Ik was nog niet eerder zo’n handige tabel tegengekomen waarin de klinische verschillen tussen Europese en Amerikaanse Lyme-neuroborreliose staan, dus vandaar dat ik de link hier plaats:
http://www.ajnr.org/content/30/6/1079/T1.expansion.html
Best grote verschillen!
Wat me opviel was dat, in de bij deze studie gebruikte gegevens, antistoffen in lumbaalvocht bij de typisch Europese Borrelia-stammen (B. garinii en B. afzelli) vaker voorkomen (alsnog maar vanaf 50% van de gevallen) dan bij de Borrelia Burgdorferi sensu stricto, waarbij het in de minderheid van de patiënten voorkomt.
En bijv. dat een EM bij Europese stammen “uncommon" is. Uncommon interpreteer ik als dat het nóg véél minder vaak voorkomt dan de eerder gestelde 50% van de besmettingen.
Ook staat er dat radiculitis (wat in 86% van de gevallen een eerste symptoom is van neuroborreliose) in Europa veel vaker voorkomt dan in Amerika. Dat verklaart denk ik ook waarom ik er relatief zo weinig info over vind op Amerikaanse sites.

Radiculitis / radiculaire pijn met bijbehorende spierzwakte is bij mij massaal aanwezig! (zoals ischias, brandend en stekend en uitstralend bij mij zowel in armen als benen, en wisselend van moment tot moment) Maar is jarenlang niet erkend en herkend, steeds erger geworden en nu na jaren onbehandeld 1 van de hoofdredenen waarom ik niet meer kan lopen.

Met pijn in mijn hart denk ik aan al die andere mensen die ernstig ziek zijn maar gewoon alsmaar nog steeds niet juist gediagnosticeerd worden, slecht/verkeerd voorgelicht worden en nog steeds geen antibiotica hebben!

Het is echt zo belangrijk om onze ervaringen online te delen, het kan echt levensreddend zijn!

De tabel is afkomstig uit:
AJNR June 2009 30: 1079-1087
Lyme Neuroborreliosis: Manifestations of a Rapidly Emerging Zoonosis
P. Hildenbrand, D.E. Craven, R. Jones and P. Nemeskal
http://www.ajnr.org/content/30/6/1079.full
Josie