Het is op zijn zachtst gezegd schandalig hoe mensen die ziek zijn geworden door Q koorts in Nederland zijn en worden behandeld.
Ik zet persoonlijk een vraagteken bij wat men (o.a. politiek, RIVM) ons Nederlanders heeft verteld over Q koorts.
Als je de informatie leest over Q koorts:
citaat
De ziekte komt over de hele wereld voor. In Nederland werden jaarlijks ongeveer 15 besmettingen bij de mens geregistreerd, maar vanaf 2007 begon dat aantal sterk te stijgen.
Medio 2011 leek de uitbraak in Nederland voorbij omdat zo goed als geen nieuwe patiënten meer gemeld werden.
Naar schatting 100.000 personen waren toen besmet geraakt en ten minste 25 van hen zijn overleden aan de ziekte. In België komt deze ziekte in beperkte mate voor.
De behandeling van de chronische vorm kan tot vier jaar duren waarbij het antibioticum doxycycline en het middel hydroxychloroquine in combinatie worden gebruikt.
Na de ziekte doorgemaakt te hebben is men meestal langdurig immuun. Van de chronische vorm is echter bekend dat in sommige gevallen de ziekte ook na 10 of 20 jaar nog kan terugkomen.
Tot 2007 waren er in dat land gemiddeld 15 besmettingen van de mens per jaar, veelal bij geitenhouders of hun familieleden. In de eerste helft van 2007 trad een piek van 59 besmettingsgevallen in de provincies Gelderland en Noord-Brabant op. Hiervan waren 27 gevallen in een klein gebied in het oosten van Noord-Brabant geconcentreerd. In 2008 vond vervolgens een uitbraak plaats met meer dan 1000 besmettingen. Vooral door vasthoudendheid van huisarts Alfons Oude Loohuis in de Brabantse plaats Herpen, waar al in de zomer van 2007 veel gevallen waren geconstateerd, kwam er meer aandacht voor de besmettingen. Doordat volksgezondheidsbelangen het aflegden tegen boerenbelangen duurde het echter nog lang voordat effectieve maatregelen werden genomen.
In 2009 werd duidelijk dat de ziekte zich over een groot deel van Nederland had verspreid, in totaal zijn 4.000 ziektegevallen geregistreerd.
Informatie van Stichting Tekenbeetziekten http://www.tekenbeetziekten.nl/coxiella-q-koorts/
Besmettingbronnen
Ogenschijnlijke gezonde dieren kunnen in grote hoeveelheden C. burnetii uitscheiden met de faeces, urine, melk, placenta en vruchtwater. Inhalatie van gecontamineerde stof afkomstig van stallen, weilanden, ruwe wol, huiden, kleding, etc. kan infectie veroorzaken.
De besmetting verloopt bij de mens waarschijnlijk via de luchtwegen maar ook teken mogen niet als besmettingsbron over het hoofd gezien worden.
Besmetting via het maag-darm kanaal door het consumeren van rauwe melk of daaruit bereide producten (boter, kaas jonger dan 6 weken) of door het eten van onvoldoende verhit vlees is eveneens mogelijk.
De mens kan niet alleen besmet worden door koeien, schapen en geiten, maar ook door honden, katten en vogels. Besmetting kan optreden door inademing van besmet stof van stallen, weilanden, ruwe wol en dierhuiden, door direct contact met besmette dieren en door het nuttigen van besmette rauwe melk of onvoldoende verhitting van besmet vlees. De kans op besmetting is het grootst in de tijd dat jong vee geboren wordt: geboorterestanten zoals moederkoek en vruchtwater die niet adequaat en tijdig afgevoerd worden. Eén enkele bacterie is voldoende om besmet te raken. De incubatietijd is 9 tot 40 dagen
In de meerderheid van de gevallen moet de besmettingsbron in Nederland gezocht worden, maar ook vakanties in het buitenland kunnen aanleiding zijn voor het oplopen van Q-koorts. Deze ziekte sluimert voortdurend onder de oppervlakte en waakzaamheid blijft te allen tijde geboden.
Een groot deel van de bevolking in Nederland (asymptomatisch) wordt in de eerste levensjaren besmet en er worden dan antistoffen ontwikkeld. Dit kan gemakkelijk tot stand komen door de aanwezigheid van een grote veestapel in Nederland, waarbij C. burnetii onder gunstige klimatologische omstandigheden over grote gebieden aerogeen(via de lucht) verspreid kan worden.
Een tweede reden voor het betrekkelijk weinig diagnosticeren van Q-koorts kan zijn dat er te weinig aan gedacht wordt. Het ziektebeeld is vaak aspecifiek en kent een breed scala van mogelijke symptomen. Q-koorts komt relatief vaak voor bij (zeer) jonge kinderen en bij volwassenen vanaf 25 jaar. Met name bij de laatste categorie is er vaak een duidelijke connectie met een besmettingsbron.
Voor mij opmerkelijk. Er zijn drie uitbraken geweest 2007, 2008 en 2009? Wat is er in de jaren tussen 2007 en 2009 gebeurd in Nederland met
Q koorts en de verspreiding er van?
Als in 2009 duidelijk is geworden dat Q koorts zich over een groot gedeelte van Nederland heeft verspreid?
Detail, in die tijd 2007-2009 ben ik wel in het besmette gebied/Provincies geweest..
Q koorts verspreidt zich onder andere door de lucht en kun je inademen en besmetting kan ook via teken gaan?
En in het buitenland (vakantie) kun je ook een besmetting van Q koorts oplopen?