nieuw EM ?

Josie
Berichten: 826
Lid geworden op: Do 30 Okt 2014, 09:35

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor Josie » Za 06 Mei 2017, 21:34

Bedankt Eus, ook voor de link van de tickbusters!

@Sproetje, je mag ook best wel vertrouwen op de info die al jaren wordt gegeven op bijv. http://www.lymevereniging.nl, http://www.tekenbeetziekten.nl en http://www.borreliose.nl.
Zij hebben hard hun best gedaan en doen dat nog steeds, om fabels over lyme uit de weg te ruimen en te vechten voor het verspreiden van feiten over lyme.

@wombat, wat balen zeg dat je een nieuwe infectie hebt! :shock: Laat de EM ook zien, registreren en behandelen door je huisarts! En sterkte met de verhuisstress.

Josie

Eus
Berichten: 992
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 23:27

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor Eus » Za 06 Mei 2017, 21:44

Bedankt Eus, ook voor de link van de tickbusters!


Het project "Tickbusters" loopt nog steeds en is opgericht vanwege het voorkomen van de Dermacentor Reticulatus in Nederland. Hondenbezitters en dierenartsen wordt nog steeds gevraagd om teken op te sturen naar de Universiteit van Utrecht om te zien om welke teek het gaat en in geval van de Dermacentor waar de vindplek is en of deze teek besmet is met Babesia Canis. De Dermacentor Reticulatus heeft als bijnaam "hondenkillerteek". Ze zijn nog taaier dan Ixodes Ricinus teken en het ellendige is, dat mannetjes ook bijten :shock:

Mooi artikel hierover; https://gvdt57.home.xs4all.nl/docu/tickbusters.pdf

Eus
Berichten: 992
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 23:27

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor Eus » Za 06 Mei 2017, 21:51

De laatste 5 jaar zijn 18 gevallen van het optreden van Rhipicephalus sanguineus in Nederland gesignaleerd, waarvan 6 gevallen in de eerste 7 maanden van 1979. In 4 gevallen bleek de bron zich in ons land te bevinden. Meerdere importgevallen van babesiosis bij de hond werden gerapporteerd. Sommige gevallen zouden met R. sanguineus gecorreleerd kunnen zijn geweest. Deze teek handhaaft zich in Nederlandse woningen en met de vorming van reservoirs voor fièvre boutonneuse en honden babesiosis moet rekening worden gehouden. In het artikel wordt ingegaan op bestrijding (in huis) en therapie.


Bron; http://repository.tue.nl/212424f0-0b08- ... 14b7eaa92c

wombat
Berichten: 106
Lid geworden op: Za 28 Jan 2017, 12:55

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor wombat » Zo 07 Mei 2017, 11:19

Allen bedankt voor de links. Ik denk toch dat het een nimf is geweest. Ik had vorige week een licht bolletje gevoeld onder mijn oksel maar ik heb zoveel wratjes, vleesboompjes dat ik er geen acht op sloeg. Achteraf denk ik: het kan niet van de wandeling op de Brabantse wal zijn want dan is de incubatieperiode te kort. Op 2 dagen heb je volgens mij geen EM. Morgen zie ik mijn huisarts. Ik heb geen risico genomen en ben claritromycine beginnen slikken. De buitenste ring is hierdoor verminderd. Veiligheidshalve heb ik mijn oksel ontsmet met een dettoloplossing. Helaas zag alles dan knalrood. :?: :?: Ik heb dan eens geprobeerd bij mijn andere oksel, geen reactie of roodheid.

Helaas zopas nog een droevig lyme verhaal gehoord. Een jager had verscheidene EM's gehad, geen hulp gezocht. Later kreeg hij om de maand aanvallen van zware depressiviteit. Tijdens zo een aanval is hij in het kanaal gesprongen...

Ik ben nog steeds aan het lezen in "La vérité sur la maladie de Lyme" (Perronne)met daarin verfoeilijke uitspraken van Noorse artsen. Perronne stelt dat de behandeling van lymepatiënten daar het slechts is van heel Europa...

Gebruikersavatar
Roxy
Berichten: 8141
Lid geworden op: Wo 29 Okt 2014, 12:14

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor Roxy » Zo 07 Mei 2017, 11:56

Hallo wombat,
wombat schreef:Achteraf denk ik: het kan niet van de wandeling op de Brabantse wal zijn want dan is de incubatieperiode te kort. Op 2 dagen heb je volgens mij geen EM.
Je bent van België lees ik. Vraagje over de Nederlandse woorden en wij hetzelfde bedoelen :). Bedoel je met incubatietijd de tijd van mogelijke nieuwe besmetting?
Stichting Tekenbeetziekten Nederland http://www.tekenbeetziekten.nl/verwijde ... -een-teek/
Binnen 24 uur verwijderen geeft géén garantie dat de teek niet kan besmetten! (uit diverse vermeldingen die wij aantroffen blijkt dat besmetting kan plaatsvinden tussen de 0 en de 78 uur).

Er zijn veel verschillende verhalen over hoe lang een teek op de mens moet zitten eer hij kan besmetten. Kijk op de volgende website waar vermeld wordt dat na 16.7 uur 50% van de gastheren waren geïnfecteerd (Ixodus Ricinus; Bbsl)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entre ... t=Citation

Ook dit onderzoek laat zien dat overdracht van de borrelia en veroorzakers van anders tekenziekten binnen 24 mogelijk is: Lyme borreliosis: a review of data on transmission time after tick attachment http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article ... cation=ufi

Er zijn sterke aanwijzingen dat de tijd waarbinnen men besmet kan raken door Borrelia in Europa korter is dan in de VS, waar overwegend andere teken en Borrelia soorten voorkomen. De Europese richtlijnen voor diagnose en behandeling houden hiermee geen rekening! Sommige tekenbeet co-infecties kunnen al zeer snel (bijv. binnen 15 minuten) worden overgebracht.
~ I may not be there yet, but I'm closer than I was yesterday ~
~ There is nothing more beautiful than a rainbow but it takes both rain and sunshine to make a rainbow ~
~ So encourage each other and build each other up - Positive connections ~

Josie
Berichten: 826
Lid geworden op: Do 30 Okt 2014, 09:35

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor Josie » Zo 07 Mei 2017, 13:10

Wombat, info van http://www.borreliose.nl:

1e stadium: de lokale vroege infectie
Enkele dagen tot weken (gemiddeld 17 dagen) na de tekenbeet verschijnt er een rode ringvormige huiduitslag het erythema migrans, EM genaamd, dat zich centrifugaal uitbreidt. Het EM is groter dan 5 cm in diameter (mediaan 12-20 cm) en kan zelfs meer dan 25 cm worden. Er zijn verschillende vormen van het EM zoals een zwarte of heldere kern, blaarvorming, multipel EM, jeuk, branderig of een pijnlijk gevoel. Een ophelderend centrum treedt bij 75% van de patiënten in Europa op en gevoel van pijn, branderig of jeuk komt in 30-59% voor.


Josie

Eus
Berichten: 992
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 23:27

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor Eus » Zo 07 Mei 2017, 14:07

Op 2 dagen heb je volgens mij geen EM.


Helaas, dat kan zeker wel, soms al op de eerste dag..... Ik zie hier zo snel geen bron voor maar heb het uit eerste hand van een paar mensen gehoord.

wombat
Berichten: 106
Lid geworden op: Za 28 Jan 2017, 12:55

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor wombat » Wo 10 Mei 2017, 10:16

Hallo Eus,

Bij mijn eerste lyme kreeg ik te horen dat het EM verscheen tussen 3 dagen en 3 weken. Het meest waarschijnlijke is een teek van de Brabantse wal. Het is dan oh jee, vlak bij mijn toekomstige woonplaats. Nu snap ik waarom het er goedkoop was: het is er vergeven van de teken..Verhuizen naar de kustprovincies heeft ook geen zin meer want daar zitten tegenwoordig ook teken.

Het EM bij mijn eerste infectie was er een zoals uit de schoolboeken. Ik kreeg iets langer dan de standaardbehandeling. geen moer geholpen dus. Daarom schreef mijn huisarts nu claritromycine voor. Hij wou ook inspuitingen met penicilinne geven. Hij stelt behandeling van 1 maand voor of op zijn minst tot het EM geruime tijd weg is. De laatse week zal azytromycine zijn.

Dit EM had aanvankelijk een groter wordende cirkel. Ik had het wat ontsmet en toen werd het vuurrood met blazen alsof ik verbrand was.
2 uur na de inname van de ab wordt de cirkel beduidend minder, maar als het is uitgewerkt, komt het terug. Er is wel geen groei meer en blijft op 11,5 cm staan.

Momenteel voel ik me wel flink beroerd van de ab..

Eus
Berichten: 992
Lid geworden op: Di 28 Okt 2014, 23:27

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor Eus » Wo 10 Mei 2017, 10:27

Hi Wombat,

Je hebt ook een vorm van EM met andere huidafwijkingen erbij;
2.2.3 Atypische vormen van EM en differentiaaldiagnose
Kenmerkend voor in Europa opgelopen EM is dat over het algemeen roodheid het enige verschijnsel is en dat andere afwijkingen aan de huid als vesiculae, papulae, schilfering, purpura en induratie slechts zelden aanwezig zijn.
en
In enkele gevallen worden centrale vesiculae gezien (Hofmann 2009, Goldberg 1992). Een dergelijke laesie kan worden aangezien voor een herpes infectie of een allergische contact- dermatitis.

Vesiculae zijn overigens blaasjes.

Overigens wordt Clarithromycine niet ingezet bij de behandeling van Lyme. In de richtlijn wordt als eerste keuze Doxycycline genoemd, tweede keuze Amoxycilline en derde keuze Azithromycine. Ik zou zelf daarom overstappen naar de penicilline-infecties.

Sterkte!

wombat
Berichten: 106
Lid geworden op: Za 28 Jan 2017, 12:55

Re: nieuw EM ?

Berichtdoor wombat » Wo 10 Mei 2017, 13:20

Hallo Eus,

Doxycycline is inderdaad eerste keus, maar bij de vorige infectie heeft het niet geholpen. Ik kreeg toen 10 dagen amoxiciliine en 15 dagen doxycyline. Ik ben zo in de late fase gesukkeld. Nu heeft mijn arts mij 15 dagen clarithromycine en 15 dagen azytrhomycine voorgeschreven.
Ik heb ook doxy gekregen voor de late fase maar laatst kreeg ik daar brandblaren van.
Mijn arts gebruikt de richtlijnen van DBG, maar hij stelde wel vast dat er geen update meer was.
http://www.borreliose-gesellschaft.de/T ... linien.pdf
Daarin staat clarithromycine wel nog vermeld . Misschien zijn er recentere richtlijnen ???

In elk geval is de ring beginnen minderen...


Terug naar “Algemeen Lyme-borreliose”



Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast