoering op basis van een omslagstelsel naar private uitvoering op basis van kostendekkende premies, moesten werkgevers die zich verzekeren in de beginfase meer premie betalen, en dat wilde de VVD niet. Uiteindelijk sloten de coalitiepartijen een compromis en werd de echte beslissing een tijdje uitgesteld.
Het WAO-beleid van het kabinet had succes. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringsjaren daalde van 816 duizend in 2003 naar 730 duizend in 2006. De daling begon al voor de invoering van de WIA. Deze afname werd niet alleen veroorzaakt door het door het kabinet-Kok II i ingevoerde 'poortwachterstelsel', strengere claimbeoordelingen en herkeuringen en de verlenging van de loondoorbetalingsplicht, maar ook door het 'aankondigingseffect' van het nieuwe stelsel..
..De arbeidsongeschiktheidswetgeving hoort al bijna twee decennia bij de hoofdproblemen van de politiek. Reden voor minister De Geus van Sociale Zaken, en met hem het gehele kabinet, om er een halszaak van te maken. Per 1 januari moet de zaak geregeld zijn..
Long Covid/Post-Covid-syndroom (PCS)
Eenvandaag
28 juni 2023
Kamerleden willen dat kabinet onderzoek naar 'onbegrijpelijke' WIA niet afwacht en nu ingrijpt: 'Mensen leven in armoede'; Bron https://eenvandaag.avrotros.nl/item/kam ... n-armoede/
..Een bikkelharde wet. Zo wordt de uitkeringswet voor arbeidsongeschikten, de WIA, door kritische Kamerleden ook wel omschreven omdat het 'mensen in de armoede drukt'. Ze roepen het kabinet op nu actie te ondernemen om de problemen op te lossen..
Gedeeltelijk arbeidsongeschikten komen moeilijk aan een baan: 'Ik moet werken, maar niemand wil me hebben'; Bron https://eenvandaag.avrotros.nl/panels/o ... me-hebben/
..8 op de 10 mensen die deels arbeidsongeschikt zijn hebben moeite met het vinden van een baan. Ze worden geacht te werken en willen dat vaak ook, maar werkgevers willen liever van ze af of ze niet aannemen. En dat zorgt voor veel stress en geldproblemen.
Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 1.826 mensen die gedeeltelijk of volledig zijn afgekeurd en een arbeidsongeschikt-heidsuitkering ontvangen.
'Baas wilde van me af'
Mensen die tussen de 35 en 80 procent arbeidsongeschikt zijn, moeten eigenlijk bij hun huidige baas blijven werken of reïntegreren, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet. Uit cijfers van het UWV blijkt dat ongeveer de helft van deze groep helemaal niet werkt.
EenVandaag vroeg mensen die tussen de 35 en 80 procent zijn afgekeurd hoe hun baas reageerde waar ze voor werkten op het moment dat ze ziek werden. De helft (49 procent) van de ondervraagden heeft niet het gevoel dat de werkgever zijn best heeft gedaan om ze in dienst te houden of om ander passend werk te vinden. Soms is dat werk er niet of willen mensen zelf stoppen, maar veel werknemers voelen ook desinteresse en vijandigheid van hun werkgever vanaf het moment dat ze ziek worden.
Onder druk
Zo schrijven meerdere deelnemers dat ze onder druk zijn gezet om ontslag te nemen of om zich volledig te 'laten afkeuren'. "Ik had gewoon kunnen werken, maar er werd simpelweg medegedeeld dat als ze me nu niet afkeurden, ik te duur zou worden", beschrijft iemand de situatie. "Ik ben nog steeds heel boos hierover."
Een ander zegt dat een zieke werknemer als 'ballast' voelt voor de werkgever: "Een zieke voelt als een rem. Werk moet door, het team moet door, het leven gaat door, behalve voor diegene die ziek is. Dat is geen onwil, meer realiteit."
Alsof ik niks waard ben
Ook aan ander werk komen, blijkt heel lastig voor mensen die deels arbeidsongeschikt zijn verklaard. Van de deelnemers die naar een baan hebben gezocht sinds ze zijn afgekeurd, zeggen 8 op de 10 (80 procent) dat die heel moeilijk te vinden is. Veel mensen willen wel werken, maar de ondervraagden hebben massaal het gevoel dat werkgevers ze niet willen aannemen vanwege hun ziekte of beperking. "Ze willen je wel, gratis. Een onbetaalde ervaringsplek. Alsof je niets kan en niets waard bent", schrijft iemand.
Ze worden naar eigen zeggen gezien als de 'rotte appel' die onhandig is voor werkgevers en hekelen de manier waarop de wet rond arbeidsongeschiktheid nu werkt: "Die is gemaakt achter een bureau en geheel gebaseerd op goodwill van de werkgevers, die je liever kwijt dan rijk zijn."..Wat is de WIA?
De Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen, afgekort de WIA, is de wet die regelt dat mensen die (deels) arbeidsongeschikt zijn geraakt, een uitkering krijgen. De wet is de opvolger van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO). De WIA werkt zo dat de eerste 2 jaar dat mensen ziek zijn, ze nog recht hebben op loon of een ziektewetuitkering. Als je daarna nog niet (volledig) kunt werken en voor minimaal 35 procent arbeidsongeschikt bent, heb je recht op een WIA-uitkering.
Er zijn twee soorten WIA-uitkeringen: een voor mensen die deels arbeidsongeschikt zijn en van wie wordt verwacht dat ze nu of in de toekomst nog deels kunnen werken, en een voor mensen die volledig zijn afgekeurd. Mensen die volledig zijn afgekeurd, krijgen de hoogste uitkering: 75 procent van hun laatstverdiende inkomen. Van mensen die tussen de 35 en 80 procent zijn afgekeurd, wordt verwacht dat ze op zoek gaan naar een passende baan om hun uitkering aan te vullen.
Als je voor minder dan 35 procent bent afgekeurd, wordt verwacht dat je in dienst blijft bij je werkgever of ander passend werk vindt. Je hebt dan helemaal geen recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Voor hoeveel procent iemand is afgekeurd, wordt berekend door het salaris wat werd verdiend toen iemand ziek werd te vergelijken met het salaris dat diegene nu kan verdienen. Mensen die voorheen meer verdienden, worden daardoor sneller voor hogere percentages afgekeurd en hebben eerder recht op een uitkering..